Úvod > Články > Internet na Slovensku je oproti Česku levnější a roste rychleji

Internet na Slovensku je oproti Česku levnější a roste rychleji

Od rozdělení bývalého společného státu uplynulo více než 11 let. Mnozí Češi i Slováci rádi výsledky vývoje obou zemí srovnávají. Ještě nedávno vycházela srovnání většinou ve prospěch České republiky. Nyní však Češi stále častěji zjišťují, že mnohé věci již lze Slovákům naopak závidět, a to nejen více zlatých medailí na olympiádě. Podívejme se na stav rozvoje internetu v obou zemích.

Počty uživatelů internetu


Zjistit počty uživatelů internetu je poměrně velký problém, protože neexistuje jednotná metodika, která by byla v obou zemích využívána. Velmi často se za uživatele považuje každý, kdo alespoň jednou využil internet ve sledovaném období. Podle průzkumu ČSÚ použilo internet alespoň jedenkrát ve čtvrtém čtvrtletí roku 2003 celkem 28 procent populace ČR starší 15 let. Podle posledních výsledků počtu iAuditu uživatelů českých ISP používá internet přes 3 miliony Čechů. Podle průzkumů agentury Fessel-GfK má přístup k internetu každý třetí občan ČR. Stejná agentura uvádí, že i na Slovensku má k internetu přístup třetina lidí. Na základě uvedených údajů se dá předpokládat, že v obou zemích používá internet zhruba 30 % lidí. Zatímco v roce 2000 byla Česká republika v používání internetu na špici ze všech bývalých komunistických zemí, dnes ji mnoho zemí výrazně předběhlo (např. Slovinsko, Estonsko). Podle již zmíněné agentury Fessel-GfK se počet uživatelů internetu v Česku od roku 2000 zdvojnásobil, zatímco na Slovensku se ztrojnásobil. Poměr počtu obyvatel, kteří používají v obou zemích internet je tedy zhruba srovnatelný na úrovni 30% populace, slovenský internet však roste podstatně rychleji.

Ceny internetového připojení pro domácnosti

Vzhledem k poměru mezi cenou internetového připojení a průměrnou výší platu jsou v obou zemích nejvyhledávanější nejlevnější nabídky připojení. Pomineme-li lokální bezdrátové sítě, které jsou dostupné jen menší části obyvatel, budeme se zabývat komutovaným připojením přes telefonní linku, ADSL a částečně i kabelovým internetem.

Slovak Telecomna rozdíl od Českého Telecomu nabízí uživatelům programy časově neomezeného dialup přístupu k internetu. Například nejlevnější verze s časově neomezeným přístupem o víkendech stojí pouze 81 Sk měsíčně bez 19% DPH. Pokud chce slovenský uživatel neomezený přístup k internetu v jakékoliv době, platí měsíčně 219 Sk bez DPH. K uvedeným cenám nutno připočíst poplatek za telefonní linku a poplatek za službu Rodinný internet. Celkově tedy přijde neomezený dialup internet na Slovensku na jakékoliv telefonní lince na 913 Sk měsíčně včetně DPH. Po přepočtení na Kč kurzem 1,26 se dostáváme na cenu 725 Kč měsíčně, kterou by mnoho českých uživatelů bez přístupu k ADSL přivítalo. Naopak nedávné pokusy zahájit přístup k internetu za paušální poplatek v ČR skončily nezdarem. Částečnou náhradou může být cenový program Českého Telecomu Internet 780. Zde zákazník platí 452 Kč bez DPH, ale v ceně je pouze 13 hodin internetu mimo špičku.

V současné době nejlevnější nabídka ADSL v ČR je v ceně 599 Kč bez DPH měsíčně. K tomu musí zákazník platit minimálně tarif Home Mini za 181 Kč bez DPH. Celkově tak za nejlevnější ADSL zaplatí zákazník v Česku 928 Kč včetně DPH. Na Slovensku lze nejlevnější ADSL získat za 820 Sk (651 Kč) měsíčně vč. DPH. V uvedeném poplatku je i pronájem telefonní linky.

Je tedy mimo jakoukoliv pochybnost, že nabídka v internetu v síti Slovak Telecomu je podstatně zajímavější než nabídka Českého Telecomu. Určitě tomu pomohla včasná privatizace společnosti, která znemožňuje nevhodné zásahy politiků do jejího řízení. Mimochodem, Slovensko nemá žádného ministra informatiky. Problematikou telekomunikací se zabývá slovenské ministerstvo dopravy, pošt a spojů.

