Úvod > Články > Ovládejte svůj domácí počítač přes internet – snadné i pro laiky

Ovládejte svůj domácí počítač přes internet – snadné i pro laiky

Tento článek jsem sice klepal doma do klávesnice manželčina PC, ale ve Wordu, který jsem měl spuštěný na svém notebooku umístěném v práci. Zobrazení vzdálené plochy mi umožnil Team Viewer, o kterém se dnes můžete dočíst více.

Program Team Viewer, jak je patrné s předchozích řádků, je určen pro připojení vzdálené plochy, stejně tak pro zobrazení naší plochy někomu jinému. Kdo se již s něčím podobným setkal a zvláště pak ve firemní oblasti, moc dobře ví, že je to obtížné. Sám jsem něco podobné řešil, když jsem se chtěl připojit z domova ke svému firemnímu PC.  Po nutném zásahu administrátora do nastavení práv uživatele ve firemní síti, nastavení cílového PC pro přenos vzdálené plochy, instalace VPN softwaru na domácím PC a jeho nastavení a na závěr vytvoření připojení ke vzdálené ploše byla následná práce poměrně neohrabaná a to nemluvím o neustálých změnách rozlišení, když nemáte stejné monitory. Kdo se má s těmi ikonami neustále skládat! Není divu, že jsem po reinstalaci operačního systému již uvedené peripetie zvažoval. Naštěstí jsem narazil na uvedený Team Viewer. 

Jednoduchost, jednoduchost a jednoduchost

Asi lépe se program charakterizovat nedá. Na to, abyste připojili dva počítače, vám stačí jen spustit na každém z nich jeden malý soubor, který se nemusí ani instalovat. Program vygeneruje unikátní ID, které zůstává stále stejné,  a také jedinečné heslo. Tyto dva údaje z jednoho PC zadáte do programu spuštěném na druhém PC a vzdálená plocha prvního PC je vám okamžitě k dispozici. Toto je však jen základní funkce, mezi další patří možnost prezentace, přenosu souborů či vytvoření VPN spojení s virtuální IP adresou :-) 

Vzdálená správa trochu jinak

K tomu, abyste se mohli pravidelně připojovat k ostatním PC bez nutnosti stále nového hesla je potřeba program Team Viewer (TV) nainstalovat a zadat heslo své vlastní. ID spolu s hesly, které již také zůstávají stejné, pak vkládáte do svého programu.


Optimalizace přenosu

Kvalitu práce ovlivňuje oboustranná rychlost připojení obou počítačů. Team Viewer veškerou komunikaci komprimuje v reálném čase, čímž šetří požadavky na přenosovou rychlost. Dále lze zvolit kvalitu zobrazení Plochy automaticky, či si uživatel zvolí již přednastavené volby „Optimalizováno na rychlost“, „Optimalizováno na kvalitu“ nebo „Vlastní nastavení“. To zahrnuje počet barev od černobílé přes 256 barev, 65 tisíc barev až k truecolorovým 16 milionům, a v případě, že se počítače nalézají v lokální síti, tak je možné vypnout kompresi dat a u Windows Vista nechat zapnuté prostředí Aero. Po vytvoření spojení pak lze ještě dodatečně zapínat či vypínat pozadí na ovládané ploše. 

Možnosti zobrazení ovládané plochy

Velkou výhodou tohoto programu jsou schopnosti zobrazení pracovní plochy vzdáleného PC, které umožňují několik variant a jsou připraveny i na případ, kdy je používáno více monitorů pro jednu plochu. Jelikož se program připojuje okamžitě do již nastartovaného operačního systému, který již má definované rozlišení, musel se s tím Team Viewer vypořádat po svém. První možností je změnou měřítka - a tak je možné i na PC s monitorem např. 1024 x 768 bodů zobrazit v okně plochu disponující širokoúhlým rozlišením 1600 x 1050, či ještě lépe rovnou dva displeje vedle sebe. I když hlediska rychlosti odezvy či praktického použití je cokoli nad 1,5 násobek obtížně čitelné, správce získá dobrý přehled, co je kde umístěné. Zde je ukázka výše uvedeného.


