Úvod > Články > 2 Mbit/s superrychlý internet? Co ale pak 9 Gbit/s?

2 Mbit/s superrychlý internet? Co ale pak 9 Gbit/s?

Další novinky uplynulých dní: V Česku se kvůli pirátství zavírají kavárny a herny — Zkušební Windows Vista se budou sama restartovat — Google předčil Microsoft — Kolaps serveru Seznamu — a více…

Je libo stáhnout DVD? Třeba i za 4 vteřiny

Odborníci na tokijské univerzitě v rozmezí dvou dní dvakrát zlomili rychlostní rekord internetového připojení. Poté, co dosáhli nejprve rychlosti cca 7,7 Gbit/s, na druhý den prolomili hranici 9 Gbit/s.

Pokud byste takové připojení měli doma, data o velikosti DVD disku byste měli za 4 vteřiny na svém pevném disku a HD film za půl minuty.

Tento husarský kousek se povedl v rámci experimentální sítě Internet2, kterou je propojeno více než dvě stě světových univerzit a jejíž limit je 10Gbit/s.

"Tyto rekordy jsou v rámci sítě s rychlostí 10Gbit/s konečné, protože představují 98 procent horní hranice její kapacity," řekl Dr. Kei Hiraki, výzkumník z Tokijské univerzity, uvádí server DailyTech.

Plánuje se už ale další generace sítě Internet3 — přes ni by dle odborníků mělo jít posílat data rychlostí až 100Gbit/s.

Google předčil Microsoft

Společnost Comscore vydala nové výsledky návštěvnosti webů. Vůbec poprvé v historii se na první příčce umístil Google s 528 miliony přístupů. Přeskočil tak obvyklou jedničku, stránky Microsoftu. Ten skončil druhý, s návštěvností o jeden milion nižší. Údaje se týkají letošního března.

Podle výzkumu rostl počet návštěvníku starších 15 let u stránek společnosti Googlu o 5 procent měsíčně, u Microsoftu o 3,7 procent. Loni v té době stránky Microsoftu navštívilo 509 milionů lidí, Googlu 494 milionů lidí.

Výměna baterií v noteboocích pokračuje — teď i u Aceru

Společnost Acer nabízí svým zákazníkům bezplatnou výměnu baterií značky Sony. Některé série této značky baterií trpí problémy, které vedou k přehřátí a v několika případech dokonce až ke vznícení.

Acer se tak připojuje k ostatním firmám, které masově Sony baterie už zákazníkům vyměnily. Podle české pobočky Aceru toho můžou využít i čeští zákazníci.

Výměna se týká následujících modelů:

TravelMate 242x, TravelMate 249x, TravelMate 320x,
TravelMate 330x, TravelMate 420x, TravelMate 422x,
TravelMate 423x, TravelMate 426x, TravelMate 427x,
+C17TravelMate 428x, TravelMate 467x, TravelMate C20x, TravelMate C21x,
Aspire 560x, Aspire 561x, Aspire 562x, Aspire 563x,
Aspire 565x, Aspire 567x, Aspire 568x, Aspire 980x

Více na českých stránkách Aceru.

Kolaps serveru Seznamu

Někteří uživatelé české populární freemailové služby Seznamu mají problém. Ztratili všechny e-maily, kontakty a poznámky. Seznam.cz totiž zažil pád jednoho ze serverů.

Na místo e-mailu čekala v minulých dnech na uživatele Seznamu nemilá zpráva: "Vaše zprávy budou obnoveny. Obnova zpráv potrvá několik dní, děkujeme za pochopení."

K výpadku došlo 25. 4., ale někteří uživatelé si pořád stěžují, že svá data ve schránce nemají. Zda se podaří obnovit všechna data na všech postižených účtech, se uvidí. Nicméně ti, kterých se tento problém dotkl, mají další důvod začít používat e-mailového klienta, který přes pop3 protokol všechny zprávy ze serveru uloží do počítače, přičemž na serveru zanechá kopie.

V Česku se kvůli pirátství zavírají kavárny a herny

Jak informuje server Technet.cz, hon na piráty pokračuje; tentokráte na poli internetových kaváren a počítačových heren.

Členové bezpečnostní firmy Software Security říkají, že pirátství se dopouštějí jak návštěvníci, tak i samotní provozovatelé. Pirátství přitom prý v nějaké z forem kvete v devíti z desíti z nich.

Nejsou to však jen problémy s nelegálními kopiemi softwaru či operačního systému Windows. Mnoho provozovatelů ani netuší, že licenční politiku některých firem porušují. Byť si třeba zakoupili licence na daný produkt, může se stát, že licenční ujednání dané firmy neumožňuje pronajímat jejich produkty. A pokud ano, tak za velice komplikovaných a finančně náročných podmínek. Takže i když si provozovatel poctivě zakoupí pro své počítače licence na daný software, v tomto případě je z něj pirát, byť nechtěný.

Během posledních pěti let bylo u nás kvůli tomu zavřeno více než padesát internetových kaváren a heren.

Sony chystá konkurenci pro YouTube

Japonská společnost Sony před několika málo dny otevřela podobný portál, jako je YouTube. Svým uživatelům chce tak umožnit tvořit obsah stejně zaměřeného portálu, ale s jedním rozdílem — bude silně bojovat proti porušování autorských práv, ze kterého některé společnosti obviňují právě Google a jeho YouTube. Prý tím tak zvýší prestiž jak portálu, tak těch, kteří na něm chtějí představovat své prezentace.

Svoje plány si chce ale nejdříve otestovat na domácí půdě, takže služba, jež nese jméno eyeVio, je spuštěna pouze v rámci Japonska. Podle toho, jak se osvědčí, prý Sony zváží další postup.

Trochu se nabízí otázka, zdali to však není zbytečný počin. Kromě YouTube sice existují i jiné portály, ale jejich obliba je u uživatelů mnohem a mnohem menší. Někteří totiž upozorňují na skutečnost, že koncept Webu 2.0, při kterém se na obsahu stránek podílejí sami čtenáři, se nesetkává s až tak velkým úspěchem. Jak některé zprávy uvádějí, například na YouTube počet aktivních návštěvníků (to je těch, kteří na YouTube jdou, aby tam vložili video) tvoří pouze 0,16 procent všech příchozích lidí.

Zkušební Windows Vista se budou sama restartovat

Všichni uživatelé testovacích verzí operačního systému Windows Vista se musí smířit s tím, že platnost jejich systému brzy vyprší. Pokud nevíte kdy, udělejte si do kalendáře křížek u dne 31. května.

Po této době vám Windows Vista v testovací verzi nezamezí přístup k souborům, ani neodmítnou nastartovat. Jediné, v čem vás omezí, je doba práce. Každé dvě hodiny se totiž samy automaticky restartují.

30. 4. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...