Úvod > Články > WiMax World – jsou vůbec další sítě potřeba?

WiMax World – jsou vůbec další sítě potřeba?

Na bostonské výstavě možností technologie WiMax se jednotlivé firmy předháněly ve vychvalování této technologie a slibovaly všechno možné. Objevovaly se ale také hlasy, jestli další sítě jsou vůbec potřeba.

Na tuto otázku je odpověď celkem jednoduchá – nová technologie je v současné podobě z komerčního pohledu zatím příliš nová a představuje spíše okno do budoucnosti. Reálný úspěch nastane až ve chvíli, kdy díky razantnějšímu nasazení dojde k výraznému zlevnění.

Jednou ze společností, která se ze všech sil snaží o prosazení WiMaxu, je Sprint, jehož divize 4G pracuje na vývoji a testování této technologie. Jeden z šéfů firmy přiznává, že se jedná o technologii, která je z komerčního pohledu zatím ve stádiu zrodu, nicméně je pro Sprint zatím tou nejvýhodnější možností.

Firmy sice nabízely kde co, při podrobném pohledu je ale jasné, že se jednalo spíše o nabídku konceptů nežli o nějakou ucelenější nabídku produktů. Alastair Westgarth z firmy Airspan Networks to okomentoval prohlášením, že ještě bude dlouho trvat, než se tyto sliby splní.

Problémů je zatím víc než dost, od vzájemné kompatibility až po možnosti zvětšování sítí a celkové vyzrání jednotlivých konceptů. Samotná myšlenka WiMaxu nová není a fixní verze 802.16d již ve světě existuje v nejméně 175 případech. Na špici je pravděpodobně firma Airspan, která se chlubí, že jí patří 39 procent světového trhu. Ve většině případů se jedná o území mimo Spojených států, i když firma prodává své systémy společnostem Ericsson a Nortel.

Technologie 802.16e  je novou verzí, která již delší dobu slibuje, že fixní WiMax nahradí. Někteří analytici mají pocit, že obě verze budou fungoval paralelně, většina se ale v poslední době přiklání k názoru, že ve chvíli, kdy se objeví spolehlivé a hlavně levné sítě mobilního WiMaxu, dojde jednoznačně k vítězství této technologie. Nepřekvapuje, že poskytovatelé jako Sprint, kterým metrosítě leží v žaludku, odhadují, že právě rozšíření metrosítí bude znamenat postupný nárůst zájmu o WiMax. Městům se totiž začnou zajídat investice do provozu sítí a daňový poplatníci získají názor, že je nesmyslné utrácet peníze z městské kasy na něco, co může nabídnout komerční firma. Spolu s tím, jak se WiMaxové čipu začnou objevovat doslova všude, od mobilů přes domácí zařízení nebo automobily, začne WiMax vytlačovat i bezdrátové technologie jako je Bluetooth nebo ZigBee. Šéf divize 4G dodává, že současné technologie nejsou zabezpečené a jejich nelicencované spektrum je náchylné k interferencím.

Některé firmy se ale snaží o vývoj technologií, které by umožňovaly podporu několika technologií současně. IBM Global Service, který existuje již v 35 případech, využívá jak fixní, tak mobilní WiMax současně. V krátké době by se tato služba měla objevit i kalifornském Silicon Valley, kde by jí mohlo posléze využívat více než 2,5 miliónů lidí na rozloze 1 500 čtverečních mil.

Něco podobného samozřejmě rády slyší firmy jako třeba Motorola, která vyvíjí mobily využívající jak klasický mobil, tak i Wi-Fi a WiMax. Motorola navíc ve spolupráci se Sprintem a japonskou firmou Softbank testuje mobilní WiMax v Japonsku.

6. 12. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...