Úvod > Články > Anonymous jdou tvrdě proti Islámskému státu

Anonymous jdou tvrdě proti Islámskému státu

Již podruhé v tomto roce čelila Paříž teroristickým útokům zinscenovanými teroristickou skupinou Islámský stát. V návaznosti na tyto události aktivisté ze skupiny Anonymous reagují a veřejně vyhlašují ISIS „kyber-válku“. Co si pod tím máme představit a může být tento způsob účinný?

Anonymous jdou tvrdě proti Islámskému státu

Propagandistické zdroje ISIS v hledáčku Anonymous

Propaganda ISIS probíhá převážně přes sociální sítě Twitter a Facebook, kde se snaží zradikalizovat mladé lidi. Dalšími zdroji, kde se ISIS prezentuje a které využívá ke své činnosti a získávání nových členů, jsou YouTube, Skype, webové chaty nebo emaily a nově rovněž mobilní aplikace nazvaná Telegram. Na všechny tyto zdroje se aktivisté z Anonymous zaměřili a hlásí první úspěchy.

Jedním ze způsobů útoku je blokace a rušení webových stránek a účtů. Již počátkem tohoto roku zablokovali členové hnutí Anonymous webové stránky, které slouží hnutí ISIS k propagandě, financování a náboru nových členů. Nyní, po vyhlášení kyber-války, se podařilo Anonymous deaktivovat více jak 5 500 účtů na sociální síti Twitter. Rovněž díky Anonymous dochází ke zveřejňování informací o jednotlivých členech ISIS. Další forma útoků je nabourávání budované „image“ radikálů publikováním důkazů o pokrytectví mezi jejími členy a jejich zesměšňování.

Anonymous zveřejnil návod pro začínající hackery

Zároveň Anonymous vydal návod pro všechny, kteří mají zájem podílet se na kybernetických útocích. Ten zahrnuje metody zaměřené na nabourávání se na webové stránky spojené s Islámským státem. Dále poskytuje rady, jak vytvořit červa, který odkryje profily členů ISIS na sociální síti Twitter a v neposlední řadě jak identifikovat a zablokovat webové stránky a účty ISIS.

Kyber útoky mají však i své stinné stránky

Někteří odborníci se však domnívají, že tyto útoky napomůžou ISIS k větší opatrnosti a obezřetnosti a že převezmou některé hackerské strategie. Povede to ke zvýšení jejich šifrovacích schopností a většímu zabezpečení webových stránek. A to by mohlo mít negativní dopad. Přestože Islámský stát hnutí Anonymous nazývá „Idioty“, je si vědom jejich schopností a hrozícího nebezpečí. Hrozbu ze strany Anonymous nebere na lehkou váhu a svým členům radí, jak se vyvarovat napadení účtů. Zároveň pro ně zřídil 24hodinový džihádistický Help Desk, který má posloužit jako pomůcka pro šíření jejich poselství po celém světě, rekrutovat stoupence a páchat více teroristických útoků na cizí půdě.

Anonymous jistě nevyřeší současnou situaci a neodstraní ISIS, ale jistě dokáže značně zkomplikovat její činnost. Přestože se stále jedná o ilegální činnost, i tak může pomoci získat cenné informace, které napomůžou k jejich zneškodnění.

23. 11. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...