Úvod > Články > Televize bojuje proti bílému prostoru pro internet

Televize bojuje proti bílému prostoru pro internet

Asociace amerických televizních studií pokračuje ve snaze přesvědčit regulační orgán Federal Communications Commission, aby nepovolila přenosné bezdrátové internetové služby využívající tzv. „bílý prostor“ televizního spektra.

Na jedné straně bojují televizní studia, na druhé straně zase jedny z největších firem současného technologického věku, např. Microsoft, Google, Philips, Hewlett-Packard, Dell a Intel. Ty jsou ve volném sdružení White Space Coalition. Studia tvrdí, že použití těchto služeb bude mít za následek zhoršení příjmu televizního signálu zrovna v době, kdy Američané (a do značné míry i federální vláda, která hodlá část nákladů dotovat) budou investovat stovky miliónů dolarů na přechod na digitální vysílání.

Kampaň, kterou zahájily asociace National Association of Broadcasters a Association for Maximum Service Televison, vychází z výsledků testování, které FCC uveřejnila koncem letošního července. Nové periférie by měly využívat část pásma, kterou televizní studia nepoužívají a která je často nazývána bílým prostorem. Přesná část spektra, spadající pod pojem bílý prostor, se liší město od města. Periférie by navíc měly automaticky vyhledávat vysílání v tomto spektru a samy začít fungovat pouze v případě, kde je spektrum volné. Podle testování prototypů se ale zdá, že prototypy nedokázaly plně detekovat prázdné spektrum a občas rušily běžné vysílání.

Fixní prototypy fungovaly bez potíží a jsou schválené. Teprve později dala FCC souhlas k testování mobilních prototypů. Televizní studia ale chtějí zrušit všechno a připomínají, že i když firmy jako Microsoft či Google nemají potíže s občasnými problémy se softwarem nebo výpadky hardwaru, televize si něco takového prostě nemůže dovolit. FCC ale přiznává, že studie opravdu testovala prototypy, takže je možné, že finální výrobky nebo jejich nová verze může fungovat spolehlivěji.

White Space Coaliton drží pokerovou tvář a prohlásila, že je spokojena s tím, že FCC nenašla zásadní problémy a že si je jista, že příští generace prototypů již bude spolehlivá.

9. 10. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.