Úvod > Články > Další zvyšování rychlostí DSL je za dveřmi

Další zvyšování rychlostí DSL je za dveřmi

Zvýšení rychlostí DSL na zpřístupněných místních smyčkách sítě VOLNÝ předznamenalo další zvyšování rychlostí DSL u všech poskytovatelů. Rychlost 2 Mbit/s se nově stane nejmenší nominální rychlostí pro DSL v České republice. Na zrychlené DSL budou určitě reagovat i poskytovatelé ostatních typů internetového připojení.

Pevné sítě


Do přehledu rychlostí v jednotlivých sítích byly nově přidány i naměřené rychlosti DSL přes LLU (DSL přes zpřístupněnou místní smyčku) v síti VOLNÝ, která hned poprvé dosáhla nejvyšších rychlostí ze všech sledovaných sítí. I když má síť VOLNÝ pokryto již přes 800 000 telefonních linek v ČR, je v počtu zákazníků, v porovnání s ostatními poskytovateli DSL přes LLU, nejmenší. Počet zákazníků sítě VOLNÝ však začne pravděpodobně velmi brzy rychle růst.




DSL v síti T/O2

V pátek zveřejněná nová velkoobchodní nabídka Carrier IP Stream od T/O2 (Telefóniky O2) obsahuje nové rychlosti DSL služeb od 1.4.2007. Nejnižší nabízená nominální rychlost je 2048/128 kbit/s, maximální rychlost pak 8192/512 kbit/s. Velké změny rychlostí se tedy dají očekávat od dubna. Nabídka přináší změny nejen ve zvýšených rychlostech, ale nově bude poskytovatelům umožňovat daleko větší volnost při volbě datových limitů. Je tak velmi pravděpodobné, že se dále rozšíří i počet nabídek nelimitovaných DSL služeb.

Vraťme se však k minulému měsíci. V tabulce dosahovaných rychlostí DSL služeb jednotlivých poskytovatelů v síti T/O2 již delší dobu k žádným podstatným změnám nedochází. Bohužel to platí i pro průměrné rychlosti ADSL 4 Mbit/s s nedávno navýšeným limitem FUP na 30 GB za měsíc, který zjevně velké množství zákazníků služby stále překračuje. Důsledkem je, že ADSL 4 Mbit/s je pro mnoho zákazníků výrazně pomalejší než udávaná nominální hodnota.



Následující graf ukazuje porovnání vývoje naměřených rychlostí služeb s nominální rychlostí 2048 kbit/s O2 Internet Expres 2048 a Premium 2048 od Radiokomunikací na principu LLU.



DSL přes LLU

Na měřáku DSL.cz je stále malý počet dostupných měření jednotlivých DSL služeb přes LLU od jiných poskytovatelů, než jsou České Radiokomunikace. Z toho důvodu jsou v tabulce zatím uvedeny jen služby jednoho poskytovatele.
Maximálních rychlostí DSL v ČR ve výši 9,1 Mbit/s dosahuje služba VOLNÝ Internet 10M v LLU síti VOLNÝ. V nové nabídce DSL služeb VOLNÝ již 10 Mbit nenabízí. Maximální nabízená rychlost je 8 Mbit/s. Stávajícím zákazníkům však bude 10 Mbit ponechán. U ostatních služeb na principu LLU, kde VOLNÝ navýšil nabízené rychlosti, budou stávající zákazníci v průběhu března na vyšší rychlosti automaticky migrováni.
 


U všech služeb Českých Radiokomunikací došlo v minulém měsíci ke zrychlení. Zajímavostí je, že při detailnějším pohledu na vývoj rychlostí v měsíci zjistíme, že ke zlepšení došlo od 5.2.2007. Shodou okolností právě v tento den byl zveřejněn minulý článek o lednových rychlostech naměřených na DSL.cz, který upozorňoval na určitý pokles rychlostí služeb Premium. Následující graf zobrazuje vývoj rychlostí služeb Premium, od kterých je na DSL.cz k dispozici nejvíce měření.



Mobilní sítě

Únor byl dobrým měsícem pro zákazníky mobilního internetu od T/O2, protože došlo k navýšení průměrných rychlosti v UMTS síti. V CDMA síti stejného operátora pokračoval vzestup rychlostí již další měsíc za sebou, byť tentokrát relativně malý.



WiFi

Poslední tabulkou je přehled WiFi sítí, u kterých bylo na DSL.cz ve sledovaném období zaznamenáno více než 200 platných měření rychlostí.



Naměřené celkové hodnoty rychlostí se v posledních měsících nijak výrazně neměnily a stále se pohybovaly v rozsahu 1,4 - 1,5 Mbit/s. Bude však zajímavé sledovat, jak nabídky WiFi sítí zareagují na zrychlení DSL služeb.
 

5. 3. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...