Úvod > Články > ADSL na bázi LLU: Nabídky, ceny, rychlosti

ADSL na bázi LLU: Nabídky, ceny, rychlosti

Pokračování seriálu s přehledem cen a nabídkami poskytovatelů připojení k internetu věnujeme ADSL připojení na bázi LLU. Většina nabídek zaujme zejména absencí datových limitů a lepšími skutečnými rychlostmi.

Porovnávané společnosti

V úvodu bych rád upozornil na předchozí text, kde si můžete přečíst o nabídkách ADSL providerů na bázi ČTc. V článku naleznete i způsob hodnocení a přehledů, tento článek již bude v tomto duchu vycházet z předchozího. Co do providerů tak většina z nich zůstává, logicky vypadl Český Telecom a byl nahrazen společností GTS Novera. Výsledné porovnávané služby tedy jsou od firem České Radiokomunikace (Bluetone), Contactel, GTS Novera, Nextra, Tiscali a Czech On Line (Volný). Můžete namítat, že GTS Novera vlastní jak Contactel tak Nextru, ale jak jste se mohli dočíst v tomto článku, služby budou prozatím nabízet každý nezávisle.

Tabulka cen

Nejprve si uvedeme tabulku, která hodnotí nabídky výše uvedených společností. V minulém díle jsme uvedli tabulek několik, zejména v rámci složitosti hodnocení FUP apod. Dnes si vystačíme s tabulkou jedinou. Ceny v ní obsažené jsou uvedeny včetně DPH. Tabulka je rozdělena dle agregací a v každé této oblasti je červenou resp. modrou barvou znázorněna nejlepší cena mezi porovnávanými rychlostmi – některé rychlostní oblasti byly sloučeny – například rychlosti 2048/256 a 2048/512 považujeme pro jednoduchost jako stejné, ač se liší uploadem.

 

Komentář k výsledkům srovnání

U agregace 1.20 dopadl nejlépe Bluetone, který nabízí jednoznačně nejlepší poměr cena/výkon. Agregaci 1:40 zdaleka nejlépe zvládá poskytovatel Volný, který díky svým cenám vyhrál ve třech rychlostních kategoriích. Kategorii 2Mbit vyhrál Volný zejména díky zvýhodnění cen u této služby. Velmi zajímavé ceny nabízí i Bluetone, a navíc pokud u této společnosti využijete i hlasové služby, můžete výrazně ušetřit. Naopak ceny společností Contactel a GTS Novera jsou značně vyšší. Nextra na své připojení aplikuje stejné FUP, jako u služeb provozovaných na bázi ČTc – o limitech se dočtete na webových stránkách firmy nebo v minulém díle našeho seriálu o vysokorychlostním připojení.

Závazek se odměňuje

Nyní se budeme věnovat každé společnosti zvlášť a zmíníme zejména zvýhodnění, které vás čekají jako nové zákazníky. Také v rámci našeho webu můžete při objednání ADSL získat hodnotné dárky a výhody.

Bluetone – Zřizovací poplatek není účtován, na nejnižší cenový program získáte slevu ve výši sto korun po dobu 12 měsíců. U ostatních, dražších variant, není účtován měsíční poplatek za první dva měsíce využívání služby. Modem je možno u tohoto providera dostat zcela zdarma, pokud si služby objednáte elektronicky.

Web: www.bluetone.cz

Contactel – U tohoto providera stojí zřízení 1 Kč, ale pouze v případě, že se u něj uvážete smlouvou na dobu 12ti měsíců (jinak 990 Kč). V nabídce je pouze samoinstalační sada s modemem, který není cenově nijak zvýhodněn.

Web: www.contactel.cz

GTS Novera – Zřizovací poplatek je u všech variant 1 Kč, v případě, že se providerovi zavážete na jeden rok. Upíšete-li se na 18 měsíců, dostanete modem také za pouhou korunu.

Web: www.gtsnovera.cz

Nextra – Zde při stejném úvazku dostanete za symbolickou korunu jak modem, tak aktivaci služeb.

Web: www.nextra.cz

Volný – Hlavním tahákem tohoto providera je samoinstalační sada s modemem ASUS za jednu korunu při podpisu smlouvy na jeden rok.

Web: http://adsl.volny.cz

Tiscali – Poslední uvedený provider vám při podpisu smlouvy na jeden rok dostanete slevu na instalační poplatek – zaplatíte tedy pouhou jednu korunu. Výraznou slevu při tomto úvazku obdržíte také na ADSL modem.

Web: http://adsl.tiscali.cz

Závěrem

Jak již bylo předesláno, v rámci ADSL na bázi LLU je větší boj na poli cen, než služeb samotných. Datová omezení kromě Nextry nikdo nedává, totéž platí o FUP. Nevýhodou ADSL na bázi LLU je malá dostupnost a pokrytí jen zhruba 25 procent populace. Obyvatelé v menších městech a obcích mohou využít klasické ADSL, nejsou-li příliš daleko od ústředny. Na druhou stranu jsou zřejmé, že velcí provideři do svých sítí neustále investují a na konci tohoto roku očekáváme pokrytí službou ADSL na bázi LLU v drtivé většině okresních měst. V příštím díle se podíváme na internet přes kabelové televize.

28. 3. 2006

Autor: David Procházka

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...