Úvod > Články > Vyberte si bezdrátové USB

Vyberte si bezdrátové USB

USB bez kabelů si letos začne razit cestu ke spotřebitelům. Ale pozor, přichází hned ve dvou variantách: „cablefree“ a „wireless“. Normalizované řešení žádné není, takže trh si bude muset s dvěma typy nějak poradit.

V článku USB z domácích sítí do aut jsme se zaměřili na oblíbené řešení sériové sběrnice USB, přesněji na zralou variantu pro pevné propojení. Ta se uplatňuje jak v domácích sítích, tak má nastartováno také v automobilovém průmyslu. Nicméně stále populárnější je bezdrátová varianta USB, která nabízí překvapivě stejně vysokou rychlost: 480 Mbit/s. Ta umožní snadné propojení domácí elektroniky zejména i pro aplikace náročné na přenosovou kapacitu, tedy filmy, živé video či HDTV, ale bez potřeby kabeláže.

Wireless není cable-free

Nicméně nic není tak jednoduché, protože dnes jsou na trhu dvě kategorie produktů, které nesou označení bezdrátové USB („wireless“ a „cable-free“). Důvodem je především fakt, že základem je sice v obou případech stejná technologie UWB (UltraWideBand), ale konkrétní řešení fyzické vrstvy se trochu liší, protože je vyvinuly dvě konkurenční skupiny firem.

Obě skupiny vznikly při práci na normě pro malé bezdrátové sítě (WPAN, IEEE 802.15.3a). A protože se ani po dvou letech nedokázaly dohodnout na jednom technickém řešení, v lednu letošního roku se dohodly aspoň na jednom: rozpustit celou pracovní skupinu a ukončit přípravu normy pro využití UWB v malých komunikačních sítích. Nicméně UWB ze světa samozřejmě nemizí, protože se právě uplatňuje u bezdrátového řešení USB. Takže boj dvou skupin o ovládnutí trhu se pouze přesunul o ulici dál, protože bezdrátové USB existuje opět ve dvou variantách.

Jedna ze skupin stojících si za svým návrhem UWB a podporující řešení bezdrátového USB je WiMedia Alliance. Právě její řešení (MB-OFDM, MultiBand Orthogonal Frequency Division Multiplexing) je použito ve specifikaci Certified Wireless USB od USB-IF (Implementers Forum), průmyslové skupině stojící za vývojem USB. Trh s Certified Wireless USB by se měl podle předpokladů rozjet do konce letošního roku a ročně by mohl v následujících dvou letech růst o 200 %.

Druhá, neméně silná skupina USB Forum je vedená Freescale Semiconductor, které zahájilo v lednu svoji iniciativu pod označením Cable-Free USB (řešení je založeno na DS-UWB, Direct-Sequence-UWB).

WiMedia Alliance má výhodu ve více jak desítce dodavatelích čipů (např. Staccato Communications, WiQuest Communications), na rozdíl od Cable-Free USB Initiative, která výhradně používá čipové sady od Freescale. Nicméně je to právě Cable-Free USB, které má výhodu první přítomnosti na trhu a má naději ovládnout celý letošní trh, jehož objem se odhaduje na téměř 4 miliony jednotek. 

Pomalu na trh

Na trh s přelomem roku přišlo oznámení o vůbec prvních UWB produktech, které byly vesměs předvedeny na výstavě CES v Las Vegas (ale jejich komerční dostupnost zatím není potvrzena). Tam představila společnost Freescale dva koncové adaptéry pro své bezdrátové USB založené na UWB (adaptéry by neměly být dlouho potřeba, protože podpora bezdrátového USB by měla být brzy zabudovaná do příští generace výpočetní a spotřební elektroniky). Současně právě na CES společnost iniciovala tzv. Cable-Free USB Initiative pro rozjezd vlastního řešení bezdrátového USB 2.0, které má plně zhodnotit investice uživatelů do USB 2.0, protože pro bezdrátovou podporu nebudou potřebovat žádný nový hardware, software či ovladače.

Pro Cable-Free USB Initiative jako první dodala na americký trh první produkt Belkin Corporation, a to čtyřportový rozbočovač CableFree USB pro domácí sítě, který hned získal ocenění CNET Best of CES Award v kategorii periferních zařízení. A další zařízení spotřební elektroniky založené na UWB řešení od Freescale dodává Gefen. Jeho Wireless USB Extender nabízí malý přijímač a vysílač, které se připojují k počítači a vzdálenému USB zařízení (kamera, klávesnice, tiskárna apod.) do vzdálenosti 10 m. Přijímač je ve skutečnosti čtyřportový USB 2.0 rozbočovač. V budoucnu bude možné na počítači podporovat volitelně více přijímačů. Obě společnosti sice zatím nedodávají své produkty na koncový trh, výroba by se ale měla rozběhnout do jara letošního roku. Předpokládaná cena je samozřejmě vyšší než pořizovací náklady za propojení USB kabely, ale to už je daň za bezdrátový komfort.

zdroj: Belkin

Normy, specifikace  a trh

Fakt, že není jednotná specifikace pro bezdrátové USB, bude činit problémy především se vzájemnou spoluprací různých typů produktů. WiMedia Alliance je sice spokojená, že právě její řešení UWB je přijato jako norma ECMA 368, má nastartováno jako ISO norma a je také základem certifikovaného USB wireless. Nicméně na trhu nejsou její řešení, ale řešení konkurence...

Na závěr je třeba připomenout nepříjemnou skutečnost, že v Evropě není UWB zatím regulátory povoleno pro komunikační sítě (pouze pro radary s krátkým dosahem, viz článek Radary a senzory pro vyšší bezpečnost dopravy), takže výše zmíněné existující produkty jsou zatím primárně určeny na americký trh, kde je technologie (s omezeními) povolena pro komunikační účely již čtyři roky.

9. 2. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.