Úvod > Články > Wi-Fi od T-Mobile

Wi-Fi od T-Mobile

Americká pobočka společnosti T-Mobile, která zatím na zdejším trhu žádný mimořádný průlom neudělala, hodlá během letošního léta spustit novou službu nazvanou Hotspot at Home.

Nová služba byla zatím v testovacím provozu ve městě Seattle. Princip Hotspot at Home je použití duálních mobilních telefonů, které v přítomnosti hotspotu, a že jich má T-Mobile po Spojených státech dost (přes 8 000), plynule přepnou na režim Wi-Fi. Zájemci si budou muset pořídit jeden z relativně omezeného počtu mobilů od Nokie a Samsunga. Během testovacího provozu byly platby 20 dolarů plus normální účty za mobilní telefon, kdo chtěl k účtu přidat ještě dalšího člena domácnosti, připlatil dalších 5 dolarů.

T-Mobile tvrdí, že přechod z jedné technologie na druhou je natolik plynulý, že během hovoru nic nepoznáme. Dokud Nokia a Samsung nepřišly s novou generací mobilů, celý systém trpěl mizivou kapacitou baterií. Kdo má domácí Wi-Fi síť, může telefonovat bez omezení a dokonce používat současné routery, i když T-Mobile přesvědčuje zákazníky, aby přešly na firemní routery, které po krátkou dobu dokonce nabízí zadarmo.

V blízké budoucnosti by celý systém měl mít jednu další výhodu, a to možnost připojení normálních telefonů, což by z T-Mobile udělalo přímého konkurenta poskytovatelům klasického telefonování po drátě, především AT&T. Pro rodiny s více mobily by to bylo požehnání, neboť místo výběru jediného mobilu pro spojení Wi-Fi by mohly společně používat klasický telefon.

Firmy Cingular Wireless a Sprint Nextel podobné systémy zkoušely také, ale zatím tvrdí, že podobnou službu nepřipravují. Jeffrey Nelson, mluvčí společnosti Verizon Wireless, prohlašuje, že tato technologie využívající volné frekvence nezaručuje dostatečnou kvalitu hovoru, takže Verizon o této službě ani neuvažuje. V Evropě tyto mobily používá British Telecom, Telecom Italia a Orange.

Ředitel asociace Wi-Fi Alliance Frank Hanzlik je přesvědčen, že budoucnost nebude ani tak u domácích uživatelů, jako spíše o jednotlivých firem, neboť lidé tráví v práci spoustu času a často je pro mobilní telefony ve větších budovách nevalné spojení. Cisco Systems a SpectraLink již firmám nabízejí Wi-Fi telefony, které ovšem zatím jako mobily nefungují.

T-Mobile novou službu považuje za další rozšíření nabídky. V minulém roce firma zakoupila na aukci FCC spektrum za 4,2 miliardy dolarů a v blízké budoucnosti slibuje spuštění technologie 3G. Firmě v současné době patří ve Spojených státech kolem 25 miliónů zákazníků a zatím marně bojuje s konkurencí Verizon a AT&T, které ovládají většinu trhu.

22. 6. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...