Úvod > Články > Rychlosti ADSL u poloviny přípojek navýšeny

Rychlosti ADSL u poloviny přípojek navýšeny

Dvě skutečnosti prokazují, že v minulých týdnech byla v síti Českého Telecomu výrazně navýšena rychlost přípojek u více než poloviny zákazníků. Průzkum aktuálního stavu migrací na vyšší rychlosti u jednotlivých poskytovatelů potvrdily i naměřené rychlosti na serveru DSL.cz.

Důsledkem tohoto navyšování rychlostí byl téměř trojnásobný vzestup počtu měření rychlostí ADSL v síti Českého Telecomu na serveru DSL.cz. Tím se podařilo dále výrazně zpřesnit vypočtené hodnoty o průměrných dosahovaných rychlostech, které jsou uvedeny v následující tabulce.



Pro zájemce o ADSL uvažující o službách s nejvyšší rychlostí je zajímavé porovnání skutečně dosahovaných rychlostí u 3 Mbit/s a 4 Mbit/s přípojek. Zatímco většina známých nabídek 4 Mbit/s je o polovinu dražší než 3 Mbit/s, rozdíl ve skutečných rychlostech u obou uvedených služeb směrem k uživateli je téměř zanedbatelný. Nejrychlejší přípojky mají však smysl pro zákazníky, kteří požadují vyšší rychlost pro přenos dat směrem od uživatele (upload), kde 4 Mbit/s nabízí nominální hodnotu 512 kbit/s, zatímco u 3 Mbit/s je k dispozici jen 256 kbit/s.

Společnosti Contactel a Nextra jsou v těchto dnech v souvislosti s akvizicí GTS Noverou velmi intenzivně integrovány do struktury nového majitele a brzy již budou nabízet všechny služby pod jedinou značkou GTS Novera. Avšak z pohledu většiny zákazníků jsou zatím všechny tři společnosti vnímány odděleně, a proto stále uvádíme dosažené výsledky za každou z nich zvlášť.

Následující graf vychází z počtu měření rychlostí ADSL v síti Českého Telecomu na DSL.cz u největších poskytovatelů. I když počet měření nemusí zcela shodně odrážet tržní podíl, tak je naprosto zřejmé, že dominantní postavení Českého Telecomu na trhu s ADSL zatím není ohroženo ani spojením sil GTS Novery, Contactelu a Nextry.



Zajímavý pohled na průběh migrací a strukturu služeb ukazuje následující graf průměrných rychlostí zákazníků tří největších poskytovatelů ADSL.

 

Graf dokazuje, že větší počet migrací přípojek na vyšší rychlosti byl proveden po počátečních obtížích až počátkem třetího únorového týdne. Zajímavé je i porovnání dosahovaných průměrných rychlostí jednotlivých poskytovatelů. Průměrný zákazník Nextry má objednanou službu s dvojnásobnou rychlostí oproti Volnému. Důvod je jednoduchý. Zatímco se Volný kvůli nabídce vhodných služeb pro své dial-up klienty vloni soustředil na nabídku nejlevnějších variant ADSL o rychlostech 128 a 256 kbit/s, Nextra ADSL s rychlostí pod 512 kbit/s od jara loňského roku ani nenabízela.

Na nabídku nových služeb na principu LLU na platformě GTS Novera (dříve Telenor Networks) si budeme muset ještě pár týdnů počkat. Radiokomunikace sice nabídly nové ADSL služby s rychlostí až 5 Mbit/s ve své síti Bluetone již před měsícem, ale vzhledem k poměrně dlouhé době mezi objednávkou a samotnou aktivací ADSL u této společnosti zatím rychlosti nových služeb naměřeny nemáme. Nicméně dosahované rychlosti u Radiokomunikací patří v poměru k objednaným službám k trvale nejlepším, což potvrzuje i následující tabulka.



V počtu měření nezůstali pozadu ani zákazníci kabelového internetu, kteří provedli v únoru dvojnásobek měření oproti lednu. Také kabelový internet v posledních týdnech velmi slušně zrychloval, což dokazují výsledky měření rychlostí na DSL.cz uvedené v následující tabulce.



V oblasti mobilního internetu k velkým změnám v uplynulém měsíci nedošlo. Nejvyšších průměrných rychlostí na úrovni 505 kbit/s stále dosahuje služba Internet 4G od T-Mobile. Síť CDMA Eurotelu dosahuje průměrných rychlostí podobně jako minulý měsíc ve výši 272 kbit/s.

Na závěr se podíváme na dosahované rychlosti největších WiFi sítí.



Pozitivní je, že většina sledovaných sítí své rychlosti postupně zvyšuje, i když zákazníci reálně nemohou očekávat hromadné skokové změny jako tomu bylo v minulých týdnech u kabelového internetu a ADSL.
 

6. 3. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...