Satelitní přístup). Zmínili jsme, že už sice existují otevřené specifikace (DVB-RCS), které umožňují obousměrnou komunikaci přes satelit, ale provozovatelé zatím také hojně používají svá firemní řešení."/>Satelitní přístup). Zmínili jsme, že už sice existují otevřené specifikace (DVB-RCS), které umožňují obousměrnou komunikaci přes satelit, ale provozovatelé zatím také hojně používají svá firemní řešení." />
Úvod > Články > Satelitní komunikace stokrát jinak

Satelitní komunikace stokrát jinak

Před několika měsíci jsme se zastavili u možnosti poskytování širokopásmového přístupu prostřednictvím satelitů (viz článek Satelitní přístup). Zmínili jsme, že už sice existují otevřené specifikace (DVB-RCS), které umožňují obousměrnou komunikaci přes satelit, ale provozovatelé zatím také hojně používají svá firemní řešení.

Satelitní komunikaci se otevírají nové možnosti


Satelitní provozovatelé nikdy neměli zrovna na růžích ustláno. Málo platné, „postavit“ takovou efektivní konstelaci družic je o něčem jiném než vybudovat pozemní síť. Náklady se pak nutně projevují na ceně za satelitní služby, takže satelitní komunikace těžko může někdy být levnou metodou pro masy. Ale satelitní komunikace má své nesporné výhody, které stojí za to si připlatit. O některých jsme hovořili již dříve: např. nezávislost na pozemních sítích s možností obejití různých úzkých míst a také dostatečná kapacita, která většině pozemních sítí, vyjma snad optických, stále chybí.

Tradičně satelitní provozovatelé spoléhali na telekomunikační provoz a přenos videa, ale s novými technologiemi a aplikacemi přicházejí možnosti přenosu TV vysílání s vysokým rozlišením (HDTV) a širokopásmový přístup k Internetu. Z tohoto důvodu řada provozovatelů očekává v následujících letech poměrně slušný obrat, který má růst rychlostí nad 10% (např. SES Global). V Evropě se podařilo SES-Astranaplnit kapacity satelitní sítě již na 80% a předpokládá se další vzrůst v průběhu následujících 18 měsíců. Mezi hlavní perspektivní  trhy patří nejen Velká Británie (nejdynamičtější evropský digitální trh) a Německo, ale také střední a východní Evropa. Pro tento náš trh chce SES využít svoji akvizici Munich Digital Playout Centre (od Premiere), protože to se může stát otevřenou platformou pro každého, kdo chce poskytovat služby pay-TV.

HDTV, pay-TV a VoD

HDTV představuje jednu z hlavních oblastí potenciálního rozvoje satelitních sítí. Pro vysílání se budou stále více využívat moderní kompresní metody, ale přesto bude ještě nějakou dobu trvat období simultánního vysílání se standardním rozlišením a s vysokým rozlišením. Vše samozřejmě závisí na rychlosti nasazení koncových zařízení pro příjem HDTV.

Druhou oblastí rozvoje souvisí se současnou platformou pro placené televizní kanály. Zde platí přísná korelace mezi počtem kanálů a počtem diváků. Interaktivní TV vysílání také získává stále více příznivců; např. BSkyB používá 25% své pronajaté kapacity od Astry právě pro iTV.

Digitální satelitní TV platformy získávají na popularitě na celém světě a přinášejí svým provozovatelům slušné zisky. Podle nedávno zveřejněné zprávy In-Stat/MDR, „Worldwide Digital Satellite Pay-TV Platforms: A Mixed Bag in 2004“, lze předpokládat celosvětově přírůstek asi 40 miliónů zákazníků pay-TVdo roku 2008 (na konci roku 2003 jich bylo asi 61 miliónů) a obrat ze služeb má dosáhnout 70 miliard dolarů. V Evropě ovšem růst zatím není nijak výrazný, v loňském roce jej zaznamenali pouze v Itálii. Naproti tomu značný zájem je v Japonsku, kde se přechází z analogového satelitního vysílání na digitální. Rostoucí trend v satelitní pay-TV se příznivě odráží v rozvoji trhu s digitálními STB. Podle jiné zprávy stejné společnosti, „Digital Satellite Set Top Boxes“, bude v této oblasti znatelný posun k nové normě DVB-S2 a moderní kompresní metodě podle H.261.

