Úvod > Články > Internet Expres v červnu bez FUP

Internet Expres v červnu bez FUP

Podle výsledků měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz a podle ohlasů zákazníků nebyla v minulém měsíci u služby Internet Expres uplatňována Fair Use Policy. Mnozí zákazníci tak získali poprvé možnost využívat vysokorychlostní internet naplno, bez jakýchkoliv omezení způsobujících citelné zpomalení internetu.

Pevné sítě


U pevných sítí došlo k nejvýraznější změně u kabelového internetu od UPC, kde se průměrné dosahované rychlosti internetu zvýšily o 23%. Důvodem je dokončení procesu navyšování rychlostí u zákazníků většiny poskytovaných tarifů.



Z poskytovatelů, kteří nabízejí internet po optických kabelech, je na DSL.cz k dispozici nejvíce měření od zákazníků společnosti Mattes AD, která nabízí připojení pod komerčním názvem 802.KABEL DOMA. Zákazníci této služby v červnu dosáhli průměrných rychlostí internetu ve výši 4 111 kbit/s.

ADSL v síti TO2 (Českého Telecomu)

Nejvýznamnější změna v ADSL síti TO2 (Telefóniky O2, dříve Českého Telecomu) je zvýšení rychlostí služeb Internet Expres, které se nejvíce projevilo u tarifu Internet Expres Impuls s rychlostí 512 kbit/s navýšením skutečných rychlostí o více než čtvrtinu. Důvodem je na začátku zmíněné neuplatňování Fair Use Policy, která má dle smluvních podmínek limit pouze 1 GB na měsíc.



Podobných rychlostí přípojek s nominální rychlostí 512 kbit/s dosahovali uživatelé Internet Expresu naposledy v létě loňského roku. V té době byl  však limit 1 GB pro FUP vztažen na období jednoho týdne namísto stávajícího měsíce. Je však korektní připomenout, že tehdejší tarif s rychlostí 512 kbit/s a FUP byl oproti nynější ceně o polovinu dražší.

Nespuštění FUP u Internet Expresu v měsíci červnu dokazuje níže uvedený graf porovnávající vývoj rychlostí služby v průběhu měsíců května a června. Stejný závěr potvrdili i uživatelé, kteří překročili svůj limit pro FUP i o desítky GB bez jakýchkoliv následků, např. zde.

 

Nedá se však předpokládat, že by TO2 ponechala své nejlevnější ADSL služby bez FUP i v dalších měsících. Významné změny v nabídce DSL služeb však TO2 nepochybně připravuje. Kromě téměř úplného pokrytí všech telefonních linek DSL službami je již teď jisté, že další změny budou souviset se snahou zastavit rychlý úbytek pevných linek. To velmi pravděpodobně povede k nabídce DSL připojení bez paušálního poplatku za telefonní linku.

ADSL přes LLU

U ADSL na principu pronájmu místní smyčky v posledních měsících výrazné pohyby rychlostí nezaznamenáváme, což dokazují i červnové meziměsíční změny uvedené v následující tabulce.



Mobilní sítě

Mobilní připojení přes síť GPRS/EDGE zatím rozhodně nezaznamenává pokles, jak je tomu u podobně rychlého dial-up internetu. Podle počtu měření je u této služby jednoznačným leaderem T-Mobile.



Naopak počty měření dokazují, že TO2 (Eurotel) má velmi pravděpodobně více zákazníků na rostoucím trhu UMTS připojení ve srovnání s T-Mobilem. Vodafone má zatím tržní podíl na mobilním internetu v ČR téměř zanedbatelný.

WiFi

Nakonec se podíváme na nejvýznamnější WiFi sítě.



U většiny WiFi sítí průměrné rychlosti již několik měsíců za sebou stále stoupají při nezměněné metodice vyhodnocování naměřených rychlostí na serveru DSL.cz.

 

7. 7. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...