Úvod > Články > Nové specifikace DSL Fora

Nové specifikace DSL Fora

V Praze skončilo desáté zasedání DSL Fora, které jsme zde před časem avizovali. Soustředilo se zejména na rozvoj domácích sítí a v tomtéž duchu také DSL Forum vydalo dvě nové specifikace, TR-092 a TR-094. Ty se zaměřují na architekturu domácích sítí a na server pro širokopásmový přístup B-RAS.

Od svého založení v roce 1994 se DSL Foru podařilo schválit již téměř stovku technických specifikací pro DSL, přičemž nejnovější dvě doplňují celou skládačku o koncový pohled na požadavky kladené na DSL pro domácí síťování a plnohodnotný širokopásmový přístup i pro podniky. Přehled všech dosud schválených specifikací je k dispozici na http://dslforum.org/aboutdsl/tr_table.html, odkud je možné také všechny dokumenty stáhnout.  

Architektura domácích sítí

TR-094Multi-Service Delivery Framework for Home Networks“ definuje architekturu domácí sítě DSLHome™. Cílem je optimalizovat domácí síť pro možné využití rozličných služeb v rámci širokopásmového přístupu (viz obrázek).

Obrázek: Architektura domácí sítě (podle TR-094)

 
Architektura podporuje více domácích uživatelů, aby mohli používat více aplikací i zařízení současně, i když mají různé požadavky na kvalitu služby QoS (quality of service) přístupové sítě. Následující tabulka, uvedená v TR-094, naznačuje potenciální rozdělení na osm úrovní priorit (požadavky na QoS rostou v tabulce směrem dolů) a příslušné typy provozu, kterým jednotlivé kategorie vyhovují.
 
















TR-094 také stručně naznačuje, které technologie lze uplatnit při řešení domácích sítí: Ethernet, bezdrátová LAN, elektrický rozvod nebo telefonní rozvod (poslední sloupec obsahuje informace o podpoře QoS v rámci jednotlivých technologií; 802.11e pro bezdrátové LAN ještě nebyla schválena):
 

















Pozn.: Podrobnější informace včetně komplexního porovnání technologií pro domácí sítě lze nalézt v nové publikaci Širokopásmový Internet aneb Přístupové a domácí sítě (Computer Press, ISBN 80-251-0139-8).


První ukázka uplatnění nové architektury DSLHome™ má být předvedena na Broadband World Forumv Benátkách koncem září. V souvislosti se zaměřením na domácí sítě a aplikace v domácnosti spolupracuje DSL Forum s dalšími sdruženími jako Digital Living Network Alliance (DLNA) a Universal Plug'n'Play Forum (UPnP).

B-RAS

Druhá schválená specifikace TR-092Broadband Remote Access Server (BRAS) Requirements Document“ se zabývá technickými aspekty přístupového serveru B-RAS (broadband remote access server). B-RAS je hlavní součástí globálně používané architektury specifikované v TR-059. TR-059 popsala požadavky na architekturu s B-RAS a směrovačem/bránou pro zařízení na straně uživatele založené na protokolu IP, viz obrázek.

Obrázek: Přístupová síť s B-RAS podle TR-059
 
TR-092 doplňuje TR-059 o doporučení pro B-RAS pro vazbu požadavků jednotlivých aplikací (data, hlas, obraz) s konkrétní úrovní QoS tak, aby síť podporovala aplikace podle jejich potřeb týkajících se minimalizace zpoždění, šířky pásma apod. TR-092 definuje platformu pro integraci různých přístupových technologií s ohledem na funkce a dimenzování počtu uživatelů a rozhraní, prvků a služeb na podporu domácích uživatelů i podnikatelské komunity. TR-092 byla také předložena skupině NGN (Next Generation Network) Mezinárodní telekomunikační unie ITU-T (International Telecommunications Union - Telecommunications) jako základ pro další doporučení (specifikace ITU-T) týkající se sítí příštích generací.

Testování vzájemné spolupráce

DSL Forum pokračuje v testování čipových sad a DSL systémů s ohledem na jejich vzájemnou spolupráci. Testování probíhá v laboratořích University of New Hampshire (UNH) a v současné době se zaměřuje na ADSL2 a ADSL2+. Posledního testování se zúčastnilo 17 výrobců koncových zařízení a 14 výrobců DSLAM. Do konce letošního roku jsou v plánu ještě tři další testovací akce (plugfest), z toho jedna ve spolupráci s evropským normalizačním institutem ETSI (European Telecommunications Standards Institute).
 
Další čtvrtletní zasedání DSL Fora se uskuteční v Orlandu na Floridě v prosinci. DSL Forum je průmyslové sdružení dvou set poskytovatelů služeb a výrobců zařízení pro DSL. Cílem Fora je podpořit nasazení xDSL přístupových širokopásmových technologií tak, aby koncem příštího roku bylo ve světě 200 miliónů přípojek xDSL a do roku 2010 tak půl miliardy.

3. 9. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...