Úvod > Články > ASUS WL-500gP (Premium) - víc než jen běžný router

ASUS WL-500gP (Premium) - víc než jen běžný router

Router WL-500gP společnosti ASUS patří do skupiny Premium produktů (multifunkčních zařízení) a výbava tomu odpovídá. Vyjma samotného routování nabízí také funkce bezdrátového access pointu, firewallu či další vylepšení pro zvýšení rychlosti přenosu či lepší pokrytí.

V recenzi se nebudeme věnovat typickým funkcím, které každý router nabízí, ale zaměříme se na „vychytávky“, kterými WL-500gP může oslovit.

Čistě z designového pohledu jde o pěkný kousek, který na stole ostudu neudělá. Informační diody svítí výrazně, nikoli však natolik, aby vás například oslňovaly. Detail, ale kdo ví, o čem mluvím, jistě chápe.

Multimediální houšť

ASUS WL-500gP lze označit za multimediální centrum. Multimediím byla totiž optimalizována řada funkcí spolu s hardwarem zařízení. Prakticky standardní výbavou produktů ASUS se stala podpora funkce WMM, která priorizuje pakety dat (video, hudba/zvuk) a nejinak je tomu u WL-500gP. Typickou aplikací, která WMM využije, je VoIP, jehož funkce zajišťuje vyhrazené přenosové pásmo díky upřednostnění paketů.

Dále zaujme BroadRange, jenž má na starosti zvýšení pokrytí až na 300 %. Zrychlení přenosu dat v rámci bezdrátové sítě se věnuje funkce Afterburner, která je schopna rychlost vyhnat až na 125 Mbit/s. Standardně této rychlosti dosahováno není, ale rychlost přenosu je vyšší jak u běžné 802.11g sítě. Obě technologie fungují spolehlivě, například zvýšení pokrytí bylo skutečně citelné. Je zde však problém, který je společný pro všechny speciální technologie u všech výrobců. Obě technologie totiž využijete jen v případě, kdy vlastníte klienta (adaptér) s chrpovou sadou Broadcom. Optimální využítí technologie je s produkty ASUS řady gE (např. ASUS WL-100gE, WL-138gE či WL-169gE). Nicméně například pokrytí Wi-Fi signálem je podstatně vyšší i v případě běžného adaptéru bez BroadRange.

USB sem, USB tam

Další ze specialit, které WL-500gP nabízí, je přítomnost dvou USB 2.0 portů, které zařízení propůjčují další konektivitu. Porty lze využít k rozšíření funkcí routeru třemi způsoby : připojení USB flashdisku nebo externího disku, USB kamerky a USB tiskárny. Snadno tak uděláte z WL-500gP síťový disk.

 

Síťový disk

Ač se samozřejmě nejedná o běžný síťový disk, zařízení ho může velmi dobře suplovat, resp. nabízí prakticky všechny funkce. Možnostmi nastavení dokonce WL-500gP překonává některá zařízení určená přímo jako samostatný síťový disk.

Ve webrozhraní routeru lze vybrat sdílení všech složek disku nebo definovat ty, jenž mohou být dostupné. Pro tyto složky je navíc možné definovat přístupová práva pro jednotlivé uživatele, která vytvoříte. Uživateli lze nastavit Read Ony nebo Read and Write pravomoci a je možné definovat, zda-li bude heslo vyžadováno pro přístup.

Nastavení zpřístupněných složek v rámci USB disku.

Vytváření jednotlivých uživatelů a přiřazování privilegií.

USB tiskárna

Další možností využítí USB portu je připojení tiskárny. WL-500gP tak můžete využít i jako tiskový server. Praktická funkce, která zpřístupní běžnou USB tiskárnu pro všechny počítače v síti.

USB kamera

Možnost využít USB kamerku jako síťovou je jistě lákavá. Ceny IP kamery jsou zpravidla podstatně vyšší. ASUS WL-500gP vám tak umožní z běžné webkamery udělat síťovou. Obraz je možné sdílet do celé sítě LAN (samozřejmě i v rámci Wi-Fi) a do WAN. Zobrazení kamerou snímaného obrazu je v zásadě realizováno přes ActiveX prvek v okně prohlížeče. Je možné volit z několika druhů zobrazení, které se liší v kompatibilitě s ostatními prohlížeči (IE, Firefox atp.). Nechybí ani konfigurace pro aktivaci funkce snímání pohybu. V případě, že kamera zaznamená pohyb, může zaslat e-mail (spolu s fotkou). Zajímavostí je možnost nastavit dny a hodiny, kdy má být funkce aktivní. 

Další zajímavosti

Bandwidth management poskytuje uživateli možnost definovat a garantovat pro určité služby dostatečné přenosové pásmo. Nejen tak, že můžete pro váš IP program (již v rámci WMM) rezervovat dostatečný datový tok, ale stejně tak je to možné například pro vaší oblíbenou hru. Pokud budete například nahrávat velký objem dat na váš FTP server, dostanou vybrané porty přednost. To zabrání trhání (lagům) způsobeným nižším pingem.

Aplikace resp. funkce Donwload master umožňuje stahování souborů (přes FTP, HTTP a BitTorrent) i v případě, když vypnete PC. Přes aplikaci nainstalovanou v PC nastavíte donwload a sám router se již postará o jeho dokončení s tím, že data může uložit právě na externí/USB disk.

ASUS WL-500gP patří mezi zajímavá zařízení na trhu. Za rozumnou částku přináší řadu funkcí, které ocení zejména náročnější uživatelé z řad domácích uživatelů a malých firem.

Datové rozhraní:

2x USB 2.0, 4x LAN, 1x WAN (RJ-45),

Rozměry/váhy:

185 x 205 x 36mm/500g

Šifrování:

WPA/WPA2, WEP 64/128bit

WiFi standardy:

802.11b/g

Síťové služby:

Bandwidth management, WMM, FTP Server, Print Server, WEB Camera, UPnP, NTP client, DDNS klient, Media Server, Download Master

Cena

3 152 Kč vč. DPH

2. 2. 2007

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...