Úvod > Články > Všudypřítomné DSL

Všudypřítomné DSL

Minulý týden byly Benátky ve znamení širokopásmového přístupu. A přestože nejen DSL tímto světem vládne, DSL Forum na místě uskutečnilo několik zajímavých akcí a učinilo několik prohlášení.

DSL má dnes přes 78 miliónů uživatelů na celém světě, jak naznačují statistické údaje Point Topic z konce druhého čtvrtletí 2004, zveřejněné DSL Forem minulý týden na benátské akci věnované cele pouze širokopásmovému připojení, Broadband World Forum 2004. DSL Forumna tomto foru bylo velice aktivní a kromě pozitivních statistik pro DSL ukázalo i nové evropské logo pro koncové zařízení testovaná na spolupráci v nezávislých laboratořích, předvedlo možnosti navázání DSL na domácí síť v rámci projektu DSLHome (založené na specifikaci TR-059 pro technické řešení IP s QoS po DSL; viz články Tři nové specifikace DSLHome a Nové specifikace DSL Fora).
 
Certifikační program vzájemné spolupráce probíhá ve spolupráci s laboratořemi Cetecom, Fraunhofer, KTL, LEA, NTS, Telecom Italia Lab, Telcordia Technologies, TietoEnatorna základě podmínek specifikovaných v dokumentech TR-060 (SHDSL) a TR-067 (ADSL). Cílem je zajistit běžným uživatelům, že při koupi DSL modemu s příslušným logem (viz níže) mají jistotu, že bude bez problémů spolupracovat s danou sítí.

Logo doprovází následující text DSL Fora:
This Digital Subscriber Line (DSL) Consumer Product has been tested in an Accredited, Independent Test Laboratory and has met the requirements of the following DSL Forum Specification: Technical Report - 067. (See www.dslforum.org)
This Mark does not warrant, certify or guarantee that this Consumer Product will interoperate with the network equipment used by a specific Service Provider.
This Mark makes no warranty or statement as to the compatibility of the Drivers, or other Software, included in this DSL Consumer Product, with any specific Computer Operating System

DSL ve světě

Víc jak pětinový podíl DSL na počtu telefonních linek se zatím povedl překonat jen Jižní Koreji (28,66%) a Taiwanu (20,76%). Několik dalších států se pomalu 20% podílu přibližuje: Hong Kong; Island; Belgie; Izrael a Japonsko. Podíl DSL na telefonních linkách v předních 20 zemích světa ukazuje tabulka:

Zdroj: DSL Forum

Evropská unie již v absolutních počtech DSL přípojek nepatrně překonala asijský region. Počtem přes 10 miliónů DSL přípojek se na světě mohou chlubit jen tři země: Čína, Japonsko a USA; dalších jedenáct zemí světa má na svém kontě přes 1 milión přípojek. Prvních dvacet zemí světa v žebříčku DSL naznačuje následující tabulka:

Zdroj: DSL Forum

S DSL kamkoli

Na Broadband World Forum 2004 se také prezentoval nejnovější dokument DSL Fora,  „DSLAnywhere“ Ten  specifikuje řešení – architekturu a techniky – umožňující využít DSL ještě v širším měřítku než dnes, tedy ve větším dosahu a s větší přenosovou kapacitou než platí u současných nabídek na trhu. Cílem je zpřístupnit DSL dalším uživatelům, kteří především z důvodů geografického omezení (skutečná délka místní smyčky, tj. vzdálenost zákazníka od ústředny) byly zatím mimo pokrytí DSL.

DSL Anywhere (aktualizovaný dokument, který poprvé vyšel v roce 2001) skutečně slibuje dostat DSL přípojky ke všem domácím i podnikovým uživatelům, ať se nacházejí kdekoli, tedy téměř (100% pokrytí opravdu nabídnout nemůže). Pevných linek bylo ve světě podle ITU ke konci loňského roku 1,1 miliardy, a všechny představují podle DSL Fora určitý potenciál pro DSL (v Evropě je celkem 330 miliónů linek). Technologie, které mají umožnit větší šířku pásma, a tím především video služby (jako dnes nedílnou součást známé triple play, trojkombinace dat, hlasu a obrazu), jsou ADSL2plus a VDSL.

DSL dnes tvoří dvě třetiny všech rychlých přípojek k Internetu na světě a má stále určité možnosti dalšího rozvoje jak pokrytí, tak kapacity. Ovšem téměř univerzální rozšíření telekomunikační sítě, na níž DSL pracuje, s sebou nese zase negativum běžných místních měděných smyček, které mají fyzikální omezení kapacity ve srovnání s optikou v první míli.

Podrobně dokument probírá technologické možnosti dostat DSL skutečně všude, konkrétně mj. řešení vzdálených DSLAM (DSL Access Multiplexor), DSL založených na SAI (Serving Area Interface), napojení DSL na pasivní optickou síť, NGDLC (Next-Generation Digital Loop Carrier), BLC (Broadband Loop Carrier), opakovačů a rozšíření místní smyčky

86-stránkový dokument DSL Anywhereje zajímavé čtení jako pro techniky tak i příznivce-laiky DSL, protože ukazuje DSL jak z marketingového, tak zejména z technického pohledu.

Ambice DSL Fora

DSL Forum je mezinárodní průmyslové konsorcium dvou set poskytovatelů služeb a výrobců zařízení pro DSL. Má jasně stanovený cíl: dosáhnout 200 miliónů DSL přípojek na světě do konce příštího roku. DSL se dnes ve světě daří, dokonce v některých zemích je již trh prakticky saturován, ale roste mu konkurence jak na straně optických přípojek (FTTP), tak na straně pevného bezdrátového širokopásmového přístupu (WiMAX). Jestliže se za 12 měsíců do června letošního roku zvedl počet přípojek o 31 miliónů na celkových 78 miliónů, bude možná cíl DSL Fora, na který už zbývá jen 18 měsíců, přeci jen tvrdý oříšek.

29. 9. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.