Úvod > Články > Vše pro bezpečnost

Vše pro bezpečnost

Otázka bezpečnosti je tím palčivější, čím více služeb na internetu používáme. Proto je potřeba svůj počítač nejen dobře programově vybavit, ale také dodržovat určitá pravidla.

Je potřeba vědět, že ani sebelepší softwarové řešení vás neuchrání před možnou nákazou trojských koní, virů, červů, bootů či spamu. Správným chováním lze zabránit celé řadě nepříjemností. Nejen nákaze, ale také jejím možným důsledkům. Ještě dříve než zkusíme navrhnout některá bezpečnostní řešení pro domácnost, pokusíme se tedy definovat některá pravidla bezpečného chování. Pokud vám bude něco chybět, můžete užít diskuse pod článkem.
  1. Navštěvujte jen stránky z bezpečným obsahem. Při čtení zpravodajských serverů vám obvykle žádné nebezpečí nehrozí. Pokud navštěvujete stránky, které jsou obsahově na hraně bezpečnosti (tedy weby obsahující pornografii a ilegální software), vystavujete se nemalému riziku.
  2. Je nanejvýš vhodné mít implicitně vypnuté ActiveX. Pokud tak nečiníte, vystavujete se opět velkému bezpečnostnímu riziku, neboť se jedná o jeden z nejsnazších způsobů, jak se dostat skrze web na váš počítač.
  3. Nevolte stále stejná hesla – pokud se registrujete do internetové seznamky nebo jiné služby, je vhodné zvolit jiné jméno a heslo než k e-mailu (pokud se nejedná o službu Open ID). Můj názor (tedy jakýsi kompromis mezi doporučením bezpečnostních pracovníků – každá služba jiné heslo a reálnou možností zapamatování si jich) jsou nejméně tři různá hesla - jedno na e-mail, druhé k IS, heslo k souborům a dalším důležitým datům (co nejsložitější, obsahující přinejmenším čísla i písmena) a třetí k obecným dalším službám. Pochopitelně všechna různá od Internet bankingu.
  4. K přístupu k obvzláště citlivým datům je vhodné používat pokročilé metody autorizace a autentizace. Například k bankovním účtům se stává být běžné užívání čipových karet. To zaručuje obtížnější proniknutí do vašeho soukromí.
  5. Kde je to možné, používejte pro přenos dat místo ftp protokolu ssh. Nabízí stejné služby, jen je přenos dat šifrovaný, což snižuje možnost odposlechu či vmísení škodlivého kódu mezi data.
  6. Zálohujte. Je vhodné zálohovat na jiný disk, nikoli na jiný diskový oddíl. Při dnešní ceně disků není problém užít i externí pevný disk. Také není potřeba zálohovat úplně vše. Nejdůležitější jsou unikátní data. Pokud jsou vaše možnosti zálohování omezené, pak je potřeba si stanovit priority. Také je dobré zvážit, jak často zálohu provádět.
  7. Aktualizujte. Právě neaktualizované programy – počínaje antiviry, internetovými prohlížeči, konče kancelářským balíkem či samotným operačním systémem – představují velké bezpečnostní riziko. Využívat například Firefox verse 1.x představuje přímé ohrožení vašeho počítače bez ohledu na kvalitu antivirového řešení.
  8. Více antivirů neznamená větší bezpečnost. Spíše naopak. Jejich činnost může navzájem kolidovat a vést k rozbití celé bezpečnostní koncepce vašeho počítače.
  9. Teze, že pokud nenavštěvuji nebezpečné stránky, nepotřebuji antivir, je zcela lichá.
  10. Pamatujte, že na čím více místech svůj e-mail zadáte, tím více vám bude chodit spamu. Je potřeba dodržovat pravidla zdravého rozumu, tedy nečíst neznámou poštu, neodpovídat na spam a zásadně nevyužívat jeho nabídek.

Ač se vám může zdát, že tato pravidla zná snad každý, kdo používá počítač a internet, není tomu tak. Právě nedodržování těchto elementárních pravidel dává kvést tak populárnímu bussinesu, jako je trh se škodlivým kódem.

Pokud všechna tyto pravidla dodržujete, pak můžeme přistoupit k druhé části článku. Jaké softwarové vybavení tedy zvolit. Základní cesty jsou dvě: jedna počítá s jednotlivými aplikacemi – samostatný antivir, antispam, firewall... Výhody spočívají v tom, že pro každou část můžete vybrat právě vám vyhovujícího specialistu, že i bez finanční investice je na poli bezpečnosti z čeho vybírat. Druhou variantou je kompletní balík, výhodou je pouze jeden nainstalovaný a v reálném čase běžící program, snazší konfigurace. Na druhou stranu kompletních balíčků není zadarmo příliš velké množství, a tak je potřeba si většinou připlatit.

