Úvod > Články > AT&T kontroluje děti

AT&T kontroluje děti

Noční můru každého teenagera začala uskutečňovat americká telefonní společnost AT&T –nový plán Smart Limits umožňuje rodičům kontrolovat řadu funkcí mobilního telefonu, od blokování některých čísel až po časové omezení provozu či regulace počtu SMS a stahování dat.

Nový plán nastartoval v úterý a nabízí kontrolu prakticky nad každou funkcí mobilního telefonu. AT&T není v této snaze ojedinělá, řada malých poskytovatelů se snaží o totéž. Příkladem může posloužit třeba Enfora s plánem TicTalk nebo Firefly Mobile, která nabízí speciální mobily určené jen pro děti. Disney Mobile nabídl většinu podobných funkcí již v červnu minulého roku, ale rodiče se k tomu musí providerovi upsat. Jedinou výhodou je funkce GPS, umožňující monitorovat kde dítě s mobilem je. To se však nelíbí řadě skupin starajících se o občanská práva, upozorňujících na možné zneužití.

AT&T nabízí novou službu jako doplněk již existující smlouvy, rodiče si pouze připlatí 4,99 dolarů měsíčně. Navíc s vyjímkou malého počtu zákazníků využívajících zastaralou část systému, a kteří AT&T postupně ruší, je možno novinku využít pro každé číslo.

Jednotlivé funkce budou rodiče moci vybrat a nastavit na speciální webové stránce, vyjímkou budou jen hovory přicházející a odcházející na čísla rodičů a samozřejmě volání 911. Další z možných restrikcí je blokování webových stránek, které rodiče považují za nevhodné.

To ovšem nebude fungovat na mobilu iPhone od Applu, neboť jeho browser toto omezení neakceptuje. Omezení nebudou fungovat ani v případě, kdy bude mobil připojen k síti Wi-Fi, neboť poskytovatel může blokovat pouze obsah, který přichází po jejich vlastní síti.

Děti jsou z nové možnosti pochopitelně nadšeny mnohem méně nežli rodiče. V řadě případů, kdy jsou účty v rozumné míře, nebudou zřejmě rodiče ochotni připlácet další částky a budou svým potomkům důvěřovat. Lidé jako Marcia McKinleyová, která platí svému synovi 400 dolarů měsíčně za jeho telefonní účty, se k nové službě upsala hned první den po jejím zavedení do provozu.

25. 9. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

Google mění plány, cookies v Chromu automaticky blokovat nebude

Společnost Google oznámila, že v prohlížeči Chrome soubory cookies třetích stran nakonec blokovat nebude.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...