Úvod > Články > Kabelovky stále nejrychlejší

Kabelovky stále nejrychlejší

Zrychlování DSL služeb zapříčinilo zrychlování i všech ostatních druhů internetového připojení. I když proces zvyšování rychlostí není ještě u všech služeb zcela dokončen, zákazníci kabelového internetu budou mít velmi pravděpodobně i nadále internet nejrychlejší.

Vývoj průměrných rychlostí internetových přípojek v ČR za poslední rok ukazuje následující graf.



Všechny hlavní druhy internetového připojení zaznamenaly v posledních měsících výrazné zrychlení. Výjimkou je pouze DSL na principu pronájmu místní smyčky (LLU), kde se dosahované rychlosti téměř nemění. Následkem bude pravděpodobné snížení tržního podílu DSL na principu LLU na celkovém trhu s DSL připojením. Dojde tak k ještě většímu posílení dominance Telefóniky O2 (T/O2) v DSL službách.

Pevné sítě

Poslední meziměsíční změny rychlostí internetu v pevných sítích jsou v následující tabulce.



Za měsíc květen průměrné rychlosti zákazníků DSL služeb od T/O2 poprvé v historii přesáhly průměrné rychlosti DSL služeb na principu LLU od Radiokomunikací a GTS Novery. Pokles rychlostí DSL služeb na principu LLU od Volného je dán zvýšením poměru počtu měření přípojek s nominální rychlostí 2 Mbit/s, které Volný nabízí ve variantě bez FUP (Fair Use Policy), a proto jsou u zákazníků velmi populární.

Rychlosti DSL služeb konkurují kabelovému internetu vždy na počátku měsíce. S postupným zapínáním FUP u jednotlivých zákazníků (zejména u služeb O2 Internet ADSL) v průběhu měsíce dochází ke zvětšování rozdílu v dosahovaných rychlostech mezi DSL a kabelovým internetem. Vlivem sjednocování internetových tarifů UPC a Karnevalu jsou nyní dosahované rychlosti u obou uvedených sítí kabelového internetu prakticky identické. 

DSL v síti T/O2

Ve výsledcích měření rychlostí DSL v síti T/O2 poprvé uvádím průměrné rychlosti nově nabízených služeb s nominálními rychlostmi 6 a 8 Mbit/s. Jak se dalo trochu očekávat, ve skutečnosti dosahované rychlosti u 6 a 8 Mbit/s přípojek jsou ve srovnání s rychlostmi uvedenými v názvu služeb poněkud nižší. Důvodem jsou datové limity FUP, přičemž zákazníci kvůli ceně preferují služby právě s FUP. Výše FUP limitu je však na takové úrovni, že může být při velmi intenzivním využití internetové připojky limit vyčerpán i za méně než jeden den. Právě uživatelé rychlejších přípojek mají větší sklon k jejich intenzivnějšímu využívání.



I když je dle aktuální velkoobchodní nabídky T/O2 k dispozici i služba o nominální rychlosti 3 Mbit/s, nebudou naměřené rychlosti u této služby prozatím uváděny, protože významnější DSL poskytovatelé tuto rychlost v síti T/O2 nenabízejí.

DSL přes LLU

V úvodu bylo zmíněno, že zákazníci DSL služeb na principu LLU již nedosahují nejvyšších průměrných rychlostí, protože ve srovnání s DSL sítí T/O2 neexistuje významný rozdíl v portfoliu nabízených služeb z hlediska rychlostí. Následující tabulka však potvrzuje, že u DSL služeb na principu LLU ve srovnání s DSL v síti T/O2 se skutečně dosahované rychlosti více přibližují rychlostem objednaným.




Mobilní sítě

V dosahovaných rychlostech v mobilních sítích nedošlo k velkým meziměsíčním rozdílům. Výjimkou je GPRS/EDGE síť Vodafonu, ale zde je rozdíl způsoben relativně malým počtem dostupných měření, což je důsledkem nízkého počtu klientů s mobilním internetem u tohoto mobilního operátora.



WiFi

Tabulka rychlostí ve WiFi sítích potvrdila vzestupný trend rychlostí z minulého měsíce. Je třeba připomenout, že na měřáku DSL.cz identifikují uživatelé níže uvedená měření jako měření z WiFi sítí, ale v mnoha  případech se může ve skutečnosti jednat o jinou technologii připojení k internetu.



Každopádně tabulka potvrzuje, že většina středně velkých poskytovatelů internetu je stále schopna velmi dobře konkurovat nabídkám největších poskytovatelů.
 

5. 6. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.