Úvod > Články > Bluetone DSL nad 6 Mbit/s

Bluetone DSL nad 6 Mbit/s

Nejrychlejší ADSL s větší dostupností nabízejí Radiokomunikace, které mají v nabídce ADSL s nominální rychlostí 5 Mbit/s. U této služby nejsou na serveru DSL.cz výjimkou zaznamenané hodnoty skutečných rychlostí nad úrovní 6 Mbit/s.

Přes značné zrychlení ADSL služeb v posledních týdnech se stále daří poskytovatelům kabelového internetu udržet ve srovnání s ADSL dvakrát vyšší průměrné rychlosti, což potvrzuje následující tabulka.



Velký rozdíl mezi rychlostmi obou největších poskytovatelů kabelového internetu se v nejbližší době sníží, protože stávající uživatelé kabelového internetu Chello od UPC budou do konce letošního června postupně migrováni na vyšší rychlosti.

Proces migrací na vyšší rychlosti ještě není ukončen ani v ADSL síti Českého Telecomu. U služeb Internet Expres Českého Telecomu nebyly doposud migrovány na vyšší rychlosti dle mého odhadu desítky tisíc stávajících zákazníků. Ostatní menší poskytovatelé měli vzhledem k počtu svých klientů situaci jednodušší a nyní jim zbývá do kompletního dokončení migrací jen několik set posledních zákazníků.

Naměřené rychlosti ADSL v síti Českého Telecomu u jednotlivých poskytovatelů a služeb jsou uvedeny v následující tabulce.



Poprvé jsou v tabulce označeni hvězdičkou poskytovatelé, kteří aplikují na své služby Fair Use Policy (FUP). Jejich průměrné naměřené rychlosti na DSL.cz tak mohou být nižší vlivem zahrnutí pomalejších měření s aplikovanou FUP.

Od dubna došlo ke změnám produktového portfolia ADSL služeb u společnosti GTS Novera. Velmi pozitivní změnou je zjednodušení stávající nabídky, kdy jsou nabízeny služby v síti Českého Telecomu a GTS Novery (dříve Telenor Networks) s prakticky shodnými parametry a klienti se tak již nemusí zajímat o to, jaká síť je pro jejich telefonní linku dostupná. Za zaznamenání také stojí výrazné omezení nabídek ADSL s agregací 1:20, které byly díky vysokým velkoobchodním cenám Českého Telecomu téměř neprodejné. Namísto těchto služeb naleznou zájemci v nabídce cenově dostupné ADSL s vyšší agregací, ale bez jakýchkoliv datových limitů a FUP.



Za mimořádně zajímavé lze považovat trvale vysoké rychlosti služeb Bluetone Premium od Radiokomunikací, které nemají žádný datový limit a ani limit pro FUP. Navíc maximální dosahované rychlosti velmi často přesahují hodnoty uvedené v názvu služeb, jak bylo uvedeno na příkladu 6 Mbit/s rychlostí u služby Bluetone Premium 5120 na počátku tohoto článku.

V oblasti rychlého mobilního internetu je stále nejvíce používaná síť CDMA Eurotelu. Její průměrné rychlosti již čtvrtý měsíc za sebou klesají a tím se dále zvětšuje rozdíl oproti rychlostem ostatních služeb rychlého internetového připojení. Je velmi pravděpodobné, že nemálo zákazníků, kteří si CDMA připojení pořídili kvůli využívání internetu na jednom místě, najdou brzy náhradu s příznivějším poměrem cena/kvalita připojení.



Nakonec se podíváme na dosahované rychlosti vybraných WiFi sítí. Vzhledem ke změně metodiky vyhodnocování rychlostí měření, která bere v úvahu existenci bezdrátových přípojek s rychlostmi v řádu několika Mbit/s, neuvádím tentokrát meziměsíční změny rychlostí.



Jak je z tabulky zřejmé, nejrychlejší bezdrátové sítě mohou svými rychlostmi již dnes úspěšně konkurovat ADSL, ale i kabelovému internetu.
 

5. 4. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.