Úvod > Články > Dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu

Dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu

Ministerstvo informatiky se činí, dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu jsou rozděleny a my se tak můžeme blíže podívat, na jaké projekty jsou peníze daňových poplatníků směřovány.

Podpora je nutná – bezesporu!

Aby nebyl vysokorychlostní internet rozváděn jen velkými firmami dle jejich komerčních zájmů, je více než dobré, že Ministerstvo informatiky organizuje přidělování dotací k rozvoji infrastruktury a služeb. Z mnoha přihlášených projektů je vybráno několik, které jsou jednak potřebné a také do jisté míry originální. Řadu dotací dostávají města, městské části nebo vesnice na realizaci konkrétního projektu rozšíření internetu do míst, o které velcí operátoři nejeví zájem. Pokud se ale podrobněji podíváme na dotace přidělené v oblasti služeb, možná začneme přemýšlet nad objektivností podpory některých projektů. Kompletní seznam přidělených dotací pro rok 2006 naleznete zde.

Další eCity? Proč?

Vzpomínáte na eCity? Na slavný projekt s velkou budoucností, který je dnes již na propadlišti internetových dějin? Ano, jednalo se o ryze komerční projekt, ale jak vidno, příliš nezaujal. Společnost Adventures, s. r. o., získala dotaci ve výši 4 miliony korun českých. Již popis projektu uvedený na této adrese zavání fiaskem. Mají dnes lidé čas trávit volné chvíle ve virtuálním městě? Není toho internetu a virtuální reality kolem nás už přes příliš? Osobně bych si raději zašel do lesa na hřiby, ale proti gustu…

Ať žije bulvár

Čtete rádi bulvární magazíny? Já osobně někdy ano. Myslíte, že mají problém s ekonomikou a udržením se na trhu? Domnívám se, že nikoli, protože jich existuje spousta a úspěšně prosperují z narušování soukromí druhých. Proč ale byla přidělena dotace ve výši 7,5 milionu korun na bulvární webový portál PEPRNET.CZ nepochopím a asi ani pochopit nechci. Nevím. jak dalece nákladné je rozjet podobný web, ale myslím že ani významní provozovatelé velkých českých portálů nedisponovali takovýmto nadstandardním rozpočtem, ze kterého si lze pořídit i nejedno služební auto, byt atd. Aneb – některé začátky mohou být i snadné. Mimochodem, jako kontaktní osoba je zde uveden pan Slávek Boura – že by shoda jmen?

Největší dotace na projekt už existuje

Společnost Alef Nula, a. s., získala největší dotaci ze všech projektů – celých 25 milionů českých korun. Cílem projektu je vybudovat broadbandovou knihovnu s audiovizuálním obsahem. Jinými slovy se za projektem skrývá vylepšená půjčovna na bázi VoD, které v naší zemi existují již v několika modifikacích. Cílem je zpřístupnit obsah této knihovny všem občanům ČR, ale nikde se již nehovoří o tom za kolik peněz to bude.

Závěrem

Osobně jsem trochu zklamán, část peněz jde určitě na dobré projekty, které je potřeba podporovat. Ale největší sumy putují na projekty, které budou suplovat již existující nebo neúspěšné a zaniklé projekty. Bulvární deník je pak výsměchem všem lidem zajímajícím se o rozvoj vysokorychlostního internetu.

12. 5. 2006

Autor: David Procházka

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...