Úvod > Články > Mobilní operátoři nabídnou ADSL

Mobilní operátoři nabídnou ADSL

Vypadá to, že mobilní operátoři se sami nespokojí s nabídkou mobilního internetu, ale dělají první krůčky k „pevné“ variantě. K Telefónice O2, která díky fúzi Českého Telecomu s Eurotelem nabízí jak pevné, tak bezdrátové připojení, přibudou i oba zbývající operátoři, kteří nabídnou krom mobilního internetu i pevnou variantu. K čemu to ale vlastně je?

Vodafone a internet

Už v červnu jsme vás informovali o tom, že měsíc předtím Vodafone uzavřel rámcovou dohodu se společností Radiokomunikace, na jejímž základě bude probíhat příprava ADSL služeb poskytovaných právě mobilním operátorem Vodafone. Radiokomunikace pravděpodobně Vodafonu nabídly k využití místní smyčky, které samy mají pronajaté od Telefónicy. V žádném případě by tak Vodafone neměl začít s výstavbou vlastní infrastruktury, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Pro překvapné koncové uživatele to ale prakticky nic neznamená. Vodafone nebude internetové připojení nabízet každému do bytu, ale soustředí se (asi) výhradně na firemní zákazníky, kteří chtějí využívat pevného internetového připojení. O současném pokroku na tomto poli toho ale moc známo není. Vodafone ani se svou stávající nabídkou mobilního internetu příliš neoslňuje a za konkurencí jaksi pokulhává. O tom, že Vodafone datové služby považuje až za svůj jakýsi druhořadý zájem, vypovídá i skutečnost, že prokousat se k informacím o internetové nabídce na stránkách této společnosti je poněkud heroický výkon. Nehledě na to, že platební podmínky mobilních datových služeb jsou postaveny na objemu přenesených dat; do 15 MB za měsíc zákazník zaplatí 200 Kč (včetně DPH), do 45 MB 500 Kč a nad 45 MB 750 Kč.

Proto o to víc překvapilo, když se zprávy o dohodě o využívání infrastruktury Radiokomunikací dostaly na svět. Kromě toho o ní mlčel sám Vodafone a dá se říct, že mlčí stále. Mezi tiskovými zprávami žádné informace o hrátkách s ADSL zájemce nenajde. Mimoto ani Radiokomunikace příliš informací na svět nevypustily. Ticho po pěšině bylo až do chvíle, než o dohodě informovala sama Česká tisková kancelář; Radiokomunikace pak zprávu ČTK přetiskly na svůj web.

Pokud nakonec Vodafone ADSL ve spolupráci s Radiokomunikacemi opravdu spustí, půjde o doplněk firmám, jejíž zaměstnanci na cestách využívají dosavadního mobilního připojení GRPS/EDGE (průměrná rychlost podle měření na našem serveru za červenec byla 67 kbit/s; více zde). Přes to přese všechno ale spojení Vodafone a pevná linka zní komicky, když sám Vodafone ve své tiskové zprávě ze 17.5. 2007 nabádá své zákazníky, aby zrušili pevné linky (Zdroj: Vodafone: Zrušte si pevnou linku a volejte i z mobilu do pevné sítě neomezeně).

T-Mobile

O pevném řešení telekomunikačních služeb se hovořilo už před nějakou dobou v souvislosti s dalším operátorem, společností T-Mobile. Obecně vládlo domnění, že T-Mobile se do „pevných“ vod vrhne právě s Radiokomunikacemi. Poté, co se ukázalo, že Radiokomunikace jednají s Vodafonem, T-Mobile se logicky musel obrátit na ostatní společnosti, jež by poskytly potřebné technologické zázemí. To se také stalo. I T-Mobile tak začne nabízet pevné internetové připojení přes ADSL, které stejně jako v případě Vodafonu má vyhovovat hlavně firmám.

V případě T-Mobile je to vcelku pochopitelný krok, protože nabídka mobilních internetových služeb je daleko rozsáhlejší a možná lépe řešena, než jak je zmíněno výše u konkurenta. T-Mobile nabízí nejen řešení přes GPRS a EDGE, ale i vysokorychlostní UMTS (Internet 4G podle červencových měření na našem serveru celkově dosáhl průměrné rychlosti 344 kbit/s; naproti tomu T-Mobile GPRS/EDGE 60 kbit/s).

Ale zpět k ADSL řešení. Zpráva o jeho chystaném startu se začala šířit před několika málo dny. Ačkoliv společnost T-Mobile na svých stránkách mezi tiskovými zprávami žádné informace o ADSL neměla, tak to, že se ADSL řešení chystá, bylo jasné z nabídky telefonů: mezi nimi se totiž objevil i ADSL modem ZyXEL. T-Mobile byl asi zahlcen dotazy, jestli opravdu ADSL spustí, a zareagoval rychle: ve zprávě o vylepšení služeb Internet 4G se objevila i zmínka právě o pevném vysokorychlostním připojení. Nic bližšího však neuvádí, jen to, že „pilotní provoz startuje“. Důvod spuštění ADSL tkví opravdu ve firemní sféře: „V poslední době však zejména u firemních zákazníků roste zájem o připojení nejrůznějších systémů a aplikací vysokorychlostním připojením k internetu prostřednictvím pevné linky. Proto se T-Mobile rozhodl doplnit svou nabídku o služby založené na ADSL ve spolupráci s vybranými stávajícími poskytovateli této technologie,“ stojí v tiskové zprávě.

Výstavba vlastní infrastruktury tak T-Mobile nečeká, opět půjde o využití místních smyček jiných společností. T-Mobile sice přímo neprozradil, s kým přesně ADSL testuje, ale ostatní zprávy hovoří o Telefónice O2 a Czech on Line (Volný). Pilotní start by se v ostrou komerční službu měl změnit ke konci letošního roku.

24. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.