Úvod > Články > Rozjezd EDGE je oproti CDMA pomalejší

Rozjezd EDGE je oproti CDMA pomalejší

V listopadu se v rámci měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz objevila první měření rychlosti služby T-Mobile EDGE. Počty měření rychlostí však zatím ukazují, že výrazně dominantní postavení Českého Telecomu společně s dceřinou společností Eurotel není v oblasti připojení k internetu pro fyzické osoby v ČR zatím nijak vážně ohroženo.

Nejprve se podíváme na výsledky měření skutečně dosahovaných rychlostí ADSL.


Tabulka obsahuje pouze rychlosti ADSL v síti Českého Telecomu. Vzhledem k rychlému rozvoji DSL služeb na principu pronájmu místní smyčky (sítě Telenor Networks a Českých Radiokomunikací) se dá očekávat, že v nejbližší době budeme moci zveřejnit první výsledky i u těchto nově zaváděných služeb. Podle prvních měření se zdá, že u DSL služeb v sítích alternativních operátorů budou skutečně dosahované rychlosti vzhledem k „objednaným“ rychlostem vyšší než v síti Českého Telecomu, ale na potvrzení máme zatím příliš málo měření.

Počty měření také ukazují, že velmi slušný nárůst počtu ADSL klientů má stále Contactel. Přičteme-li k tomu dobré výsledky virtuálního operátora EMEA Telecom, který ADSL nakupuje od Contactelu, je podle mého názoru dnes Contactel v počtu instalovaných ADSL přípojek na druhém místě za Českým Telecomem. I když počty klientů virtuální operátor EMEA Telecom nezveřejňuje, velmi pravděpodobně jich má tolik, že by mu je mohlo hodně skutečných poskytovatelů ADSL s vlastní sítí závidět.

Tabulka meziměsíčních změn rychlostí potvrzuje, že rychlosti ADSL jsou v poslední době stabilizované. Dochází pouze k mírnému celkovému poklesu, který je však na hranici statistické chyby.



Za zmínku ještě stojí stále dobře viditelný trend změn rychlostí u ADSL od Českého Telecomu v průběhu týdne. Důvodem je Fair Use Policyuplatňovaná pro službu Internet Expres, která snižuje dosahované rychlosti uživatelů podle přenesených dat v rámci 7 denních cyklů. S narůstajícím počtem klientů by se dalo předpokládat, že efekty Fair Use Policy Českého Telecomu budou stále méně viditelné. Níže uvedený graf, který porovnává srpnové a listopadové rychlosti v jednotlivých dnech týdne, však dokazuje, že k výrazným změnám v kolísání rychlosti v průběhu týdne nedochází. Důvodem je patrně nezanedbatelné množství zákazníků, kteří se snaží své datové limity pro Fair Use Policy využívat co nejefektivněji.

Oproti relativně zanedbatelným změnám rychlostí u ADSL, viditelného zlepšení se dočkali zákazníci rychlého internetu v síti CDMA od Eurotelu. Průměrná rychlost v listopadu dosáhla 257 kb/s, což je oproti předcházejícímu měsíci zlepšení o 25%. Další příznivou informací pro zákazníky Eurotelu bylo zrušení překladu portů (PAT). Nyní zákazníci mohou používat virtuální privátní sítě (VPN) a zlepšily se také možnosti pro příjem streamovaných internetových médií.

Maximální rychlosti služby Internet Expres od Eurotelu dosahují cca 1,5 Mb/s. Jedná se však spíše o teoretickou hodnotu, což dokazuje následující tabulka četnosti dosahovaných rychlostí.



Podobně jako u služby Internet Expres lze také u služby Eurotel Data Expres identifikovat den v týdnu, kdy je síť zatěžována nejvíce a tím dochází k poklesu průměrných rychlostí. Vzhledem k tomu, že velkou část zákazníků tvoří domácí uživatelé, tak není žádné překvapení, že se jedná o neděli, kdy jsou dosahované rychlosti zhruba o 8% nižší než ve dnech ostatních.




V oblasti kabelového připojení dojde k výraznějším změnám až v průběhu prosince. Důvodem je zvýšení rychlostí u služeb chello classic a chello plus u největšího poskytovatele kabelového internetu UPC od 1.12.2004. Tím dojde k dalšímu zvětšení rozdílu mezi rychlostmi dosahovanými u ADSL v síti Českého Telecomu a kabelovým internetem.

Velká očekávání byla spojena se spuštěním služby T-Mobile EDGE. Podle informací mobilního operátora mají rychlosti služby směrem k uživateli dosahovat až 236,8 kb/s. Nejvyšší rychlosti, které byly zatím naměřeny na serveru DSL.cz, dosahují jen 196 kb/s. V průměru se rychlosti služby T-Mobile EDGE pohybují na úrovni 74 kb/s. Jedná se stále o dobrou rychlost v porovnání s GPRS nebo i s obyčejným dial-up připojením, ale popisovat službu jako vysokorychlostní internet může být spíše matoucí. Zatím jsme zaznamenali necelých 300 měření rychlosti služby, což zhruba odpovídá měsíčnímu počtu měření rychlostí nejméně rozšířených verzí ADSL v síti Českého Telecomu s rychlostmi 256/64 a 1024/256 s agregací 1:20. Dá se tak předpokládat, že ke konci listopadu, tj. za první měsíc provozu, počet uživatelů rychlého internetu od T-Mobile nedosáhl ani tisícovky. Službu Eurotel Data Expres si za první měsíc pořídilo 7 000 zákazníků. Skutečnost, že nástup EDGE není srovnatelný s dynamikou rozšiřování služby Eurotel Data Expres dokazují i statistiky provozu sdružení NIX.

O službu T-Mobile EDGE patrně budou mít zájem hlavně zákazníci, kteří chtějí využívat výhod mobilního připojení. Zatím je velmi omezené pokrytí, které zahrnuje pouze 6 velkých měst. Naopak u konkurenčního Eurotelu většina zákazníků využívá službu Eurotel Data Expres jako náhradu trvalého internetového připojení v domácnostech v lokalitách, které nejsou pokryty ADSL. Největší výhodou EDGE je podpora technologie přímo v mobilních telefonech. Zákazníci T-Mobile EDGE, kteří využívají rychlejší internet mobilně, tak nejsou obtěžováni starostmi s přepravou a dobíjením více zařízení.

V oblasti mobilního připojení lze do budoucna očekávat velký konkurenční boj mezi mobilními operátory. Pro trvalé připojení domácností k rychlému internetu zůstává a nejspíš i nějakou dobu nadále zůstane Český Telecom s dceřinou společností Eurotel jasně dominantním poskytovatelem.

7. 12. 2004

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...