I když i na Slovensku vyrostlo v poslední době velké množství komunitních bezdrátových Wi-Fi sítí, nejsou zdaleka tak oblíbené jako v ČR. Jedním z hlavních důvodů je patrně lépe zákazníky uspokojující nabídka internetu od Slovak Telecomu.

Nesmíme zapomenout ani na kabelový internet. V tomto případě se zdá zajímavější nabídka českých společností. Například společnost UPC nabízí v České republice nejlevnější službu Chello Classic (rychlost 768/128) za 1224 Kč vč. DPH, zatímco na Slovensku službu se stejným názvem od stejné společnosti, ale s vyšší rychlostí 1024/128 pořídíte za 1 699 Sk. Vezmeme-li v úvahu kursový rozdíl a rozdíl rychlostí, nabídky se pak už významně neliší. Rozšíření kabelového internetu je v ČR oproti Slovensku vyšší.

Mobilní připojení

Podobně jako v České republice je i na Slovensku hodně používané GPRS. Běžně dosahovaná rychlost 35 kb/s dnes již nepostačuje, a tak se uživatelé dívají po alternativách. Ani v jedné ze zemí zatím nenalezneme mobilní sítě třetí generace, ale přesto lze vysokorychlostní internet využívat. V Česku se jedná o službu Eurotel Data Express průměrnými rychlostmi 200-300 kb/s, která funguje na frekvencích 450 MHz používaných pro starou NMT síť. Zájem o službu je obrovský, ale monopolní postavení Eurotelu při využívání této frekvence je znát. Například problémy s poruchami modemů, které Eurotel ke službě dodává, nejsou ani po prvním měsíci služby řešeny. Slovenský Eurotel (vlastněný T-Mobilem) vsadil na technologii EDGE, která dosahuje nižších rychlostí, kdy teoretické maximum je na úrovni 237 kb/s. Výhodou českého Eurotelu je daleko lepší pokrytí kvůli nižším používaným frekvencím. Na Slovensku je pokryto zatím několik největších měst. Dá se však očekávat, že v mobilním internetu na tom budou brzy slovenští zákazníci velmi dobře, protože EDGE se chystá spustit i slovenský operátor Orange. Konkurenční prostředí nepochybně rozvoji mobilního trhu na Slovensku pomůže.

Rychlosti a počty připojení ADSL

K porovnání použijeme výsledky měření rychlostí ADSL v červenci serveru DSL.cz a slovenského serveru DSL.sk. V Česku byla průměrná rychlost ADSL vypočtená na základě jednotlivých měření ve výši 376 kb/s, na Slovensku průměrná rychlost ADSL dosahovala 350 kb/s. Průměrné rychlosti jsou samozřejmě hodně závislé na struktuře odebíraných služeb, a protože na Slovensku je nejčastěji používáno ADSL s rychlostí 256 kb/s, je tím celkový průměr snížen. Zajímavé je však také porovnání deklarovaných rychlostí s rychlostmi průměrnými. Zatímco v Čechách nedosahují skutečné rychlosti ADSL ani dvou třetin deklarovaných hodnot v názvu služby, na Slovensku průměrné rychlosti u většiny služeb pod 90% úroveň deklarované rychlosti neklesají.

Podle posledních údajů serveru Internet pro všechnyje v České republice nyní 42 000 ADSL přípojek zatímco na Slovensku je instalováno 20 000 ADSL přípojek. Rozšíření ADSL je tak v ČR v přepočtu na počet obyvatel nepatrně vyšší.

I když máme internet dražší, v České republice se zatím žije lépe než na Slovensku. Mzdy jsou v ČR přibližně o polovinu vyšší a u starobních důchodů a sociálních dávek je rozdíl ve prospěch České republiky ještě výraznější. Velká část rozdílu je způsobena tím, že Česká republika je nejrychleji se zadlužující zemí v Evropě. Kvůli včasné privatizaci bývalého monopolního operátora a skutečným ekonomickým reformám má Slovensko dnes dobrou šanci Českou republiku předehnat nejen v rozvoji internetu, ale i v dalších důležitých ukazatelích.

1. 9. 2004

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...