Úvod > Články > Rok bez pevné linky a ADSL

Rok bez pevné linky a ADSL

Uplynul už rok a pár dní od doby, co jsem bez pevné linky. Ačkoli nejsem příznivcem pevné telefonie a dominantního pevného operátora, nijak jsem to neoslavoval. Pevná linka mi vůbec neschází a ani v dobách, kdy jsem ji ještě měl, jsem ji využíval jen výjimečně.

Na telefonu se usazoval prach, protože jsem pevnou linku využíval téměř jen k připojení na internet. Když jsem někomu potřeboval zavolat, sáhl jsem raději po mobilním telefonu.

Pamatuji si ještě dobře na dial-upovou dobu, kdy jsem se prakticky mohl připojovat jen v dobách mimo špičku kvůli neúměrně vysoké tarifikaci ve špičce, jak jsem prostřídal několik alternativních poskytovatelů na dial-upu a ověřil si nekvalitu a příšernou pomalost (v porovnání s konkurenčními poskytovateli) tehdejšího Quicku. To bylo vždy čekání, až konečně skončí špička, to čekání, až chrčící modem konečně vytočí připojení, ta neskutečně pomalá rychlost natahování stránek. Kvůli časové tarifikaci jsem se také musel hodně krotit, aby účet za telefon nedosáhl nějaké závratné částky, jako se to stalo několika známým.

Prohlížení internetu s dial-upem nebyl rozhodně žádný med, obzvláště navíc s Internet Explorerem, který vůbec nevládl nějakým uživatelským komfortem a který je navíc pověstný svojí nestabilitou a děravostí. V té době ještě neexistoval Firefox a tehdejší verze Opery i Netscape měly docela problémy se zobrazením spousty internetových stránek. Jeden čas jsem byl dokonce donucen používat Operu, protože se mi z nějakého mně neznámého důvodu přestaly zobrazovat stránky v Internet Exploreru.

V těch dobách byl úspěch, když se rychlost připojení vyšplhala výjimečně na 46 kbit/s, mnohem častější byla rychlost 44 kbit/s a ve zcela extrémních případech, kdy byl internet přetížen, jako například na Valentýna a v podobných významnějších dnech - to byla rychlost připojení třeba jen 33 kbit/s a příliš použitelné to nebylo, takže jsem připojení raději odpojil. Každopádně, zvuk odpojujícího modemu nebyl zrovna příjemný. Pro některé lidi bylo také nevýhodou, že během dial-upového spojení se k vám nikdo nedovolal. Já byl jeden z těch, kterým to nikterak nevadilo.

Když jsem nakonec po několika letech přetrpěných na dial-upu přešel na nejpomalejší možné ADSL Internet Expres 256/128 kbit/s s neuvěřitelně bohatým datovým limitem ve výši 250 MB týdně, byl to zpočátku velký rozdíl, který se ale po několika týdnech setřel. Do vyčerpání datového limitu jelo připojení docela svižně, byl to znatelný pokrok. Jakmile ale došlo k vyčerpání toho velmi chudého limitu, přišla pořádně ledová sprcha - rychlost spadla do konce týdne (do pátku, kdy se nuloval limit) na velmi chabých 64 kbit/s a rázem byl z původně téměř broadbandového (reálná rychlost se pohybovala kolem 200 kbit/s, definice broadbandu začíná na 256 kbit/s) pouhý časově a datově neomezený dial-up.

Pár měsíců poté přišlo první navýšení rychlosti, zvýšil se lehce limit, nebyla to však žádná zásadní změna. Limity byly stále nepřijatelné, navýšení rychlosti nebylo příliš znatelné a především se ještě více prohloubil rozdíl mezi koupenou a reálnou rychlostí. Výsměchem byl mj. ještě fakt, že po navýšení se najednou všem uživatelům začala na hlavním panelu zobrazovat podivná hláška o tom, že rychlost připojení je 2Mbit/s, ačkoli v reálu se připojení plazilo jen pouhých 64 kbit/s. Někteří uživatelé dokonce začali zmatkovat a obávat se, zda jim nebyl změněn tarif. I já se toho obával, ale naštěstí tyto obavy nebyly na místě.

Po pár měsících od navýšení přišlo konečně rozhodnutí zrušit pevnou linku, protože nemělo cenu i nadále používat takovou službu a dalším argumentem byly články poukazující na brzké budoucí zvyšování hlasového paušálu. Už jsem měl i vytipováno několik wifi poskytovatelů. Zrušení proběhlo bez problému a vzhledem k tomu, že jsem pevnou linku nepoužíval k hovorům, nemusel jsem ani nikomu oznamovat, že už mě může zastihnout jedině na mobilním telefonu. Nebyl bych to ale já, kdybych této možnosti nevyužil, takže jsem se s tím odhlášením pevné linky pochlubil téměř každému a doporučil jsem, ať to uskuteční také. Byl jsem také mj. chronický nezvedač. Tím jsem se stal po telefonátu několika alternativních operátorů, kteří mi nabízeli hovory přes předvolbu operátora, což jsem pochopitelně z výše zmíněných důvodů odmítl.

Šel jsem do toho samozřejmě s tím, že hovory na pevné linky budu muset uskutečnit z mobilního telefonu, ale to mi vůbec nevadilo. Neúnosně vysoký hlasový paušál dělá z pevné linky natolik předraženou službu, že i telefonování z předplacené karty na pevné linky vyjde mnohem levněji, než když si zavoláte z pevného telefonu. To, že se zrušení pevné linky prodraží, je pouhý mýtus, který se některým lidem nedá jen tak lehce vyvrátit. Pokud se jako uživatel ADSL chystáte zrušit pevnou linku, je třeba počítat s tím, že nějaký čas budete bez internetu, v mém případě to bylo dokonce 6 týdnů, ale mohu říct, že se mi přechod na wifi vyplatil. Za částku lehce převyšující výši hlasového paušálu u O2 mám bezlimitní internet s trvale broadbandovou rychlostí. Můžete to ale zařídit tak, že si napřed pořídíte internet od jiného poskytovatele (pochopitelně na jiné technologii, než ADSL) a teprve poté odhlásíte pevnou linku.

2. 1. 2007

Autor: DonBahno

Témata

připojení k internetupřipojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...