Úvod > Články > Průměrné rychlosti kabelovek poprvé nad 2 Mbit/s

Průměrné rychlosti kabelovek poprvé nad 2 Mbit/s

Průměrné rychlosti kabelového internetu měřené na DSL.cz v dubnu poprvé přesáhly úroveň 2 Mbit/s. Probíhající zrychlování DSL služeb přináší pozitivní efekty nejen uživatelům DSL přípojek, ale nepřímo i zákazníkům připojených k internetu pomocí ostatních technologií konkurujících DSL.

Pevné sítě


Nejzajímavějšími údaji v tabulce dosahovaných rychlostí internetu v pevných sítích je změna průměrných rychlostí DSL služeb v síti Telefóniky O2 (T/O2) a zmíněného kabelového internetu.

Zvýšení průměrných rychlostí DSL v síti T/O2 o 35% je výrazné, ale ve výsledcích za celý měsíc se zatím nemohlo naplno projevit probíhající navyšování rychlostí DSL služeb, které začalo právě na začátku měsíce. Protože ke konci měsíce dubna byly na vyšší rychlosti migrovány přípojky přibližně tří čtvrtin zákazníků, kterým se nominální rychlost zvýšila 2 až 4x, další výrazné meziměsíční zvýšení naměřených rychlostí DSL v síti T/O2 se objeví ve výsledcích za květen.



Z největších poskytovatelů se přes určitý meziměsíční pokles stále nejrychleji připojují k internetu zákazníci služeb Volný Internet využívající zpřístupněné místní smyčky (LLU).

DSL v síti T/O2

Zatímco v minulých měsících byl na měřáku DSL.cz k dispozici srovnatelný počet měření DSL přípojek s nominálními rychlostmi 512 kbit/s a 2 Mbit/s, v dubnu již vlivem probíhajících migrací z 512 kbit/s na 2 Mbit/s jasně dominují počty měření 2 Mbit/s přípojek. Vlivem migrací z 2 Mbit/s na 4 Mbit/s významně navýšily i počty měření přípojek s nominálními rychlostmi 4 Mbit/s.
 


V rámci zveřejnění výsledků rychlostí měřáku DSL.cz za květen, kdy už bude k dispozici dostatečný počet měření, budou do tabulky poprvé doplněny i skutečné rychlosti přípojek s nominálními rychlostmi 6 a 8 Mbit/s.

Popis FUP služeb O2 Internet ADSL uvádí, že k zahájení výpočtu objemu přenesených dat pro účely FUP dochází vždy v první den měsíce. Podle naměřených rychlostí na DSL.cz však došlo k „vynulování“ objemu přenesených dat již 30.4., což vedlo k výraznému zvýšení rychlostí internetu zákazníků s aplikovanou FUP o den dříve, než mohli očekávat. Podle informací tiskového oddělení T/O2 se však měsíční cyklus pro výpočet FUP nijak neposouvá a nadále se bude počítat od prvního do posledního dne kalendářního měsíce. Drobný posun mezi dubnem a květnem byl způsoben probíhajícím procesem migrací.

DSL přes LLU

Jak již bylo v minulosti zmíněno, uživatelé služeb Premium od Radiokomunikací nebudou automaticky migrováni na vyšší rychlosti. Bude proto nějakou dobu trvat, než nově nabízené  nejrychlejší DSL v ČR o nominální rychlosti 10 Mbit/s bude mít dostatek zákazníků, jejichž měření rychlostí internetu na měřáku DSL.cz bude možné vyhodnotit.



Po více než roce nabízí od 2.5.2007 GTS Novera ve své síti DSL přes LLU s obchodním názvem Novera Duo Expres, které zejména výší datových limitů FUP silně konkuruje nabídkám T/O2. To nesporně povede k oživení zájmu o služby GTS Novery na principu LLU. Na měřáku DSL.cz tak bude k dispozici více měření a bude tak možné se vrátit ke zveřejňování rychlostí DSL služeb na principu LLU i od GTS Novery.

Mobilní sítě

V rámci mobilního internetu je zajímavé postupné zvyšování průměrných rychlostí UMTS sítě T/O2 od začátku letošního roku. Trend potvrzuje následující graf.

 

Rychlosti všech dostupných typů mobilního internetu v ČR ukazuje následující tabulka.




WiFi

Po delší době došlo k výraznějšímu nárůstu průměrných rychlostí zákazníků poskytovatelů WiFi sítí meziměsíčně o 16%. Důvod nárůstu je pravděpodobně spojen se snahou poskytovatelů WiFi sítí co nejvíce konkurovat právě zrychlujícím DSL službám.



Zvýšení rychlostí DSL služeb tak nepochybně pomáhá získat kvalitnější připojení k internetu i mnoha dnešním zákazníkům WiFi sítí.
 

7. 5. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.