Úvod > Články > První naměřené rychlosti U:fona

První naměřené rychlosti U:fona

Dle prvních výsledků měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz je připojení prostřednictvím technologie CDMA od U:fona zatím rychlejší než CDMA od Telefóniky O2. U:fon jako nový hráč tak nepochybně přispěje k dalšímu zlepšování služeb na českém trhu s internetovým připojením.

Pevné sítě


Klienty s nejrychlejším DSL má nadále Volný. Důvodem je jednoduchá nabídka DSL služeb ve vlastní síti na principu LLU, které nejsou omezeny žádnými datovými limity. Rozdíl mezi rychlostmi Karnevalu a UPC je patrně dán tím, že významná část klientů Karnevalu doposud nemigrovala na nové tarify od UPC. Průměrné rychlosti zákazníků kabelového internetu naměřené na měřáku DSL.cz koncem měsíce června již překračovaly 3 Mbit/s.



Uvedená tabulka obsahuje srovnání průměrných rychlostí jednotlivých poskytovatelů, ale není z ní zřejmé, jak se liší skutečně dosahované rychlosti od rychlostí uvedených v názvu služeb. Porovnání skutečně dosahovaných rychlostí na přípojkách s nominální hodnotou 2 Mbit/s, které jsou u většiny poskytovatelů internetu suverénně nejprodávanější, je zřejmé z následujícího grafu.




DSL v síti T/O2


 
Z předchozího grafu i z uvedené tabulky je vidět, že klienti služby O2 Internet ADSL 2048 velmi často překračují měsíční datové limity a tím se jejich internetové přípojky vlivem FUP citelně zpomalují. Za poslední rok počet klientů Telefóniky O2 (dále T/O2), kteří se setkali se zpomalením internetu vlivem FUP, rychle přibýval. Potvrzuje to i následující graf.



Je pozitivní, že na tento nepříznivý trend razantně reaguje nová nabídka ADSL od 1.7.2007. U služby s nominální rychlostí 2 Mbit/s byl původní nízký limit pro FUP ve výši 3 GB měsíčně navýšen na rozumnějších 10 GB měsíčně.

DSL přes LLU

Z naměřených rychlostí nejpoužívanějších DSL služeb Radiokomunikací (nejpoužívanější je i u tohoto poskytovatele služba s nominální rychlostí 2 Mbit/s) je vidět, že společnost zatím k žádným omezením DSL služeb na principu LLU formou FUP nepřistoupila. Nižší naměřené rychlosti u 5 a 10 Mbit/s služeb byly pravděpodobně ovlivněny nízkým počtem vyhodnocených měření na měřáku DSL.cz.



Mobilní sítě

Patrně nejsledovanějším údajem jsou v úvodu zmíněné první výsledky měření rychlostí služeb sítě U:fon. Skutečné rychlosti se sice zdaleka nepřibližují hodnotám, které operátor uvádí jako maximální (U:fonův internet s maximem 153 kbit/s a U:fonův fofr internet s maximem 3,1 Mbit/s), ale zvláště pro mobilní připojení nabízí U:fon rychlosti velmi slušné. Mobilní uživatelé by však určitě přivítali zařízení o přijatelnější velikosti, než je pro mobilní internet nabízený Axesstel PX310L.
Pokud se podaří naměřené rychlosti U:fonovi udržet, mohou především kvůli nízké ceně obě služby přilákat hodně zákazníků s připojením k internetu od jiných poskytovatelů. Pozitivní vliv U:fona se zřejmě projevil i v nárůstu rychlostí konkurenční služby v síti CDMA provozované T/O2.



Z vývoje počtu naměřených rychlostí je vidět, že T-Mobilu přibývají v poslední době velmi rychle zákazníci služby Internet 4G Standard.

WiFi

Naměřené rychlosti v bezdrátových sítích zaznamenaly oproti minulému měsíci další vzestup, který byl však částečně ovlivněn novou metodikou výpočtu. Změna způsobu výpočtu průměrných rychlostí bezdrátových sítí spočívá ve změně kritérií pro zahrnování výsledků jednotlivých měření do výpočtu.



K meziměsíčnímu vzestupu rychlostí bezdrátového internetu by došlo i bez zmíněných úprav metodiky, a tak se dá říci, že v posledních době se výrazně zlepšují parametry internetových přípojek drtivé většině uživatelů v ČR.
 

9. 7. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.