Úvod > Články > Česko žije internetem, počtem uživatelů jsme předčili Evropu

Česko žije internetem, počtem uživatelů jsme předčili Evropu

V České republice stoupl počet uživatelů internetu. Mezi 28 členskými státy Evropské unie jsme se umístili na pátém místě. Česko v loni vůbec poprvé překonalo evropský průměr počtem uživatelů internetu. Internet využíváme nejčastěji k přijímání a odesílání e-mailů, čtení online zpráv, nákupům, komunikaci na sociálních sítích a k telefonování.

Česko žije internetem, počtem uživatelů jsme předčili Evropu

Během posledních pěti let se české domácnosti značně zmodernizovaly. Řada lidí vyměnila stolní počítač za notebook a dvojnásobně stoupl počet domácností, kde najdeme dva a více počítačů. Důvodem může být i vysoká konkurence na poli výrobců elekroniky a snižování cen produktů, které jsou dostupné pro mnohem více lidí, než tomu bylo dříve. Rapidně se zvyšuje i počet uživatelů mobilních telefonů. V loňském roce mobil nepoužívala jen 3 % osob starších 16 let. Mobilní připojení využívalo 37 % jednotlivců.

Počítače v domácnostech

Zdroj: ČSÚ

Internet a počítač najdeme ve třech čtvrtinách českých domácností. Stolní počítače nahrazují notebooky. Roste počet lidí, kteří chtějí být online i mimo domov a dávají přednost mobilnímu internetu. V roce 2015 poprvé použilo internet více lidí než počítač. „Z hlediska podílu uživatelů internetu v dospělé populaci Česko v roce 2014 dokonce přesáhlo průměr EU28. Internet totiž v české populaci ve věku 16 až 74 let užívalo 79,7 % osob, zatímco průměr unijních zemí činil 78 %,“ vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Jednotlivci a informační technologie

Nejvíce času na internetu tráví mladí lidé ve věku od 16 do 24 let. 28 % z nich vypovědělo, že soukromě využívají internet 1 až 5 hodin týdně. Více než čtvrtina Čechů je na internetu denně. Nejčastěji se připojujeme z domova. V roce 2015 využívalo domácí internet 97,2 % Čechů. „27 % Čechů na internetu prosurfuje deset a více hodin týdně. Týká se to hlavně mladých ve věku 16 až 24 let,“ doplňuje Romana Malečková z ČSÚ.

Místo, frekvence a intenzita používání internetu

Počtem uživatelů internetu jsme předčili Evropu a umístili jsme se na pátém místě mezi 28 členskými státy. „Dá se říct, že Česko je jednou z velmocí ve čtení on-line zpráv, internetových novin a časopisů. Podíl Čechů, kteří čtou zprávy na internetu, patřil v roce 2014 k nejvyšším v rámci EU. Mezi 28 členskými státy jsme se umístili na pátém místě,“ dodává Iva Ritschelová.

Nejvíce internet v soukromí využíváme k tomu, abychom si přečetli e-maily. E-mailovou korespondenci používá sedm z deseti Čechů. Polovina uživatelů internetu věnuje svůj čas sociálním sítím. Doménou českých uživatelů je čtení zpravodajských serverů. V loňském roce on-line zprávy četly dvě třetiny obyvatel (86 % uživatelů internetu). Rok co rok se zvyšuje také počet lidí, kteří dávají přednost nákupům přes internet před kamennými prodejnami. V letošním roce uskutečnilo nákup přes internet téměř 3,7 miliónu Čechů. „Pro internetové obchody jsou dlouhodobě nejlukrativnější skupinou ženy na rodičovské dovolené. Přes internet jich nakupuje zhruba 65 %. Pouze necelých 14 % z nich uvedlo, že přes internet nikdy nenakoupilo,“ uvádí Romana Malečková. Nejvíce se na internetu nakupuje oblečení, obuv, módní doplňky, vstupenky na kulturní akce, kosmetika, elektronika a letenky.

Aktivity vykonávané na internetu

V dnešní době je internet neodmyslitelnou součástí našeho života a dá se předpokládat, že počet uživatelů ještě poroste. Navíc je na trhu řada mobilních zařízení, které usnadňují život také seniorům, kteří postupně přicházejí mobilním technologiím na chuť. Stále populárnější jsou i nákupy přes internet, nejvíce se majitelé e-shopů radují právě v tomto předvánočním období.

3. 12. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní internetpevný internetpřipojení k internetu

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...