Úvod > Články > Kus světa je takřka bez internetu

Kus světa je takřka bez internetu

UPC zdražuje internet ― Vodafone má nový datový tarif ― Windows 7 na p2p sítích ― Rok 2010: Asi 1,5 milionu lidí bez digitálního signálu ― a více...

Kus světa je takřka bez internetu

Velká část světa se potýká s problémy s připojením k internetu. Území od Egypta až po Indii v minulých dnech zažilo velký výpadek internetu a potíže se nedaří vyřešit ani teď.

Na vině jsou dva narušené telekomunikační kabely pod hladinou Středozemního moře. Nejcitelněji se výpadek dotkl obyvatel Egypta (skoro tři čtvrtě všech vysokorychlostních přípojek nefunkčních), Kataru, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a i dalších států Blízkého východu. Výpadek postihl i Indii, kde nefunguje více než padesát procent přípojek, nicméně část firem využívá tichomořský kabel. Ostatní země využívají satelitního připojení a také zčásti asijské kabely.

Nejlépe na tom je Izrael, kterého se porucha podmořských kabelů nijak nedotkla, protože je propojen s Evropou jiným kabelem.

Rok 2010: Asi 1,5 milionu lidí bez digitálního signálu

Šéfka Českých radiokomunikací Jane Hannahová pro Mladou frontu Dnes řekla, že v roce 2010 nemusí být s to přijímat zemský digitální signál až 1,5 milionu obyvatel České republiky. Podle plánu přechodu z analogového na digitální televizní vysílání se má klasický signál v říjnu 2010 vypínat ― v tu dobu terestrickým digitálním signálem ovšem nemusejí být ještě pokryta některá velká města jako Liberec či Karlovy Vary.

Konečný plán digitalizace (tzv. Technický plán přechodu) bude Český telekomunikační úřad vládě předkládat na počátku března. Je tedy velká šance, že datum kompletního vypnutí analogového signálu se posune o rok nebo možná dva.

Zemětřas v Yahoo!, Microsoft ve hře

Poslední dny to kvůli Yahoo v médiích vře. Nejprve se do světa dostaly informace o poklesu zisku Yahoo!, poté o propouštění zaměstnanců a nakonec Microsoft přišel se štědrou nabídkou. Ale popořadě.

Oproti loňskému roku příjmy Yahoo klesly o asi dvanáct procent: v roce 2006 činily 751 milionů amerických dolarů, ale za rok 2007 už jen 660 milionů dolarů. Vedení Yahoo se proto rozhodlo, že svůj zhruba čtrnáctitisícový tým zaměstnanců zúží o jednu tisícovku.

Jak jsme vás informovali už v létě, Microsoft si delší dobu brousí na Yahoo zuby. Využil teď poněkud svízelné situace a přišel s lákavou nabídkou: chce Yahoo odkoupit za 44,6 miliardy amerických dolarů (takřka 800 miliard korun). Tato nabídka je v přepočtu mnohem vyšší než reálná cena za akcii. Microsoft tak potvrzuje svůj trend posledních let věnovat se i webové sféře ― důvodem je samozřejmě snaha co nejvíce konkurovat službám Googlu.

Palm zavírá své obchody

Světoznámý výrobce chytrých telefonů a kapesních počítačů společnost Palm se rozhodla zavřít všechny své kamenné obchody. Hlavním důvodem má být, že se chce zaměřit na vývoj nového operačního systému pro mobilní přístroje. Podobně firma odůvodnila zrušení plánovaného startu „notebooku“ Foleo ― tedy taktéž vývojem platformy nové generace.

Nakolik se vývoj nového operačního systému pro chytré telefony může vyplatit, ukáže až čas. Tento segment trhu začíná ale čím dál více obývat populární Windows Mobile a taky Symbian. Své plány s mobilními zařízeními má i gigant Google, který pracuje na platformě Android, která bude těžit hlavně z otevřenosti kódů.

Vodafone předvedl nový datový tarif

Mobilní operátor Vodafone toho na poli mobilního připojení k internetu doposavad moc nepředvedl, což mu bylo často vyčítáno. K nepříliš atraktivní nabídce Připojení na dlouho teď ale přibyl nový tarif Připojení na stálo. Připojení vyjde na 650 korun měsíčně a je ― jak jinak ― datově omezeno: zákazníkovi bude muset na měsíc stačit 3 GB dat, což by ale u technologie GPRS/EDGE snad nemělo příliš vadit.

UPC zdražuje internet

Společnost UPC se rozhodla zdražit svůj internet. Jak v tiskové zprávě připomíná, je to poprvé za posledních šest let, co se k takovémuto u zákazníků nepopulárnímu kroku odhodlala. Ačkoliv loni UPC v jiné tiskové zprávě slibovalo, že v roce 2008 zákazníky žádná zdražování nečekají, vše je teď jinak.

Ovšem zdražení není nikterak zásadní. Za prvé, týká se jen těch zákazníků, kteří od UPC využívají jen internet, takže se nijak nedotkne těch, kdo si objednali některý ze zvýhodňujících balíčků kombinující hlas, internet a televizi, a za druhé internetové připojení od března podraží o ― pro hodně lidí zanedbatelných ― 15 korun. Firma tento krok odůvodňuje zvyšování nákladů.

Mozilla finišuje Firefox 3.0 Beta 3

Mozilla se chystá dokončit třetí testovací verzi webového prohlížeče Firefox 3, ale zároveň oznamuje, že než vznikne kandidát na vydání (release candidate), bude potřeba ještě jedné bety.

Minulé úterý Mozilla "zmrazila" kód Firefoxu 3.0 Beta 3 ― tato verze by se měla uvolnit právě dnes.

Podle zástupců této společnosti by bylo vhodné vytvořit ještě jednu testovací verzi, Firefox 3.0 Beta 4, aby se odhalilo co nejvíce chyb a aby byly včas opraveny.

Windows 7 na p2p sítích

V posledních dnech se mezi nadšenci a příznivci operačního systému Windows nemluví snad o ničem jiném než o Windows 7. O tomto OS, který by se teď měl nacházet v ranější fázi vývoje, jsme vás informovali nedávno i my v článku Zapomeňte na Visty, Windows 7 jsou zde.

Mumraje kolem těchto zpráv využili různí vtipálci, kteří začali na výměnné sítě umisťovat falešná sestavení Windows 7. Obraz disku ISO tvářící se jako „interní milník 1“ Windows 7 má velikost 2,17 GB ― přitom nejde o nic víc než jen o soubor složený ze samých nul.

4. 2. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...