Úvod > Články > UPC se spojí s Karnevalem

UPC se spojí s Karnevalem

Již v srpnu se začaly objevovat první zprávy o tom, že největší český kabelový a satelitní operátor UPC koupí kabelovou dvojku Karneval. Několik měsíců se čekalo, co na tohle spojení řekne antimonopolní úřad.

Koncem prosince se UPC dočkalo, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže fůzi schválil. Z UPC tedy nakonec vznikne dominantní CATV operátor, který díky svému postavení bude moci lépe konkurovat konvergovanému kolosu Telefónica O2, který má pro změnu dominantní postavení na pevnolinkovém trhu.

Zákazníci UPC a Karnevalu, kteří využívají televizní služby, se minimálně následující 4 roky nemusí obávat toho, že by se díky sloučení zvedly ceny. Do konce roku 2007 nesmí UPC podražit analogové kabelové vysílání vůbec, poté do konce roku 2010 pouze jen o inflaci, náklady na energie a vlastnická práva. Ještě k tomu díky velmi dravé satelitní platformě DigiTV a částečně také kvůli mediální masáži Telefónické O2TV si nebude moci dovolit zvýšit ceny ani u satelitní platformy UPC Direct.

V případě internetu je také pod tlakem Telefónicy, takže nějaké zdražení pravděpodobně jen tak nepřijde. Je však ale s podivem, že zatím neproběhla žádná reakce na prosincové navýšení limitů u ADSL. Pravděpodobně se čeká na začátek roku 2007, kdy by měl pomalu odstartovat rebranding Karnevalu a sloučení s UPC.

ÚOHS nadiktoval UPC ještě několik dalších podmínek. Musí být zachována současná programová nabídka, ostatním kabelovým operátorům musí být za běžných podmínek umožněn přístup k programům, na které má UPC výhradní práva. UPC se navíc ještě zavázalo, že bude oddělovat náklady a výnosy, aby nemohlo docházet ke křížovému financování, které je velmi oblíbenou praktikou O2. Integrace a rebranding Karnevalu odstartuje již začátkem roku 2007 a potrvá 12-18 měsíců, během nichž postupně zanikne značka Karneval a sjednotí se nabídka.

Klienti Karnevalu využívající kabelový internet již netrpělivě vyčkávají, jakým způsobem se nakonec změní nabídka připojení. Vzhledem k tomu, že si UPC a Karneval vzájemně nekonkurovali, protože jen zřídkakdy měli pokryty shodné lokality (v těchto lokalitách podle neoficiálních informací platily zvýhodněné ceny), jejich nabídka připojení se v některých ohledech docela podstatně odlišuje. UPC uplatňuje příliš restriktivní opatření Fair Usage Policy, Karneval je k zákazníkům benevolentnější.

Po překročení datového limitu spadne rychlost u Karnevalu na stále ještě dobře použitelných 256 kbit/s splňujících definici vysokorychlostního internetu, zatímco u UPC přijde hodně bolestný pád na pouhých 64 kbit/s. Pro srovnání dodám, že s výjimkou nejpomalejšího tarifu 512/128 kbit/s je u Telefónicy O2 rychlost po překročení datového limitu 128 kbit/s.

Telefónica se spojení UPC a Karnevalu alespoň zatím neobává, nebo si to jen nehodlá připustit. Tiskový mluvčí Vlastimil Sršeň sebevědomě prohlásil: "Na území celé republiky svým zákazníkům poskytujeme komplexní a integrované služby v oblasti fixní i mobilní telefonie. Nově dokonce také v oblasti televizního vysílání prostřednictvím O2TV," ačkoli to pokrytí rozhodně není tak vysoké. Ve spoustě lokalit Telefónica O2 ještě nestačila upgradovat na modernější technologii ADSL2+, přes kterou poskytuje svoji O2TV, a stále existují lokality, kde kvůli vysoké vzdálenosti od ústředny není dostupné dokonce ani ADSL.

8. 1. 2007

Autor: DonBahno

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...