Úvod > Články > Rychlosti mobilního internetu rostou

Rychlosti mobilního internetu rostou

Posilování kapacit v přetížených oblastech CDMA sítě Eurotelu a spuštění HSDPA vedly k meziměsíčnímu zvýšení dosahovaných rychlostí internetu v mobilních sítích. K vzestupu rychlostí dochází za situace, kdy Eurotel i T-Mobile zaznamenávají zajímavý nárůst uživatelů mobilního internetu.

Mobilní připojení


Nárůst počtu zákazníků mobilního internetu v Česku potvrzuje vývoj počtu měření rychlostí z mobilních sítí na měřáku serveru DSL.cz. Dosahované rychlosti s meziměsíčními změnami ukazuje detailněji následující tabulka.



Nejvyšší meziměsíční nárůst byl zaznamenán u rychlostí v UMTS síti Eurotelu. Příčinou je spuštění technologie HSPDA, která dle operátora nyní umožňuje dosahování rychlostí až 1024 kbit/s. Dle měření serveru DSL.cz dosahují maximální rychlosti UMTS Eurotelu úrovně 950 kbit/s.

Přes nárůst rychlostí mobilního internetu je zřejmé, že mobilní sítě ještě nějakou dobu nebudou moci konkurovat rychlostem a kvalitě pevného připojení od kabelových a DSL poskytovatelů. Moc dobře to vědí i největší mobilní operátoři, a proto se například společnost Vodafone poohlíží po rozšíření svého portfolia o DSL služby. Ve Velké Británii se objevily spekulace, že společnost má zájem koupit britskou pobočku Tiscali, která je na tamějším trhu velmi úspěšná s nabídkou DSL na principu LLU.

Pevné sítě

Z následující tabulky je zřejmé, že zákazníci pevných sítí zatím dosahují více než dvojnásobných rychlostí ve srovnání s nejrychlejšími mobilními službami.



Leaderem v rychlostech DSL služeb v Česku jsou Radiokomunikace se svoji nabídkou ADSL na principu LLU prodávanou pod obchodním názvem Bluetone Premium. Z významných kabelových operátorů je nejrychlejší Karneval.

ADSL v síti Českého Telecomu

Nejvyšších absolutních nárůstů zákazníků dosahuje ADSL v síti Českého Telecomu. Jasně dominantní postavení Českého Telecomu bylo upevněno v březnu, kdy společnost získala rekordní počet nových zákazníků služby Internet Expres. Dosahované rychlosti jednotlivých ADSL služeb v síti Českého Telecomu pro jednotlivé poskytovatele ukazuje tabulka.



Poskytovatelům dnes zbývá již jen zanedbatelné množství zákazníků rušených služeb s rychlostmi 128, 256 a 1024 kbit/s, kterým nebyla rychlost navýšena. Důvodem jsou nejčastěji technické problémy, kdy kvalita linky zvýšení rychlosti neumožňuje. Od příštího měsíce nebudou uvedené rychlosti do tabulky zahrnovány.

ADSL přes LLU

U rychlostí DSL služeb na principu LLU k žádným významným změnám nedošlo. Rychlosti v síti GTS jsou v porovnání s obdobnými službami Českého Telecomu o trochu vyšší a velmi dobrých rychlostí dosahují trvale Radiokomunikace.


Podíl DSL služeb na principu LLU je stále relativně malý, což dokazují počty vyhodnocených měření (tj. platná měření, u kterých uvedli uživatelé poskytovatele a typ služby) na serveru DSL.cz uvedené v následujícím grafu.

 



WiFi


Průměrné naměřené hodnoty rychlostí z WiFi sítí poprvé přesáhly úrovně 1 Mbit/s. Předpokládám však, že tento údaj je významně ovlivněn tím, že častěji provádějí měření zákazníci s rychlejšími přípojkami.


Většina lokálních WiFi sítí má nyní v porovnání s na začátku zmíněnými mobilními operátory atraktivnější nabídku připojení k internetu pro domácnosti nejen z pohledu ceny, ale i dosahovaných rychlostí.
 

5. 5. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...