Antivirové programy zdarma

AVG Anti-Virus Free Edition patří mezi nejpopulárnější antivirové programy v Česku. Nabízí v základní nabídce sice jen anglické rozhraní, nicméně i to je velice jednoduché a přehledné. Aktualizace je plně automatická a není s ní žádná obtíž. Snad jen ta, že po jejím skončení vyžadován restart počítače. Užitečná je antivirová ochrana pro soubory a poštu (přímá podpora pro nejpoužívanější poštovní klienty, včetně MS Outlook, The bat! a další SMTP/POP3 klienty).

avast! Home edition je dalším populárním antivirovým programem české výroby. Je kompletně v češtině. Nabízí vše, co bychom mohli od běžného domácího antiviru čekat – od webového štítu po rezidentní ochranu.  K dispozici je také IM či P2P štít, což jistě nemalé množství uživatelů ocení. Automatická aktualizace je zcela bez problémů. Pro někoho může být nevýhodou nutnost každý rok získávat nový registrační klíč. Operace je sice zdarma, ale asi není tím nejpříjemnějším a nejpohodlnějším, co by mohlo uživatele potkat. Zajímavostí je podpora skinů, nevýhodou s ní související jsou vyšší hardwarové nároky.

AntiSpyware

Spyware Terminator je užitečným bojovníkem proti spyware, malware, hijacker, trojským koňům či keyloggerům. Aplikace umožňuje také kontrolovat běžící procesy. Druhou variantou je ruční kontrola. V případě potíží můžete využít možnosti zálohy před odstraněním nebezpečného softwaru, což jistě není neužitečná funkce. Jedná se o téměř kompletní systém ochrany, který obsahuje také jednoduchý antivir. Chybí jen firewall.

Ad-aware 2007 je dalším oblíbeným freeware pro boj se škodlivým kódem. Dokáže si spolehlivě poradit se Spywarem. Výhodou je rychle a účinně provedený scan, který se zpravidla stihne během pár minut. Program je v angličtině a podporuje skiny.

Firewally

ZoneAlarm patří mezi nejpopulárnější programy svého druhu. Program je jednoduchý na obsluhu a běží na pozadí systému. Samozřejmostí je možnost ruční konfigurace aplikací, které budou mít přístup na internet, a které ne.

Ashampoo Firewall je programem, pro jehož používání budete potřebovat bezplatnou registraci na stránkách výrobce. Mezi funkce patří blokování přesměrování na drahé linky, monitorování LAN připojení, blokování přenosů, adres či portů.

Comodo Personal Firewall je klasický firewall s kontrolou datových toků, ruční konfigurací práv pro přístup na síť u jednotlivých aplikací. Výhodou je zcela triviální ovládání, hendikepem méně široká možnost konfigurace, některé pokročilé funkce a chybějící lokalizace do češtiny.

Bezpečnostní balík nakonec

Americká společnost AOL připravila nejen pro své klienty zajímavý komplexní bezpečnostní balíček. Právě celkové balíčky jsou téměř vždy zpoplatněny. McAfee® VirusScan Plus – Special edition from AOL je tedy světlou výjimkou. Nabízí integrovaný antivir, antispyware i firewall. American On-line se snaží svým návštěvníkům nabídnout zajímavý a co nejširší bezpečnostní servis. Balíček od renomované firmy je sice bez lokalizace, ale s užíváním by neměl mít větší problém i úplný začátečník. Je potřeba předeslat, že pokud jste běžný uživatel, který nemá doma nějaké konkrétní cenné informace, pak by vám pouze on mohl a měl stačit.

Závěrem

Jak je vidět bezpečnost je téma velice důležité a potřebné. Firmy zaměstnávají odborníky na bezpečnost, uživatelé instalují bezpečnostní programy, firem, které vyrábějí bezpečnostní aplikace je mnoho. Ani to vše však nepomůže, pokud se nepřidá inteligence uživatelů je vše marnost nad marnost.

Přitom by stačilo dodržovat jednoduchá pravidla, která nikoho nic nestojí. Pokud se nechcete stát infikátorem svého okolí či nechcete vlastnit počítač, který rozesílá spam nebo provádí útoky na své okolí, pak byste na bezpečnost myslet rozhodně měli.

26. 2. 2008

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.