Úvod > Články > Internet přes kabelovku: Nabídky, ceny, rychlosti

Internet přes kabelovku: Nabídky, ceny, rychlosti

Po kratší odmlce se vracíme s miniseriálem o připojení k internetu. I tento díl bude zaměřen na nabídky cen a rychlostí, tentokráte v oblasti připojení pomocí kabelové televize. Zmíníme nabídky nejen velkých firem, ale také menších lokálních společností.

Proč využívat internet přes kabelovku?

Připojení přes kabelovou televizi má několik velkých výhod. Ceny za připojení se během let existence služby razantně snížily a rychlost připojení vzrostla. Na tomto růstu rychlostí se asi nejvíce podepsalo zrychlení ADSL přípojek. Pokud se podíváme do statistik měření rychlosti na našem serveru, dosahují skutečné rychlosti kabelových přípojek mnohdy více než sta procent rychlosti objednané. Také odezva se pohybuje ve velice nízkých číslech. Pro stávající majitele ADSL přípojek je pak předností možnost zrušení pevné telefonní linky. Nevýhody bychom hledali jen těžko, snad omezená mobilita služby, ale ta je u ADSL také nulová.

Dva velcí hráči

Na českém trhu působí dvě velké společnosti, které jsou jednoznačně na špici, co se počtu zákazníků týče. Jde samozřejmě o UPC se službou Chello a Karneval se službou Turbo. Obě firmy nabízejí velice odlišné služby, podíváme se tedy na jejich nabídku samostatně, v segmentové tabulce.

 

Ceny jsou v tabulce uvedeny s DPH. Jak vidno, nabízené rychlosti jsou poměrně rozdílné u obou společností, ale lze vysledovat, že ceny nejsou od sebe příliš vzdáleny. Zásadní rozdíl ale nalezneme v oblasti aplikace FUP. Zde jasně vítězí Karneval, protože žádné omezení neaplikuje. Služba Chello nabízí (až na jednu výjimku) měsíční FUP interval – pokud překročíte limit daný variantou služby, pak je vám do konce období snížena rychlost na 64/64 kbps, což je skok mnohdy propastný. Bohužel málokdo má asi na výběr mezi těmito službami – dvě kabelové sítě v jednom domě jsou zřejmě raritou.

Řada menších firem

Kromě výše zmíněných kabelových gigantů existuje i řada menších firem, které podnikají v různých regionech ČR. Pro ilustraci nabídky jsme vybrali tři z nich – firmy Kabelová televize Přerov, a.s., SATT, a.s. a SELF NET. Každá z nich podniká v jiném regionu a nabízí různé pokrytí. Níže uvedenou tabulku berte jako orientační přehled regionálních společností.

Jak vidno, malé firmy se v nabídce jen těžko vyrovnávají velkým společnostem. Z druhého pohledu ale lze říci, že v místech, kde je ADSL jen špatně dostupné, je i tato varianta zajímavá. Otázkou zůstává, kolik takových míst v ČR existuje. Nulová cena instalačního poplatku u společnosti SATT je platná pro zákazníky, kteří se zaváží na 24 měsíců k využívání služby.

Závěrem

Trh s kabelovým připojením k internetu jednoznačně „táhnou“ velké firmy se zajímavými nabídkami. Malé firmy nabízejí spíše průměr za ne zrovna ideální cenu. Toto ale nelze generalizovat, protože všechny existující kabelové společnosti není možné sledovat. Celý kabelový trh trochu pokulhává, co se pokrytí týče, ale i přes tento handicap využívá kabelového internetu přes 180 tisíc zákazníků.

20. 4. 2006

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...