Úvod > Články > WiMax zase o krůček dál

WiMax zase o krůček dál

Situace kolem technologie WiMax se již delší dobu výrazně nemění. Na jedné straně se technologie vychvaluje jako konečně to pravé ořechové, na druhé straně se pravidelně mluví o tom, že právě letošní rok bude ten přelomový. A zase nic.

Pokud ale můžeme soudit z právě ukončené konference WiMax World, která proběhla v Chicagu, tak se WiMax konečně blíží k realizaci. Zastánci této technologie by měli poděkovat zejména firmě Sprint Nextel, která přinutila výrobce chipsetů k novým výrobkům, které odpovídají Wave-2 a mají nižší energetické nároky.

Ozvaly se i velké firmy – Morotola ohlásila svůj dlouho slibovaný chipset pro přenosné periférie, Nokia zase bude ve svých internetových tabletech využívat chipset Baxter Peak od Intelu. IBM spolupracuje na vývoji chipsetů 802.16e s firmou Wavesat.

Vedle slibů byly na konferenci i předvedeny nové výrobky. Motorola ukázala, že systém funguje i při pohybu lodi, auta nebo vlaku, a to až do rychlosti 50 mil za hodinu. Podmínky byly při této ukázce záměrně nastaveny jako náročné, neboť signál stínily postupně vysoké budovy, úzké koryto řeky i několik ocelových železničních mostů.

I Sprint Nextel ukazoval svoji WiMaxovou službu, kterou jeho pobočka Xohm testuje právě v Chicagu. Finální podoba by se měla objevit v dubnu příštího roku. Ostatně ukázky Motoroly využívaly sítě Sprintu a přístupových bodů Motorola WAP 25400.

Chicago je jedním z šesti oblastí, kde chce Sprint Nextel WiMaxovou technologii spustit. Služba se bude jmenovat Xohm Mobile Internet a vedle klasického přístupu k internetu nabídne i interaktivní komunikaci, multimediální služby a sociální sítě přistupné pomocí vlastního mobilního portálu, který Sprint připravuje ve spolupráci s Googlem.

Motorola testuje WiMax také v Kanadě. Ve spolupráci se společnostmi Primus Canada a Mipps Inc. jsou v Torontu testovány řešení wi4 WiMax. Firma Mipps má nejen v Torontu, ale i ve většině velkých kanadských měst monopol na 3.5 GHz spektrum, Primus je zase největším kanadským alternativním telekomunikačním poskytovatelem s více než 1 miliónem zákazníků. Řešení wi4 WiMax jsou součástí portfolia MOTOwi4 nových řešení a služeb bezdrátového broadbandu, které by měly pokrýt veškeré aspekty bezdrátové sítě. Detailní informace je možné najít zde.

16. 10. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...