Úvod > Články > WiMax World – jsou vůbec další sítě potřeba?

WiMax World – jsou vůbec další sítě potřeba?

Na bostonské výstavě možností technologie WiMax se jednotlivé firmy předháněly ve vychvalování této technologie a slibovaly všechno možné. Objevovaly se ale také hlasy, jestli další sítě jsou vůbec potřeba.

Na tuto otázku je odpověď celkem jednoduchá – nová technologie je v současné podobě z komerčního pohledu zatím příliš nová a představuje spíše okno do budoucnosti. Reálný úspěch nastane až ve chvíli, kdy díky razantnějšímu nasazení dojde k výraznému zlevnění.

Jednou ze společností, která se ze všech sil snaží o prosazení WiMaxu, je Sprint, jehož divize 4G pracuje na vývoji a testování této technologie. Jeden z šéfů firmy přiznává, že se jedná o technologii, která je z komerčního pohledu zatím ve stádiu zrodu, nicméně je pro Sprint zatím tou nejvýhodnější možností.

Firmy sice nabízely kde co, při podrobném pohledu je ale jasné, že se jednalo spíše o nabídku konceptů nežli o nějakou ucelenější nabídku produktů. Alastair Westgarth z firmy Airspan Networks to okomentoval prohlášením, že ještě bude dlouho trvat, než se tyto sliby splní.

Problémů je zatím víc než dost, od vzájemné kompatibility až po možnosti zvětšování sítí a celkové vyzrání jednotlivých konceptů. Samotná myšlenka WiMaxu nová není a fixní verze 802.16d již ve světě existuje v nejméně 175 případech. Na špici je pravděpodobně firma Airspan, která se chlubí, že jí patří 39 procent světového trhu. Ve většině případů se jedná o území mimo Spojených států, i když firma prodává své systémy společnostem Ericsson a Nortel.

Technologie 802.16e  je novou verzí, která již delší dobu slibuje, že fixní WiMax nahradí. Někteří analytici mají pocit, že obě verze budou fungoval paralelně, většina se ale v poslední době přiklání k názoru, že ve chvíli, kdy se objeví spolehlivé a hlavně levné sítě mobilního WiMaxu, dojde jednoznačně k vítězství této technologie. Nepřekvapuje, že poskytovatelé jako Sprint, kterým metrosítě leží v žaludku, odhadují, že právě rozšíření metrosítí bude znamenat postupný nárůst zájmu o WiMax. Městům se totiž začnou zajídat investice do provozu sítí a daňový poplatníci získají názor, že je nesmyslné utrácet peníze z městské kasy na něco, co může nabídnout komerční firma. Spolu s tím, jak se WiMaxové čipu začnou objevovat doslova všude, od mobilů přes domácí zařízení nebo automobily, začne WiMax vytlačovat i bezdrátové technologie jako je Bluetooth nebo ZigBee. Šéf divize 4G dodává, že současné technologie nejsou zabezpečené a jejich nelicencované spektrum je náchylné k interferencím.

Některé firmy se ale snaží o vývoj technologií, které by umožňovaly podporu několika technologií současně. IBM Global Service, který existuje již v 35 případech, využívá jak fixní, tak mobilní WiMax současně. V krátké době by se tato služba měla objevit i kalifornském Silicon Valley, kde by jí mohlo posléze využívat více než 2,5 miliónů lidí na rozloze 1 500 čtverečních mil.

Něco podobného samozřejmě rády slyší firmy jako třeba Motorola, která vyvíjí mobily využívající jak klasický mobil, tak i Wi-Fi a WiMax. Motorola navíc ve spolupráci se Sprintem a japonskou firmou Softbank testuje mobilní WiMax v Japonsku.

6. 12. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí. Důvodem je zavádění 5G a přechod na 4G, což podpoří i další...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v červnu 2024

V červnu rychlost Wi-Fi internetu opět rostla. Podívejte se, jak si vedl váš provider a ve kterém kraji jsme...

 

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...