Satelitní provozovatelé se také hojně zajímají o video na požádání (VoD). Jsou si ovšem dobře vědomi toho, že pro VoD je potřeba novou venkovní jednotku přijímače a také nové přídavné zařízení (STB).

Širokopásmový satelitní přístup

Vedle tohoto obrazového obsahu v mnoha podobách je zde také možnost poskytovat širokopásmové připojení k Internetu. Přesto tato oblast zatím dost stagnuje a obousměrná širokopásmová komunikace pro domácnosti v Evropě má zatím dost dlouhou cestu před sebou. Na druhé straně oceánu ale zájem je a díky němu dojde zřejmě jak ke snižování cen koncových zařízení, tak k samotnému vybuzení trhu i na starém kontinentě. Zatím se ovšem evropští poskytovatelé zaměřují spíše na podnikový sektor (např. Satlynx, částečně vlastněný SES). Nedostatečný širokopásmový satelitní trh způsobují jednak nejasnosti ve volbě normalizovaných technických řešení a také chybějící evropský poskytovatel integrovaných satelitních služeb, který by aktivně propagoval obousměrné širokopásmové řešení.

V Evropě je hlavním konkurentem SES společnost Eutelsat, který se poněkud odlišuje od ostatních satelitních provozovatelů: působí totiž jako skutečně regionální provozovatel, ovšem ve velkém rozsahu. Eutelsat do budoucna sází především na HDTV, protože předpokládá, že v Evropě bude satelit hlavní platformou, kterou využijí komerční televize pro vysílání HDTV. Konečně i rozvoj pozemní digitální TV zvýší poptávku po přenosové kapacitě satelitní. Eutelsat také plánuje posílení své konstelace o dvě nové družice: Hotbird 7A a 8 na přelomu roku 2005.

Dalším předním provozovatelem je Intelsat. Ten se považuje za vedoucí subjekt na trhu prakticky se všemi aplikacemi, vyjma videa. Do budoucna značně věří širokopásmovým satelitním službám, pro něž plánuje dostat nahoru Wildblue.

Možností a zřejmě do značné míry i nutností pro rozvoj širokopásmových satelitních služeb bude spolupráce satelitních provozovatelů s dalšími telekomunikačními subjekty. Zejména telekomunikační provozovatelé teď hledají možnost realizace alternativního připojení nebo širokopásmového přenosu mimo vlastní síť. Pro ně je samozřejmě nemožné koupit satelitní provozovatele, ale je zajímavé od nich kupovat služby. Tak funguje např. partnerská spolupráce BT a Intelsat, který poskytuje obousměrné širokopásmové satelitní služby pro další přeprodej ISP prostřednictvím BT.
 
SES-Astra dokonce ve spolupráci s francouzským provozovatelem Netupsat využívá klasickou jednosměrnou satelitní službu se zpětným kanálem řešeným telefonní linkou. Koncoví zákazníci potřebují satelitní anténu, PC kartu a telefonní přípojku. Podobnou službu nabízí ve spolupráci s ISP Ya.com (vlastněný T-Online), která zahrnuje nejen širokopásmový přístup, ale také stovku volných TV kanálů Astra, a díky satelitnímu pokrytí znamená možný trh miliónů uživatelů, kteří nemají dostupné ADSL. Jednosměrné satelitní komunikaci tedy zatím odzvoněno není, ale všichni se oprávněně zaměřují především na možnost obousměrné komunikace. O této problematice ale zase příště.

5. 1. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...