Úvod > Články > Rychlý broadband – skutečně ho potřebujeme?

Rychlý broadband – skutečně ho potřebujeme?

Nejrůznější balíky služeb nabízející stále rychlejší širokopásmové připojení zní často lákavě, nicméně předtím, než sáhneme do peněženky, bychom měli důkladně zapřemýšlet o tom, jestli stále rychlejší připojení skutečně potřebujeme.

Je samozřejmé, že přechod z pomalého připojení dial-up na jakýkoliv broadband pocítíme okamžitě, pokud ale uvažujeme o nějakém ze současných extrarychlých připojení, je dobré si nejdřív uvědomit, co od nového připojení očekáváme. Pokud hodláme stahovat streamované video nebo filmy, pak asi ano, většina uživatelů si ale pohodlně vystačí s běžným kabelovým nebo DSL připojením.

Snaha poskytovatelů je jasná, kabelové firmy se snaží držet krok s nabídkou Fios firmy Verizon a nechtějí vypadat jako ti, kteří nabízejí nejpomalejší služby, musíme si ale uvědomit, že za přechod na rychlejší připojení zaplatíme mnohem víc.

Momentálně nejrychlejší připojení nabízí Verizon Communications, který u služby Fios nabízí přímé připojení vlastními kabely přímo do domu, které přinášejí trojici služeb (internet, telefon a televizi). V nabídce jsou tři možnosti – 5/2 Mbit/s za 35 dolarů, 15/2 Mbit/s za 45 dolarů a 30/5 Mbit/s za 180 dolarů. V březnu zvýšil největší americký kabelový poskytovatel Comcast ve čtyřech městech rychlost na 16/1 Mbit/s, cena je 53 dolarů měsíčně. Cablevision pak nabízí dvě možnosti – 15/1 Mbit/s za 50 dolarů a 30/2 Mbit/s za 65 dolarů. Přitlačil i Time Warner – v některých městech je 7 Mbit/s/ 384 kbit/s za 40 dolarů, ve zbytku Spojených států pak 5 Mbit/s/384 kbit/s za 40 dolarů.

Verizon tvrdí, že si americké firmy vzaly příklad ze zbytku světa, kde zejména v Evropě a Asii mají největší úspěch firmy nabízející nejrychlejší připojení. Řada analitiků ale tvrdí, že průměrný zákazník nevyužije ani zlomek rychlosti, za kterou těžce platí. Slušná kvalita streamovaného videa ze stránek jako CNN, Comedy Central nebo CNET využije pouze mezi 500 a 600 kbit/s, streamované audio pak mnohem méně, např. Rhapsody se svou kvalitou „téměř CD“ využívá mezi 128 a 256 kbit/s. Na stahování písniček nepotřebuje také příliš velkou rychlost, jeden song z iTunes trvá při spojení 6 Mbit/s jen o 12 vteřin déle nežli při spojení s rychlostí 768 kbit/s.

Podobné názory podporují i opakované průzkumy zájmu zákazníků, zatímco 85 procent prohlásilo, že jsou se současnou rychlostí připojení spokojeni, pouze kolem 10 procent bylo ochotno platit 10 dolarů navíc za rychlejší připojení. Pro většinu domácností se dvěma počítači je rychlost mezi 1 a 2 Mbit/s více než dostatečná.

Některé firmy si to uvědomují, jak Verizon, tak AT&T nabízejí i pomalejší a zároveň výrazně levnější alternativy – Verizon má v nabídce připojení 768 kbit/s za 15 dolarů, AT&T pak 1,5 Mbit/s za 13 dolarů pro první rok.

Pro budoucnost ale bude stále rychlejší připojení důležité, postupně narůstá počet počítačů v domácnostech a ve chvíli, kdy k intenetu začneme připojovat i televize a mediální centra, nároky vzrostou. Rychlost pod 1 Mbit/s je dostatečná dnes, do dvou let stačit nebude. Normální televizní vysílání vyžaduje mezi 2 a 6 Mbit/s (podle použitého stupně komprese), HD TV bude potřebovat mezi 10 a 20 Mbit/s.

A tak spory o nutné rychlosti připojení k internetu poněkud připomínají dávné hlášky majitelů počítačů, kteří se dušovali, že vyšší paměť než 64 MB RAM je blbost. Dnes je 512 MB minimum a řada programů si pod 1 GB ani neškrtne.

2. 6. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.