Úvod > Články > HDTV míří do Evropy

HDTV míří do Evropy

HDTV má již v Evropě nastartováno, i když stále není jasné, jaký zde bude mít úspěch. V rámci IPTV tu chybí dostatek kanálů s vysokým rozlišením, ale lze předpokládat, že se situace do Mistrovství světa ve fotbale výrazně změní. Video ve vysokém rozlišení u nás doma již ale může běžně využívat akademická a výzkumná sféra.

Mezi důvody pro obraz s vysokým rozlišením (HD, High Definition) v rámci trhu se spotřební elektronikou patří vícekanálová TV, herní konzole nové generace a nové formáty DVD. Uživatelé, které zajímá víc než jedna tato oblast, jsou hlavními cíli nabídek HDTV. Nicméně musí počítat s tím, že obsah, který je ve vysokém rozlišení k dispozici, bude ještě nějakou dobu pouhým zlomkem všech filmů. Předpokládá se, že převod do formátu HDTV si pár let vyžádá. HD přinášející vysokou kvalitu jak obrazu,tak zvuku, je jedním z důvodů, proč spotřebitelé přecházejí k digitální TV spíše než ke službám VoD nebo PVR.

HD zařízení musí splňovat řadu požadavků: minimální rozlišení 720 řádek, širokoúhlý formát 16:9, analogové i digitální rozhraní DVI a HDMI (HD Media Interface). Digitální vstupy musí být vybaveny ochranou proti kopírování (HDCP, High-bandwidth Digital Content Protection). Vstupy pro vysoké rozlišení musí podporovat jak formát 1280x720, 50 a 60 Hz (720 p), tak formát prokládaný (interlaced) 1920x1080, 50 a 60 Hz (1080i).

Na celém světě měl do konce loňského roku dosáhnout počet zařízení s podporou HDTV podle společnosti Informa Telecoms & Media téměř 30 milionů a během dalších pěti let se jejich počet má ztrojnásobit na 106 milionů domácností s HDTV přijímačem. Vysoké rozlišení má své největší zastánce v USA (58 % celkového trhu) a Japonsku (27 %), dále v Číně, Německu a Kanadě. Zatím má podle odhadů necelých 10 milionů přídavného zařízení potřebného (STB, Set-Top Box) pro obsah ve vysokém rozlišení. Pouze třetina domácností s HDTV zařízením ovšem sleduje obsah skutečně ve formátu HD, protože zdrojů je zatím prostě málo.

V Evropě má podle průzkumu Juniper 11 % spotřebitelů zájem o nákup HDTV přijímače již v tomto roce. Největší trh zřejmě představuje Německo, kde téměř každý pátý zákazník hodlá jít cestou HDTV, a to zřejmě souvisí především s nadcházejícím Světovým pohárem. První velký provozovatel placené TV ve vysokém rozlišení je Premiere. Technicky bude tato služba pracovat s kompresí podle MPEG-4 AVC (viz článek Streaming media (2): kouzlo komprese) na úsporu pásma a se specifikací DVB-S2 (Digital Video Broadcasting – Satellite) pro efektivnější využití pásma u satelitních přenosů. Pro koncové uživatele je poměrně atraktivní volbou STB s podporou placené TV a displeje pro HD.

Společnosti distribuující volné kanály (Free-to-Air) nemají tak jasně nalinkovanou budoucnost, jaká je základem podnikatelských modelů provozovatelů placené TV, ale ani jim se úvahy o podpoře HD rozhodně nevyhnou. Dobrým příkladem je BBC, které přísně odděluje produkci od distribuce. Zatímco se společnost nechystá vysílat v HD, produkce půjde směrem k HD a i archiv pořadů se postupně bude převádět na vysokou kvalitu. Konverze formátu pořadů má být dokončena do roku 2010.

