Úvod > Články > Dochází U:fonovi dech?

Dochází U:fonovi dech?

Rychlý nárůst počtu zákazníků operátora U:fon má jeden negativní důsledek. Průměrné rychlosti internetu v U:fonově CDMA síti prokazatelně klesají. V přehledech naměřených rychlostí na měřáku DSL.cz budou nově uváděny i rychlosti internetového připojení po optice.

Pevné sítě


Průměrné rychlosti v pevných sítích jsou prakticky beze změn. K DSL a kabelovému internetu jsou do tabulky nově zařazeny rychlosti optických přípojek. Jak se dalo očekávat, jejich průměrné rychlosti dosahují jednoznačně nejvyšších hodnot.



DSL v síti T/O2

Podle dostupných měření na měřáku rychlostí DSL.cz se zdá, že Telefónica O2 (T/O2) testuje DSL přípojky s rychlostmi nad současnou maximální deklarovanou rychlostí 8 Mbit/s. Je proto pravděpodobné, že se v blízké budoucností dočkáme dalšího zvýšení maximálních rychlostí DSL služeb v síti T/O2.



Skutečně dosahované rychlosti stávajících 8 Mbit/s jsou určitě nižší než by mohli zákazníci očekávat. Podobný problém mají i ve Velké Británii, kde DSL s rychlostí „až 8 Mbit/s“ dosahuje podle průzkumu průměrné rychlosti na úrovni pouhých 2,7 Mbit/s.


DSL přes LLU

Podle počtu měření rychlostí na měřáku DSL.cz jsou ze všech DSL služeb na principu pronájmu místní smyčky T/O2 jasně nejpoužívanějšími Premium 2048 a Premium 4096 od Českých Radiokomunikací. Průměrné rychlosti všech sledovaných služeb ukazuje následující tabulka.




Mobilní sítě

Zákazníci internetového připojení v CDMA síti T/O2 dle vývoje počtu měření rozhodně ke konkurenci neutíkají. V minulém měsíci se těšili druhé nejvyšší dosažené průměrné rychlosti v historii. Rychlosti v CDMA síti T/O2 budou pravděpodobně nadále na slušných úrovních kvůli probíhajícímu spouštění rychlejší CDMA EVDO Rev. A, která může teoreticky dosahovat rychlostí až na úroveň 3 Mbit/s.



Za zaznamenání stojí v úvodu zmíněný pokles průměrných rychlostí internetu zákazníků sítě U:fon. Podrobněji jej ukazuje následující graf vycházející z výsledků 23 198 měření na měřáku rychlosti internetu DSL.cz.

 

Důvodem poklesu může být raketový nárůst počtu zákazníků pomalé služby U:fonův internet. Pro to by hovořila i má osobní zkušenost, kdy hlavním prodejním argumentem pracovníků telemarketingu operátora je velmi nízká cena služby. Nejvíce sice poklesly rychlosti rychlejšího U:fonova fofr internetu, ale vysvětlení může být částečně i v tom, že zákazníci U:fonova internetu identifikují svoji službu chybně jako U:fonův fofr internet. Do příštího měsíce se pokusím od operátora získat informace, na základě kterých bude možné chybně identifikovaná měření ve výsledcích eliminovat. Tím by se dala příčina poklesu rychlostí U:fona určit přesněji.


WiFi

Průměrné rychlosti všech měření z WiFi sítí druhý měsíc za sebou mírně klesly, ale nadále výrazně překračují 2 Mbit/s.



Pomalejší rychlosti zůstávají u WiFi hot spotů T/O2, kde se průměrné rychlosti dlouhodobě pohybují okolo úrovně 0,5 Mbit/s.

5. 11. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...