Druhou možností je originální velikost ovládané plochy umístěné v okně, kdy v případě, že je větší, jsou na okrajích umístěné běžné posuvníky. Poslední možností je zobrazení na celou obrazovku, kdy po větší ploše ovládaného PC rolujeme myší do požadovaných směrů. 


Team Viewer myslel i na situaci, kdy se budeme chtít přihlásit k počítači, který bude mít zapnuté rozšíření plochy na více monitorů. Nebyl by to žádný problém, pokud by si některé programy nepamatovali a především nevyžadovali otevření ve stejném místě, kde byly ukončeny (viď Maxthone). To byl i můj problém u klasické „Vzdálené plochy“ ve Windows. Když jsem zjistil, zde lze mezi všemi aktivními plochami libovolně přepínat, či si je nechat zobrazit všechny najednou, byl jsem nadšen.

 

Ovládání

Veškeré dodatečné ovládání je umístěno v horní zásuvné liště. Jedná se především o systémové příkazy jako Ctrl+Alt+Del pro možnost vyvolání přihlašovacího dialogu či správce úloh, příkazy pro odlogování, restartování či restartování v nouzovém režimu.


Zvolit lze i vypnutí klávesnice a myši u vzdáleného počítače a vypnutí obrazovek, aby náhodný kolemjdoucí nemohl sledovat či jinak ovlivňovat činnosti správce.  

Prohození stran alias Prezentace

Protipólem k zobrazování ploch jiných počítačů je ukazování vlastní plochy ostatním uživatelům – funkce Prezentace.  Ta je vhodná především jako nástroj školení, pro živou prezentaci softwaru nebo čehokoli jiného například v PowerPointu. Pro určité typy produktů to může být velice potentní obchodní nástroj :-)

U tohoto typu spojení je ovládání odlišné. Kromě možnosti změn kvality zobrazení je možné si pro přenos vybrat celou plochu, pouze konkrétní okno jednoho programu nebo jeden konkrétní monitor (v případě používání rozšířené plochy). Tím lze přesně určit co má konkrétní zákazník vidět. Zároveň je automaticky zakázáno vzdálené ovládání našeho PC zákazníkem.

Ostatní možnosti

V případě, že potřebujete kopírovat soubory z ovládaného PC či obráceně, lze využít jednoduchý souborový manažer, který zobrazí veškeré fyzické i namapované síťové disky. Se soubory lze kromě jejich spouštění pracovat jako obvykle. Jen pozor, F5 není Copy, ale Refresh  :-).


Dalším typem spojení je VPN, které propojí obě PC na úrovni vlastních IP adres. Díky tomu lze používat služby jako Telnet, Vzdálenou plochu z Windows a další služby vyžadující tento druh bezpečného spojení.  Team Viewer mezi dvěma počítači přiděluje opět unikátní IP adresy, které se pak již nemění, což lze ocenit při mapování služeb či disků.

Přenos souborů stejně jako VPN lze spustit i samostatně bez nutnosti otevírání celé vzdálené plochy. 

Závěr

Jelikož je Team Viewer dostupný i ve verzi pro USB, můžete si nosit všechny své vzdálené PC s sebou. Psát o možnosti práce z domova mi přijde otřepané. Díky tomuto programu můžete třeba pomoci svému kamarádovi s jeho PC, pozor však, veškeré aktivity jsou logovány a o vzdálené správě informuje majitele daného PC malá lišta v rohu obrazovky, či dialogové okno s informacemi o přenosu souborů.  Pro správu domácího serveru bych tento program považoval za nástroj více než užitečný.


Z komerčního hlediska je využití evidentní - support centra pro uživatele PC na platformě Windows, běžná vzdálená správa serverů, či neobvyklý prodejní kanál, což může znamenat úspěšný…

Na závěr bych se chtěl omluvil za ryze pozitivní vyznění článku, jelikož jsem zatím na podobný program, který toho nabízí tolik a zároveň zadarmo, ještě nenarazil. Rád si v diskusi přečtu o vašich typech či jiných zkušenostech. 

Team Viewer (pro osobní a nekomerční použití zdarma) zde: (http://www.teamviewer.com/download/TeamViewer_Setup.exe)

19. 2. 2008

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.