Opět otázka komprese

Na již rozjetých trzích s HDTV (např. USA) se ujal kompresní mechanizmus podle MPEG-2. V Evropě, která se na tento trh teprve chystá, se nabízí modernější verze: MPEG-4 AVC/H.264. Spolu se statistickým multiplexem lze dosáhnout minima 7,5 Mbit/s pro video stream. Pro satelitní přenosy se pak rovněž využije nejnovější specifikace DVB-S2.

Ovšem jako u všech nových věcí není na trhu zatím k dispozici dostatek dekodérů, takže trh s koncovými zařízeními je dosud omezený. Naštěstí se řada prvků MPEG-2 použije i v případě zákaznických zařízení s MPEG-4, protože jejich první generace bude stejně muset podporovat oba kompresní formáty.

Pro evropský trh vyvíjejí konvertory a dekodéry společnosti jako Leitch, Snell&Willcox a Thomson Grass Valley. Paradoxně je výroba produktů pro HD z hlediska nákladů efektivnější než pro standardní rozlišení (SD). Protože vysílací společnosti nemohou prodávat HD za příplatek, podobně očekávají, že výrobky také nebudou dražší než pro SDTV.

Japonsko: po HDTV přijde 3DTV

Podle futuristických předpovědí v Japonsku bude možné v roce 2020 běžně sledovat televizi ve virtuální realitě: obrázky ve vysokém rozlišení v trojrozměrném provedení si bude možné užívat z jakéhokoli úhlu a dokonce bude možné dotýkat se objektů, které se budou z obrazovky promítat současně na podlahu. A aby bylo vnímání skutečnosti dokonalé, s obrazem půjdou také vůně. Alespoň tak to má země vycházejícího slunce naplánováno v rámci celonárodního projektu univerzální komunikace, na němž se podílí jak výrobci (Matsushita Electric Industrial a Sony), tak akademici a vláda. O širokých možnostech využití takového vysílání není třeba pochybovat, ale technických problémů k vyřešení je před výzkumníky celá řada.

České HDTV – výzkum vede

Když hovoříme o výzkumu, musíme se také pochlubit českými výsledky v této oblasti. První veřejná videokonference ve vysoké kvalitě v České republice a jedna z prvních v rámci Evropy proběhla před měsícem v rámci první mezinárodní CESNET Conference 2006, kterou uspořádalo sdružení CESNET k desátému výročí svého založení. Sdružení bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR a v současnosti je financováno především z prostředků vládní Rady pro výzkum a vývoj a z prostředků svých členů. Sdružení provádí výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií a buduje a rozvíjí národní multigigabitovou optickou síť CESNET2 určenou pro výzkum a vzdělávání. Kromě jiného se zabývá také využitím vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat - a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak i asynchronně formou streamingu.

První videokonferenční přenos na vlastní konferenci byl na téma DigitalWell and HD projects a proběhl s USA. Modrá posluchárna Univerzity Karlovy v Celetné ulici, vybavená prototypem HD projektoru s plným HD rozlišením 1920x1080i, byla propojena přes akademické vysokorychlostní sítě – česká síť CESNET2, pan-evropská GÉANT2 a americká Internet2/Abilene - s University of Washington. Tamní pracoviště Research Channel (umístěné v Seattle) spolupracuje s třicítkou nejen amerických univerzit a mnoha dalšími -především výzkumnými - pracovišti s cílem zpřístupnit video zdroje vědecké komunitě. Schéma projektu DigitalWell uvádí následující obrázek:

Přenos nekomprimovaného videa ve vysoké kvalitě vyžaduje datové toky kolem 1,5 Gb/s v jednom směru, což představuje značnou výzvu nejen pro síťovou infrastrukturu, ale také pro koncové stanice a prezentační techniku. Proto pro vlastní přenos na konferenci byl použit komprimovaný formát video dat, takže více než půlhodinová přednáška se mezi oběma místy přenášela datovým tokem v každém směru rychlostí 25 Mbit/s.

