Úvod > Články > Piráti se teď Microsoftu hodí

Piráti se teď Microsoftu hodí

Už je to poměrně dlouho, co jsme se na našem serveru věnovali přehledům zastoupení operačních systémů a webových prohlížečů na trhu. Jelikož se během té doby udály zajímavé věci, pojďme se podívat, jak se od října situace změnila.

Vista sílí

Nejprve se podívejme na operační systémy a jejich zastoupení u nás a srovnejme je se stavem ve světě. Vcelku vzato, nic zásadního se nemění ― nejrozšířenějším systémem jsou stále Windows XP, které s přehledem kralují všem statistikám. U nás jej používá stále více než 80 % lidí, přesněji 84,5 %, což je oproti minulým statistikám z října (85,6 %) mírný pokles.

Windows Vista oproti říjnu poskočily o více než dva procentní body. V lednu jim patřil podíl 6,7 % ― zde Česká republika v celosvětovém měřítku pořád zaostává, protože ve světě jim v tu dobu náleželo skoro 12 % (11,96 %).

Vzhledem k tomuto číslu je jasné, že drtivá část trhu u nás patří Windows jako takovým. Operační systémy od Microsoftu používá 97,8 % lidí brouzdajících po webu. Docela překvapivý je stále vysoký podíl Windows 2000, které se drží na 4% hranici, a taky Windows 98 s 1,9 %.  Oba systémy ale ztratily po půl procentním bodu ― společně s jedním procentním bodem, o které přišly XP, dostáváme dva procentní body, které přibyly Vistám.

Je tedy zřejmé, že u nás se toho moc nestalo, co se týče dalších dvou populárnějších systémů Mac OS X a Linux. Linuxové operační systémy používá 1 % lidí a Mac OS X 0,8 %. Oproti minulému přehledu statistik se v tom směru na českém trhu tak vůbec nic nezměnilo.


Ve světě jsou čísla jiná, a to hlavně u Windows Vista, jak jsme řekli výše, a  také u Mac OS X. Windows si v lednu celkově ukously z koláče 91,46 %, z čehož nejvíc XP (75,07 %). Třetím nejpopulárnějším systémem je zmíněný Mac OS X, kterému v lednu patřilo celkem 7,57 %. Za ním jsou Windows 2000 s 2,71 % a pak Linux s 0,67 %. Prakticky stejný podíl patří i Windows 98 a Windows NT (0,66 %, resp. 0,62 %). Starší Windows tak neustále ustupují Windows Vista.

Ještě taková zajímavost na závěr povídání o OS. Za Windows, Mac OS X a Linuxem se neumístil žádný další unixový desktopový operační systémem, ale iPhone od Applu (0,13 %). Za ním pak herní zařízení Playstation (0,03 %) a až poté s 0,01 % SunOS (Solaris).


Podíl OS ve světě (leden 2008, Netapplications.com)

Microsoft spoléhá na piráty

Nejpoužívanějším webovým prohlížečem stále zůstává Internet Explorer od Microsoftu, a to jak u nás, tak i ve světě. V lednu mu v Česku patřilo dohromady 63,1 %, ve světě pak ještě o asi dvanáct procent více: 75,47 %. Oproti předchozímu sledovanému období je to v Česku pokles o dva procentní body podobně jako ve světě.

Dnes už velice zastaralý Internet Explorer 6 sice klesá na obou frontách, ale v Česku je přece jen stále jedničkou s asi 36 %. Ve světě už klesl na druhou příčku a má 32,30 %. Pokles IE 6 se logicky odráží v nárůstu nové verze IE 7, jíž u nás v lednu použilo 26,5 % lidí a ve světě dokonce 42,93 %. Nárůst (oproti poslednímu sledovanému období o 10 procentních bodů, resp. 8,5 procentních bodů) je způsoben jednak rostoucím podílem Windows Vista, ale také tím, že Microsoft uvolnil novou verzi IE 7, pro jejíž nainstalování není nutný test pravosti systému. Mimoto Microsoft nyní „uměle“ zvýší podíl tohoto prohlížeče, protože od druhého únorového týdne podle všeho bude jeho instalace kritickou aktualizací systému, takže se nainstaluje všem uživatelům Windows XP, kterým patří drtivá většina trhu. 


Podíl webových prohlížečů, ČR, leden 2008.

Druhým nejoblíbenějším prohlížečem v lednu byl u nás Firefox s 31,3 %. Ten už několik let stále sílí, byť vzhledem k výše uvedeným faktům ohledně IE 7 to nemá už tak snadné. Ve světě je oblíbený méně, patří mu 16,98 %, tedy polovina toho co u nás.

Třetím nejoblíbenějším prohlížečem u nás byla v lednu Opera s 4,9 %. Oproti globálnímu trhu je to číslo poměrně vysoké, protože v celosvětovém měřítku jí náleží pouze 0,62 %.

Ve světě Operu s přehledem drtí Safari od Applu (mimochodem už nějakou dobu dostupné v beta verzi i pro Windows). Tento prohlížeč v lednu používalo 5,82 % lidí.

Zajímavým údajem je srovnání zastoupení Konqueroru, webového prohlížeče z unixových systémů s grafickým prostředím KDE (tedy známého hlavně z Linuxu), a herního zařízení Playstation. Na web totiž chodí více lidí s Playstationem (0,03 %) než s Konquerorem (0,02 %)


Podíl webových prohlížečů ve světě, leden 2008.

Co můžeme čekat?

V prvé řadě je jisté, že bude stále růst podíl Windows Vista, a to i díky tomu, že je za dveřmi první servisní balík, který by mohl přesvědčit nerozhodnuté uživatele. Za druhé můžeme díky změnám ve Windows Update čekat silný vzestup Internet Exploreru 7 a s tím související rapidní pokles IE 6.

Na tomto místě stojí za zmínku i rostoucí podíl Mac OS X. Za jeho úspěchem stojí skutečnost, že Apple začal sázet na rozšířenou platformu Intel. Když tento krok v roce 2005 zástupci Applu veřejně oznámili, působilo to nemalý šok. Nicméně to bylo šťastné rozhodnutí, jak ukazují následující čísla.


Zatímco podíl „klasických Maců“ zůstává během posledních let takřka stejný (což je pochopitelné), razantní zvýšení celkového podílu Mac OS X jde právě na triko novým přístrojům Apple stavěných na platformě Intel. Za těch pár let, které jsou v tabulce, se zastoupení Mac OS X takřka zdvojnásobilo. A to máme začátek roku 2008, takže na jeho konci může být ještě vyšší.

To mimochodem potvrzuje i průzkumová agentura Gartner, jež proklamuje, že do roku 2011 se podíl počítačů Apple na americkém i západoevropském trhu zdvojnásobí. Podle této společnosti za růstem výrobků od Apple bude stát „neschopnost zbytku průmyslu stejně jako úspěch samotného Applu“.

6. 2. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.