Úvod > Články > Trh mobilních služeb neustále roste

Trh mobilních služeb neustále roste

Počet mobilních telefonů na světě jde do miliard a výrazný podíl na neustálém růstu základny mobilních uživatelů mají mobilní sítě třetí generace. Střední a východní Evropa je na tom v oblasti mobilních služeb poměrně dobře.

Tlak trhu ovšem vede k neustálému zvyšování přenosové kapacity sítí a konvergence mobilních a pevných sítí. Trh s konvergovanými službami naroste během následujících pěti let do desítek miliard dolarů.

Celosvětová základna uživatelů mobilních sítí 3G má podle analytiků In-Stat přesáhnout do konce dekády půl miliardy (přesněji 540 milionů), což představuje značný nárůst oproti 29,1 milionů v roce 2004. V roce 2005 přírůstek nových 3G sítí vypadal následovně: 35 nových W-CDMA sítí a sedm sítí CDMA2000 1X EV-DO. Znamená to, že i když nových sítí přibývá, procentuálně růst v této oblasti oproti předchozímu roku již stagnuje.

Třetí generace se tedy konečně začíná ujímat a výrazněji promlouvat do vývoje trhu díky nabídce datových a multimediálních služeb a vyšší komunikační kapacitě. Ale protože kapacita nasazovaných systémů stále pokulhává za požadavky skutečně širokopásmových služeb, provozovatelé nasazují vylepšení: v sítích W-CDMA se jedná o rychlejší komunikaci směrem ze sítě v podobě technologie HSDPA (viz též Komplet HSPA = (HSDPA+HSUPA) a související články).

Podle průzkumu Strategy Analytics se v prvním čtvrtletí letošního roku prodalo ve světě 229 milionů mobilních telefonů, z čehož analytici snadno usoudili, že se za celý rok 2006 prodá miliarda telefonů (v roce 2005 se prodalo 817 milionů). Meziroční nárůst trhu s koncovými mobilními zařízeními se dostal na 31 %, k čemuž přispívají především rychle rostoucí trhy jako Indie nebo Brazílie, a samozřejmě Čína.

Růst trhu ale neznamená automaticky růst zisků (všech) výrobců mobilních zařízení. Na trhu se postavení vedoucích výrobců nijak výrazně za sledované období nezměnilo: vede stále Nokia s 33 % trhu následovaná Motorolou s 20 % (pouze se pomalu snižuje rozdíl mezi oběma společnostmi v podílu na trhu); více viz tabulka:

Tabulka: Globální trh s mobilními telefony a odhady podílu na trhu (1Q2006, 5 předních výrobců)


Zdroj: Incisor

Příklon k mobilitě v podnikovém sektoru střední a východní Evropy dokreslují výsledky nedávné studie IDC („Mobilizing the enterprise in CEE“). Následující obrázek příliš komentář nepotřebuje – naše země si v tomto srovnání nevede vůbec špatně:

Penetrace mobilních služeb u nás podle průzkumu IDC přesáhla 100 % (víc než jeden mobilní telefon na obyvatele), zatímco penetrace pevných služeb klesla skoro na 30 % (viz následující obrázek). Uvidíme, jak do toho bude zapadat trend konvergence služeb pevných a mobilních.

Mobilní datové služby

Levné volání v mobilních sítích je hlavním rozhodovacím faktorem pro mobilní uživatele. Nástup datových a obrazových služeb je ale nezadržitelný. Nové mobilní datové služby jako streamované video značně zvýší mobilní datový provoz. Do budoucna budou nejdůležitějšími kritérii výběru šířka pásma, cena a podpora kvality služby (QoS).

Podíl uživatelů na světě, kteří alespoň jednou měsíčně využívají přístup na web prostřednictvím mobilního telefonu, se za jediný rok zvýšil o 20 %: z 36 % v roce 2004 na 56 % v roce 2005 (viz následující obrázek). Je vidět, že podíl uživatelů mobilního internetu ve východní Evropě předčí vyspělé státy Evropy i severní Ameriky a zaostává pouze za Japonskem.

Rozvoj mobilního trhu bude v duchu konvergence pevných a mobilních sítí a služeb. Postavení moderní technologie mobilního WiMAX (viz článek Potenciál mobilního WiMAX https://www.dsl.cz/clanky.php?clanek=408) je z tohoto pohledu zajímavé, protože jej lze integrovat do mobilních sítí 3G i do sítí pevných jako prodloužení DSL.
Širokopásmové mobilní služby vyjma UMTS mají zatím zanedbatelnou penetraci na světovém trhu, ale podle předpovědí jejich podíl rychle poroste v druhé dekádě. Mobilní WiMAX překoná v penetraci Wi-Fi zhruba v roce 2011 (viz následující obrázek).

Konvergence mobilních a pevných služeb

Podle společnosti Informa dosáhnou v globálním měřítku konvergované mobilní a pevné služby do roku 2011 objemu 28 miliard dolarů. Podle analýz této společnosti se na konvergenci orientují velcí, původně monopolní/dominantní provozovatelé jako BT Group a France Telecom, aby se odlišili od čistě bezdrátových provozovatelů, jako je Vodafone Group.

Byť se na konvergenci sítí a služeb již v poslední době pilně pracuje, vyžádá si přechod ještě řadu let a počet jejich zákazníků na začátku druhého desetiletí tohoto století má dosáhnout jen 3 % celkové základny uživatelů (celkem 92 milionů). Tentokrát si jednotlivé soupeřící kontinenty mají „rozdělit“ předpokládaný počet zákazníků téměř rovným dílem: USA 33,2 milionů uživatelů, 30,6 milionů Asie-Pacifik a 26,2 milionů Evropa. Posledně jmenovaná Evropa bude tedy mírně zaostávat, protože podle analytiků mají čistě mobilní provozovatelé výrazně silnější pozici a také lepší vazbu se zákazníky na starém kontinentě ve srovnání s USA.

Pro konvergované služby bude třeba nových duálních koncových zařízení (chytrých telefonů), takže to na jedné straně otevírá další trh pro výrobce, ale bude to vyžadovat i změny na straně uživatelů. Podle společnosti Informa by měl v roce 2011 podíl „konvergovaných“ zařízení činit 5% % celkového trhu s koncovými zařízeními (47 milionů).

Související články

• Potenciál mobilního WiMAX, DSL.cz, 25. 4. 2006
• HSDPA do laptopů, DSL.cz, 15. 2. 2006
• Komplet HSPA = (HSDPA+HSUPA), DSL.cz, 8. 12. 2005
• HSDPA v reálu, DSL.cz, 6. 12. 2005
• HSDPA do sítí 3G, DSL.cz, 29. 11. 2005

7. 6. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...