Úvod > Články > Měření potvrdila posílení datové sítě CDMA

Měření potvrdila posílení datové sítě CDMA

Měření rychlostí ADSL přináší stále méně překvapivých meziměsíčních změn, což vede k postupné stabilizaci rychlostí. Velmi zajímavý vývoj však můžeme stále pozorovat u služby Eurotel Data Expres.

Podíváme-li se na naměřené rychlosti širokopásmového internetu v rozdělení dle jednotlivých způsobů připojení, jasně nejvyšších průměrných rychlostí dosahují uživatelé kabelového internetu. V říjnu byla na serveru DSL.cz naměřena průměrná rychlost kabelového internetu v ČR ve výši 1 056 kb/s, u ADSL 306 kb/s a u služby Eurotel Data Expres 206 kb/s.

Přejděme k pravidelným tabulkám s naměřenými rychlostmi ADSL v říjnu v rozdělení dle jednotlivých služeb a poskytovatelů.



U drtivé většiny naměřených hodnot zůstávají skutečné průměrné rychlosti ADSL nad úrovní poloviny hodnoty rychlosti uvedené v názvu služby. Většina měření byla prováděna z přípojek ADSL Českého Telecomu, který si stále drží jasně dominantní pozici na trhu. V této souvislosti není bez zajímavosti pohled do Velké Británie, tj. do země s opravdu fungujícím regulátorem telekomunikačního trhu. Zde je tržní podíl bývalého monopolního operátora BT na trhu se širokopásmovým internetem v domácnostech méně než 40 procentní.

Za zmínku stojí důvod neuvedení průměrných hodnot rychlostí služby 1024/256 od Tiscali, a to kvůli nízkému počtu měření, což je velmi pravděpodobně spojeno s nízkým počtem instalovaných přípojek s uvedenou rychlostí. Tiscali ale stále patří přední pozice v oblasti vytáčeného internetu a slušné postavení na trhu u levnějších služeb ADSL. U kvalitnějších ADSL služeb je, v důsledku vyšších cen ve srovnání s konkurencí, tržní podíl Tiscali patrně citelně nižší.

Následující tabulka ukazuje meziměsíční změny rychlostí ADSL.



Jak bylo výše uvedeno, meziměsíční změny rychlostí významné nejsou. Výjimkou je zlepšení rychlostí ADSL od Czech On Line.

V září byla průměrná rychlost služby Eurotel Data Expres na slušné průměrné úrovni 297 kb/s. Průměrné rychlosti služby se však postupně snižovaly a od druhého říjnového týdne již nedosahovaly ani 200 kb/s. Ke znatelnému zlepšení došlo v úterý 26. října. Podrobněji situaci ukazuje graf.


 
Zvýšení rychlostí služby Eurotel Data Expres od 26.10.2004 nám potvrdila i tisková mluvčí Eurotelu. Důvodem je přidání dalších sektorů na některých základnových stanicích, čímž na několika lokalitách došlo ke zvýšení kapacity sítě o čtvrtinu až polovinu. Vyšší rychlosti byly potvrzeny i v prvních listopadových dnech. Aktuální informace o rychlostech služby Eurotel Data Expres za poslední hodinu jsou k dispozici na serveru CDMA.cz.

Velmi podivný je vývoj cen, které Eurotel požaduje za zřízení služby Eurotel Data Expres. Za pouhé 3 měsíce se zřizovací náklady naprosto identické služby změnily již čtyřikrát. Původní cena včetně DPH za aktivaci a dotovaný modem při závazku využívání služby po dobu 12 měsíců byla ve výši 3 276 Kč. Cena se následně dvakrát zvýšila, a tak od začátku října bylo možné službu pořídit za 4 748 Kč včetně DPH. Většinu zákazníků tvoří domácí uživatelé a pro ně byl téměř pětitisícový jednorázový poplatek přeci jen poněkud vysoký. Od 21.10.2004 pak Eurotel zřizovací cenu snížil na 3 565 Kč a za pouhých 11 dnů šla cena opět dolů na 2 966 Kč. Od listopadu Eurotel navíc nabízí možnost koupit aktivaci a dotovaný modem se závazkem využívání služby na 24 měsíců za 1 783 Kč. Jako pravděpodobné vysvětlení podivného cenového vývoje se jeví počáteční snaha vlastníka Eurotelu zpomalit prodeje služby, aby nedocházelo ke konkurenci s ADSL prodávaným mateřskou společností. Když se však začalo blížit spuštění technologie EDGE u konkurenčního mobilního operátora, bylo vcelku racionálně rozhodnuto, že prodej služby za předražené zřizovací poplatky není úplně správnou obchodní strategií.

V příštích měsíčních výsledcích měření rychlostí se čtenáři mohou těšit na první údaje o dosahovaných rychlostech pomocí právě spouštěné technologie EDGE u operátora T-Mobile.

8. 11. 2004

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...