Úvod > Články > Wi-Fi opět létá

Wi-Fi opět létá

Zatímco ani po dlouhém testování se zákazníci nechytili na předraženou nabídku připojení (9,95 dolaru za hodinu nebo jednorázově 26,95 dolaru při delších letech) Boeing Connexion, poskytovatel AirCell je tu s podepsanou smlouvou hned se dvěma leteckými společnostmi najednou.

Od roku 2008 bude v letadlech nabízet bezdrátový broadband nová společnost Virgin America. Možnosti budou hned dvě, buď integrovaný zábavný systém Red Inflight Entertaiment System nebo vlastní periférie podporující Wi-Fi. AirCell bude využívat vlastní technologii spojující air-to-ground a využívat frekvenci 3 MHz, kterou nedávno za 31 miliónů dolarů získala.

Poněkud tišeji bylo ohlášeno testování stejné služby i leteckou společností American Airlines. Ta hodlá tuto službu nabízet pouze pro vnitrostátní linky a pouze v letadlech Boeing 767-200. Nabídka by měla zahrnovat připojení k internetu v reálném čase pomocí technologie 802.11a/b/g s kompletním dosahem po celém území Spojených států. Zahájení provozu by mělo být koncem letošního roku, nejpozději v lednu příštího roku. Na rozdíl od Virgin America, která chce tuto službu nabízet ve všech letadlech, American Airlines začnou pomalu s jediným letadlem. Pokud bude zájem, provoz bude rozšířen nejdříve o Kanadu a Mexiko, kde už má AirCell systém svých pozemních stanic, později i do dalších zemí.

Obě letecké společnosti dnes odmítají prozradit ceny za připojení, prý se je veřejnost dozví ve chvíli, kdy bude provoz zahájen. Odhaduje se, že cena by mohla být kolem 10 dolarů za celý pětihodinový let. Teoreticky by bylo možné využívat i systém Skype k telefonování, jelikož se ale společnosti obávají, že hromadné používání telefonů by ostatní cestující rušilo, bude AirCell systém Skype rušit.

Otázkou je, jestli se cestující tentokrát chytí. Systém provozovaný firmou Boeing původně testovalo hned sedm velkých leteckých společností najednou včetně Lufthansy, SAS, Japan Airlines, China Airline a Singapore Airlines. Všechny tři americké letecké společnosti (Delta, United a American Airlines), pro které byl systém Connexion původně připravován, po teroristickém útoku v roce 2001 účast z finančních důvodů odmítly.

Jelikož AirCell využívá mnohem levnějšího pozemního provozu, zatímco Connexion využívalo satelitního připojení, měla by nová služba být výrazně levnější. Z pohledu letecké společnosti se budou náklady pohybovat kolem 100 000 dolarů na jedno letadlo, navíc přidané zařízení bude vážit pouze kolem 60 kg, zatímco zařízení nutné pro systém Connexion vážilo téměř 500 kg.

15. 11. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...