Nejen tato videokonference, ale celý průběh konference byl živě vysílán do Internetu ve formátech RealMedia, WindowsMedia a také pomocí technologie MediaSite. Záznam konference byl pořízen v HD rozlišení. Ve videoarchivu CESNET jsou prezentace z konference umístěny v kvalitě zobrazitelné uživatelům běžného Internetu; překódování verze v HD rozlišení potřebuje delší čas.

Dvoudenní CESNET Conference 2006 nabídla celou řadu zajímavých příspěvků na téma optické sítě, síťový middleware, monitoring sítí, gridy a síťové aplikace. Všechny přednášky jsou veřejně k dispozici nejen v podobě videa ve vysoké kvalitě (odkazy níže jsou právě na formát HD, pro ostatní formáty včetně .ppt a .pdf - viz http://www.ces.net/conference06/prog/). Vybrané následující příspěvky jsou nejblíže zde diskutovanému tématu:

Digital well and HD projects (videokonferenční přenos z USA)

A new, all-in approach to the use of e-Conferencing services 

Vícebodová videokonference v HDTV kvalitě se ovšem v rámci CESNET zrealizovala již na podzim loňského roku, a to na konferenci iGrid v září 2005 mezi Masarykovou univerzitou Brno, San Diegem a Baton Rouge (Luisiana State University). Nicméně v tomto případě se jednalo o využití experimentální sítě CzechLight, která funguje paralelně k produkční síti CESNET2.  Přenos konkrétně využil 10 Gbit/s propojení přes Prahu (CzechLight), Amsterdam (NetherLight) a Chicago (StarLight) experimentálními prostředky GLIF (Global Lambda Integrated Facility). Demonstrace proběhla úspěšně se značným ohlasem: popis přenosu je dostupný na adrese http://www.cesnet.cz/doc/tisk/2005/prenos.pdf a je také k dispozici jako záznam ze společného semináře sdružení CESNET a Tuesday Business Network, „HD video na 1,5 Gb/s. Zmíněná trasa se dále využívá českou vědeckou a výzkumnou komunitou a to v rámci experimentů CESNET.

Distribuovat video ve vysoké kvalitě v rychlé optické národní síti pro výzkum a vzdělávání CESNET2 je ovšem možné již delší dobu. Zatímco běžná televize pracuje s efektivním prokládaným rozlišením 720x576 bodů, HDTV nabízí rozlišení až 1920x1080 bodů, a to jak prokládaně, tak i neprokládaně. Nekomprimovaný datový tok takového videa je typicky 1,5 Gbit/s, pro efektivní distribuci po internetu se pak používají kompresní formáty využívající šířku pásma mezi 2 až 30 Mbit/s.

Prvním původním materiálem kompletně zaznamenaným a zpracovaným v režii CESNET, který je nyní veřejně vystavený na videoserveru v HDTV kvalitě (ve formátech Real Video a Windows Media k dispozici na adrese http://videoserver.cesnet.cz), je záznam módní přehlídky Střihoruký Edward ve stylu secese, kterou v únoru loňského roku zorganizovala Moravská galerie v Brně spolu s kadeřnictvím Střihoruký Edward a módním salónem MarLen při příležitosti derniéry výstavy Vídeňská secese a moderna 1900-1925.

Pilotní záznam demonstruje připravenost síťové infrastruktury a VoD serverů, které jsou volně k dispozici české akademické a výzkumné obci, poskytovat video obsah ve vysoké kvalitě. Výrazně vyšší rozlišení obrazu umožňuje nové vědeckovýzkumné a výukové aplikace např. v lékařství, pro něž je běžné televizní rozlišení zcela nedostatečné či výrazně limitující.

Sdružení CESNET je také technologickým partnerem českého projektu HDTV1, v jehož rámci poskytuje síťovou kapacitu pro ověřovací nekomerční vysílání demonstračního obsahu v HD rozlišení.

18. 4. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Facebook odstraní záložku Zprávy

Meta ukončuje kartu Facebook News. Nechce už vydavatelstvím dále platit za zpravodajský obsah.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...