Úvod > Články > Zabezpečení internetu ve Windows Vista

Zabezpečení internetu ve Windows Vista

Windows Vista jsou již nějaký ten pátek venku a mnozí uživatelé mají už doma PC nebo notebook s tímto systémem. V dnešním článku se zaměříme na změny, které doprovází ochranu připojení k internetu.

Zabezpečení systému Windows Vista je skutečně lepší než je tomu u dosluhujícího, ale stále markantně využívaného Windows XP. K dispozici máme Windows Vista Home Premium – zabezpečení jiných verzí se může drobně lišit, ale základ bude vždy stejný. Windows Vista má stejně jako starší XP Centrum zabezpečení, které je víceméně alfou a omegou veškeré ochrany systému. Další ochrana je spojena s nástupem prohlížeče Internet Explorer 7. Novinkou je pak standardní přítomnost aplikace Windows Defender, kterou je možné stáhnout i do starších iXPéček.

Centrum Zabezpečení s kosmetickými změnami

Centrum zabezpečení systému Windows pomáhá zvýšit zabezpečení počítače tím, že kontroluje stav několika nezbytných součástí zabezpečení počítače, včetně nastavení brány firewall, automatických aktualizací, nastavení programů proti škodlivému softwaru, nastavení zabezpečení Internetu a nastavení nástroje Řízení uživatelských účtů. Centrum zabezpečení umožňuje přistoupit ke všem myslitelným zabezpečovacím mechanismům operačního systému. Oproti předchozí verzi Windows se příliš nezměnilo. Zůstalo zde nastavení brány firewall. Rozhraní nastavení této brány se omezuje na vypnutí či zapnutí brány a dále na možnost vložit či odebrat aplikaci, která má v bráně výjimku.

Další částí jsou automatické aktualizace, které prošly zásadní změnou, ač ji živitel téměř nepozná. Ke stahování aktualizací je využíván stejný princip, rozdíl je v rozhraní Windows Update, k jehož spuštění již není potřebný Internet Explorer – Windows Update má již vlastní rozhraní. Nastavit lze čas aktualizací, periodicitu apod. Subjektivně mi přijde stahování aktualizací rychlejší než u Windows XP, ale to může být způsobeno i jinými vlivy. Dále Centrum zabezpečení kontroluje přítomnost antivirového řešení. Vlastní řešení Windows Vista nemá, ale dle reakcí na internetu není problém na Vistách zprovoznit nejnovější verzi bezplatné mutace antiviru AVG.

Řízení uživatelských účtů

Nástroj Řízení uživatelských účtů je funkce, která pomáhá zabránit neoprávněným změnám v počítači. Řízení uživatelských účtů vás požádá o povolení nebo heslo ‌správce dříve, než se provedou akce, které by mohly ovlivnit chod počítače nebo změnit nastavení ovlivňující ostatní uživatele. Zobrazí-li se zpráva nástroje Řízení uživatelských účtů, pozorně si ji přečtěte a zkontrolujte, zda název spouštěné akce nebo programu odpovídá akci či programu, které máte v úmyslu spustit. Bohužel, tato funkce bude mnoho zkušených uživatelů Windows poměrně otravovat.

Windows Defender

Ač Microsoft neintegroval do Vist žádné antivirové řešení, zabudoval alespoň nástroj pro detekci a odstranění škodlivého kódu. Program Windows Defender nabízí tři způsoby pro pomoc při ochraně před infekcí počítače spywarem a jiným potenciálně nežádoucím softwarem. Jednak ochranu v reálném čase, dále spolupráci s komunitou uživatelů a předávání informací o nových hrozbách a v neposlední řadě jde o možnost prohledávání pevného disku. Microsoft provádí aktualizace databáze škodlivého kódu pravidelně v aktualizacích systému. Aplikace funguje svižně, existují patrně ale i důslednější nástroje.

Ochrana v aplikaci Internet Explorer 7

V rámci zabezpečení aplikace Internet Explorer 7 došlo ke zdokonalení veškerých ochranných řešení a přibylo několik zcela nových funkcí. Například Filtr útoků phishing vás aktivně varuje a pomáhá chránit před možnými nebo známými falešnými weby a v případě potřeby web zablokuje. Volitelný filtr se několikrát za hodinu aktualizuje pomocí nejnovějších informací o zabezpečení od společnosti Microsoft a několika partnerů v oboru. Bariéra mezi doménami a odstranění historie procházení omezuje interakci skriptů na webových stránkách s obsahem z ostatních domén nebo oken. Tato funkce dále zvyšuje ochranu před malwarem tak, že škodlivé weby nemohou manipulovat s mezerami na ostatních webech, nebo způsobí, že stáhnete nežádoucí obsah či software. IE7 mimo jiné také vyžaduje přísné dodržování HTML a XML standardů.

Závěrem

Zabezpečení systému Windows Vista je zdokonaleno a určitě je lepší než u Windows XP. Bohužel, až čas ukáže, jak dalece jsou tyto ochrany neprůstřelné. Je jisté, že budou Visty vystaveny mnohem většímu zájmu hackerů než jiné operační systémy.

14. 3. 2007

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...