Úvod > Články > Volejte z počítače do desítek zemí zdarma

Volejte z počítače do desítek zemí zdarma

I přes to, že internetová telefonie není ve světě ničím novým, velké procento uživatelů vůbec netuší, jaké jsou v tomto způsobu telefonování možnosti. A když už o ní něco slyší, dozajista se obávají, zda nejde o podvod...

Osobně jsem vůči podobným řečem o něčem zdarma byl vždy skeptický a, byť článků na toto téma vyšlo na různých místech, kolik jen chtělo, vždycky jsem se měl pocit, že tam něco nehraje. Bál jsem se, jestli nejsou používané aplikace zavirované, zda se kredit opravdu připíše, jak platit, zda je to bezpečné, kolik doopravdy stojí hovorné, smsky a tak dále. Proto bych rád rozšířil původní článek Davida Procházky, který o jednom způsobu telefonování psal v nedávném článku, a zodpověděl snad tak otázky, které si možná spousta čtenářů klade.

Pro ty, kdo zmíněný článek nečetli, připomínám, že se budeme bavit o programu VoipDiscount.

Popis služby a programu

VoipDiscount uživateli umožňuje volat z počítače (nebo tzv. SIP telefonu) na ostatní počítače, pevné linky a mobilní telefony po celém světě. Jako ostatní podobné programy i VoipDiscount se z finančního hlediska v určitých ohledech vyplatí víc než pevná linka nebo mobil.

Co potřebuji?

Internetové připojení (s minimální rychlostí 64 kbit/s v obou směrech, avšak doporučuji alespoň 256 kbit/s), počítač (nebo SIP telefon), headset (sluchátka s mikrofonem) a aplikaci VoipDiscount.

Cena

Než budeme dále popisovat požadavky, vlastnosti a vše jiné, asi bychom si opravdu nejdříve měli říct o cenách a podmínkách. To zajímá každého nejvíc.

Stojí-li v nadpisu článku, že volání na pevné linky do mnoha desítek zemí modré planety je zdarma, pak vězte, že je. Samozřejmě, jsou zde jisté podmínky...

Ne, nebojte. Nic strašného. Po stažení, registraci a spuštění programu (viz níže) můžete volat ihned, kam jen chcete, a to bez použití kreditu. I když na vašem kontě svítí nula, opravdu můžete zavolat třeba kamarádům do Států, Londýna nebo Tokia. Uvádí se však, že hovor je limitován časem jedné minuty. Pravda je však taková, že se stále ve velkém množství vyskytují chyby, které způsobují, že po minutě odpojeni nebudete. Při volání ze Švýcarska (osobní zkušenost) se doba nepřetržitého hovoru při nulovém kreditu pohybuje kolem 5 minut, v Česku mnohem víc. Samozřejmě situace může být jiná u každého uživatele, ale v žádném případě není jisté, že po minutě váš hovor skončí.

K tomu, abyste mohli používat „oficiálního“ volání zdarma, je třeba mít kredit (o způsobu platby níže). Dříve platilo, že nabitý kredit jste museli do určité doby protelefonovat, jinak propadnul. To nyní neplatí — jakmile si VoipDiscount nabijete, kredit v něm zůstane, dokud jej neprotelefonujete.

Takže nyní: Po nabití máte možnost volat zdarma do 43 zemí světa celých 120 dní (tj. 4 měsíce; při dalším nabití opět a znova). Po tuto dobu máte týdně nárok na 300 volných minut (tj. celkově 1 200 volných minut — dá vám to váš operátor? :-)). Poté se hovory účtují takto: 1 Eurocent za minutu (sic!). Za minutu hovoru s vaším přítelem, který je zrovna ve vašem městě nebo třeba v Singapuru, tak zaplatíte něco kolem třiceti haléřů.

Seznam zemí, do kterých můžete volat zcela zdarma nebo v případě překročení limitu za jeden Eurocent, naleznete zde. Seznam ostatních zemí a sazeb za minutu lze nalézt zde.

Dalším, co určitě každého zajímá, jsou telefony mobilní. I na mobilní telefony se dá volat zdarma, i když počet vyvolených krajin je omezenější — Česko chybí. Chcete-li volat do českých sítí, minuta hovoru vás přijde na 16 Eurocentů (19 s DPH), což odpovídá zhruba 4,5 Kč (5,30 Kč). Přehled cen za volání na mobily je uveden na stránce, k níž vede výše uvedný, poslední odkaz.

Když hovoříme o mobilních telefonech, měli bychom si říct o ceně krátkých textových zpráv. Ty jsou pro Českou republiku zpoplatněny částkou 5 Eurocentů za jednu. Přehled všech zemí je zde.

Je důležité poznamenat, že neprovolané volné minuty se do nového měsíce nepřevádějí.

Pokud program nechcete využívat k volání na telefonních linky (což je ale za těchto podmínek škoda), samozřejmě můžete volat z počítače do počítače, neomezeně a zdarma. Jen kontakty ve vašem seznamu musejí být on-line — používání je pak stejné jako v případě již zmíněného Skypu či třeba Windows Live Messengeru, jen s tím rozdílem, že nejsou podporovány videohovory.

Registrace

Registrace nového uživatele se neprovádí na stránkách VoipDiscount, nýbrž při prvním spuštění programu. Ten si stáhněte přímo ze stránek společnosti, popř. použijte tento přímý odkaz.

Samotná aplikace je čistá — neobsahuje žádné vzorky virů, reklamních programů, trojských koní ani ničeho jiného, takže se nemusíte ničeho bát.

Po dokončení instalace se aplikace VoipDiscount spustí a začne registrace. Uživatelské jméno musí mít alespoň šest znaků a volte jej bez diakritiky.

Nyní si můžete do seznamu přidat nové kontakty a začít ihned telefonovat. Samozřejmě si můžete okamžitě vyzkoušet zavolat někomu na pevnou linku. Rozhodnete-li si koupit kredit, musíte navštívit stránku společnosti, zde se přihlásit a pokračovat v nakupování. Jakmile kliknete na tlačítko sign in, vyskočí popup okno — máte-li zapnutou ochranu proti vyskakujícím oknům, pro tento server ji povolte. Zobrazí se vám nabídka, jakým způsobem chcete kredit koupit; zdali přímým bankovním převodem, kartou (Visa, Visa Electron, MasterCard, ...), přes účet PayPal apod. (viz obrázek). Poté, co zvolíte výši kreditu, budete přesměrování na stránku, v níž vyplníte potřebné údaje (např. o platební kartě). 

Nemusíte se vůbec bát, že může dojít k úniku a zneužití citlivých údajů — server je zabezpečen šifrovacím 256bitovým protokolem [TLS v1.0 256 bit AES (1024 bit DHE_RSA/SHA)].

A nyní můžete volat, kam jen budete chtít...

Softwarové a hardwarové požadavky

Windows Vista, XP, 2000 (SP2)

Procesor 300 MHz

128 MB RAM

10 MB volného místa na disku

Zvuková karta, mikrofon, sluchátka

Internetové připojení o rychlosti minimálně 64 kbit/s (dovnitř i ven)

Pro ty, kdož mají problémy s angličtinou, existuje čeština. Tu rozbalte do libovolného adresáře a nahrajte ji v programu přes ToolsSelect LanguageLoad Custom Language File.

20. 2. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...