Úvod > Články > Mobilní Internet 4G má úspěch

Mobilní Internet 4G má úspěch

Podle počtu měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz se T-Mobilu v průběhu letošního roku patrně podařilo zdvojnásobit počet svých klientů služeb Internet 4G, tj. mobilního internetu využívající technologii UMTS TDD. V článku se podíváme jakých skutečných rychlostí dosahují zákazníci jednotlivých internetových tarifů od T-Mobile.

Pevné sítě


Po navyšování v minulých měsících se rychlosti DSL i kabelového internetu ustálily. Dá se předpokládat, že průměrné rychlosti DSL okolo úrovně 2 Mbit/s a kabelového internetu blížící se hodnotě 3 Mbit/s nějakou dobu zůstanou bez výraznějších změn.



Měsíc srpen byl posledním měsícem kabelové sítě s obchodním názvem Karneval. Od září budou postupně rušeny původní tarify Karnevalu a klienti budou přecházet na aktuální tarify společnosti UPC Česká republika, která před rokem společnost Karneval Media koupila. Ve výsledcích rychlostí měření internetu budou obě sítě sledovány do té doby, než dojde k dokončení migrace tarifů Karnevalu na tarify UPC.

DSL v síti T/O2

Průměrné rychlosti nejpopulárnějších variant DSL služeb (2 Mbit/s a 4 Mbit/s), které používají zhruba tři čtvrtiny všech zákazníků, se trvale pohybují těsně pod hranicí 60% nominální hodnoty. Na tomto poměru se částečně podílí FUP. V prvních dnech každého měsíce, kdy se FUP u jednotlivých služeb prakticky neprojevuje, je poměr mezi průměrnými rychlostmi a nominálními rychlostmi zhruba na úrovni 64%.  



V porovnání s „objednanou“ rychlostí dosahují relativně nejhorších výsledků přípojky s nominální hodnotou 8 Mbit/s. Jejich maximální rychlosti ve skutečnosti nedosahují ani 7 Mbit/s.

DSL přes LLU

V tabulce rychlostí DSL na principu LLU je uvedena i nejrychlejší DSL služba Premium 10240. Tuto službu má však objednanou minimum zákazníků, a proto není na měřáku DSL.cz k dispozici dostatečný počet měření pro přesnější vyhodnocení skutečně dosahovaných rychlostí.

Naopak dostatečný počet měření je k dispozici u služeb na principu LLU GTS Novery, a proto jsou po delší době do tabulky znovu zahrnuty.


Mobilní sítě

V současné době stále patří k nejsledovanějším operátorům U:fon, a proto se nejprve podrobněji podíváme na strukturu dosahovaných rychlostí u nejvíce prodávané služby U:fonův fofr internet.


 
Pokud se zákazník zajímá o rychlosti služby U:fonův fofr internet, operátor uvádí teoretickou maximální rychlost stahování 3,1 Mbit/s. Při skutečné průměrné rychlosti 539 kbit/s tak mohou být někteří zákazníci poněkud nepříjemně překvapeni.



Jak bylo uvedeno na začátku, podle počtu měření na měřáku DSL.cz se z hlediska prodejů u zákazníků velmi dobře daří službám Internet 4G od T-Mobilu. Jejich průměrné rychlosti dosahují zhruba poloviční hodnoty oproti maximálním rychlostem, které T-Mobile uvádí v popisu služeb. Je zajímavé, že u mobilních operátorů jsou na rozdíl od DSL vyhledávanější spíše rychlejší, tj. dražší služby. Potvrzuje to i následující graf vycházející z četností měření jednotlivých typů služeb od T-Mobile, kdy se jako nejvíce používaná jeví nejrychlejší služba Internet 4G Premium.
 
 

WiFi

Rychlosti poskytovatelů nabízejících internet prostřednictvím bezdrátových přípojek se podobně jako u DSL a kabelového internetu v posledních měsících příliš nemění.



Většina bezdrátových sítí tak parametry svých služeb stále nabídkám DSL a kabelového internetu velmi úspěšně konkuruje.

5. 9. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...