Úvod > Články > Bude nakonec Wi-Fi v letadlech nebo ne?

Bude nakonec Wi-Fi v letadlech nebo ne?

Už to vypadalo, že se Wi-Fi dostane i do letadel a jednotlivé společnosti se předháněly ve slibech, která zavede na svých letech Wi-Fi jako první. Urputný závod ale v poslední době značně přibrzdil.

Teď to vypadá, že si budeme muset nejméně další rok počkat. Boeing ohlásil, že svoji pobočku Connexion buď zavře nebo prodá. Ta přitom byla jedinou firmou, která bezdrátové připojení pro letadla nabízela. Zákazníci jsou, deset světových leteckých společností od Connexion kupuje, americké firmy však stojí opodál. Verizon Airfone, která ve spolupráci s United Airlines hodlala zavést Wi-Fi do letadel této společnosti, nedávno ohlásila ukončení celého projektu.

Na jejich místo se postavily dvě menší společnosti, AirCell a JetBlue. Wi-Fi od  AirCell by se v letadlech měl objevit někdy během příštího roku, cena by měla odpovídat nabídce T-Mobile v kavárnách Starbuck, tj. 10 dolarů za den nebo 30 dolarů za měsíc. JetBlue o svých plánech příliš podrobností neudává, jenom zmínila, že by se v jejich letadlech měl systém Wi-Fi příští rok objevit.

AirCell získal za 31,3 miliónu dolarů většinu spektra, které opustil Airfone. Toto spektrum bylo využíváno v telefonech, které by měly díky mizivému zájmu veřejnosti v blízké budoucnosti ze sedadel amerických letadel nadobro zmizet. Na nezájmu se pochopitelně podepsala zejména cena – 3,99 dolarů za připojení a dalších 4,99 dolaru za každou minutu hovoru.

Firma má již určité zkušenosti, neboť prodává satelitní telefony pro soukromá letadla. Nový systém by se měl od projektu Airfone lišit, firma spojuje antény letadla s existujícími věžemi, zatímco u projektu Connexion se jednalo o satelitní systém, ve kterém se signál vyměňoval mezi letadlem a satelitem. Je jasné, že levnější systém AirCell nefunguje nad mořem, což menším americkým leteckým společnostem nevadí. Musí se ale počkat také na schválení agentury FCC, která sice loni schválila projekt Connexion, ale pro systém AirCell musí celý proces začít znovu.

JetBlue získal menší část uvolněného spektra, zatím ale nehodlá zveřejnit, jestli hodlá instalovat plnou možnost surfování po internetu nebo pouze posílání SMS nebo e-mailu. Mluvčí Jenny Dervinová pouze prohlásila, že by společnost novou službu ráda nabízela zdarma.

Jestli se Boeingu podaří svoji divizi Connexion prodat, to není jasné, zatím projevila zájem pouze společnost Inmarsat, která nabízí satelitní spojení pro lodě, v každém případě se zdá, že Boeing získá zpátky pouze zlomek investic, které od roku 2000 do divize Connexion vložil. Hlavním důvodem, proč Boeing ztratil zájem, je malý ohlas mezi americkými leteckými společnostmi, které se nejsou schopny dostat z blízkosti finanční katastrofy. Nabídka Wi-Fi navíc zůstává velice drahá, jen investice do zavedení systému se pohybují kolem půl miliónu dolarů na jedno letadlo, což si momentálně žádná z krachujících leteckých společností nemůže dovolit. I připojení je drahé, ceny se pohybují kolem 27 dolarů za 24 hodin. Systém AirCell je mnohem levnější, náklady na jeho zavedení do jednoho letadla nepřevyšují 80 000 dolarů.

Otázkou zůstává, jak bude reagovat 10 zahraničních leteckých společností. Mluvčí Lufthansy Jennifer Urbanieková již prohlásila, že společnost neočekává, že by nabídku Wi-Fi zrušila. Během jednoho letu tuto službu používá v průměru 20 cestujících.

11. 7. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...