Úvod > Články > Na pevnou zdarma, na mobil za pár kaček

Na pevnou zdarma, na mobil za pár kaček

Kdo z vás používá Skype? Asi téměř každý, někdo občas, jiný stabilně. Poslední dobou se ale objevuje stále více cest, jak telefonovat zcela zdarma z počítače na pevné linky v České republice. Vyzkoušeli jsme jednu takovou službu, o dalších vás budeme v článku informovat.

VoipDiscount – na pevnou zcela bez poplatků

VoipDiscount je program, který vám umožní telefonovat pomocí počítače připojeného k internetu. Díky tomuto programu můžete volat na pevnou linku v ČR zcela zdarma. Pokud aplikaci pouze zkoušíte, může být váš hovor dlouhý maximálně jednu minutu. Pokud zjistíte, že vám program vyhovuje, můžete si koupit kredit za 10 Euro. S tímto kreditem získáte možnost volat do pevné linky v ČR zdarma neomezeně dlouho. Kredit dále můžete využít na volání na Slovensko, kde za jednu minutu hovoru zaplatíte jeden cent. Platnost kreditu je neomezená, takže jednou zaplatíte a pak již jen voláte.

Jak na to?

Aplikace je šířena zcela zdarma pod freewarovou licencí. Stáhnout si ji můžete jednak na webu výrobce nebo na download serverech. Instalaci nemá smysl komentovat, proběhne bleskově a neobsahuje nic, co by jste v jiných instalacích neviděli. Při prvním spuštění budete dotázáni na uživatelské jméno a heslo. Jméno a heslo je vyžadováno pro přihlášení. Můžete zvolit jakékoli, ale musí být alespoň 6 znaků dlouhé. Jestliže vámi zvolené jméno je již registrováno, pak je potřeba zvolit jiné. Telefonování je jednoduché, pro volání do ČR zvolte vždy předvolbu +420, varianta 0042 funguje jen v některých verzích. Uživatele si lze přidat i do seznamu pro jednoduchou volbu. Aplikace využívá zvukové rozhraní vašeho počítače. Po instalaci můžete volat chvíli i na mobil, ale to pouze v řádech několika sekund. Na pevnou lze do ČR volat maximálně minutu, chcete-li volat neomezeně, pak je potřeba si přednabít kredit alespoň ve výši 10 Euro.

Kvalita hovoru a nároky na připojení

Pro využívání této aplikace je nutné mít na PC nainstalovaný Windows XP SP2 nebo Windows 2000 SP4. O funkčnosti pod Windows Vista zatím nemáme žádné informace. Ideální je pro provoz alespoň CPU o taktu 1 GHz a operační paměť minimálně 256 MB RAM. Co se připojení týče, je ideální jakákoli forma vysokorychlostního internetu. Minimum bude patrně podobně jako u Skype okolo 100 až 200 kbit/s. Kvalita hovoru je výborná, při několika hovorech byla kvalita dobrá a obě strany se slyšely dostatečně zřetelně a bez ozvěn či šumu.

Jiné alternativy

Při letmém průzkumu trhu jsme nalezli i další aplikace, ze kterých lze volat zdarma na pevné linky nejen v ČR, ale samozřejmě i v jiných destinacích. Pojďme se na některé z nich podívat blíže. Při bližším průzkumu ale zjišťujeme, že všechny aplikace mají podobného jmenovatele. Jde o variace na VoipDiscount. Jde například konkrétně o VoIPCheap, poivY nebo VoipStunt. Otcem všech těchto aplikací je legendární VoIPBuster, který s bezplatnými hovory přišel již před mnoha měsíci. Máte-li tip na další bezplatný způsob telefonování z počítače na pevnou v ČR nebo na mobil, budeme rádi, když jej sdělíte do diskuse pod článkem.

Pozn. redakce: V úterý vyjde podrobnější článek z pohledu uživatele a jeho osobních zkušeností s programem.

15. 2. 2007

Autor: David Procházka

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...