Úvod > Články > Mobilní služby v ČR jsou až o 79 % dražší, než průměr EU

Mobilní služby v ČR jsou až o 79 % dražší, než průměr EU

Ceny tarifů hlasových a datových služeb jsou podle spotřebitelské organizace Telefonující.cz v ČR až o 79 procent dražší, než je průměr EU.

Mobilní služby v ČR jsou až o 79 % dražší, než průměr EU

Sdružení zastupující klienti tuzemských mobilních operátorů Telefonující.cz představilo svou vlastní unikátní analýzu srovnání cen tarifů hlasových a datových služeb v ČR a zbytku EU. Ukázalo se, že i ty nejlevnější české tarify jsou o 25 až 79 % dražší, než průměr nejlevnějších tarifů ve zbývajících 27 státech unie.

Analýza ukázala, že předražená jsou v ČR zejména mobilní data a tarify s malými objemy volání a SMS. Podle sdružení za vysoké ceny může systém dvouletých úvazků, absence čtvrtého operátora, nepřiměřené vysoké marže operátorů a extrémně vysoké rozdíly v nabídkách pro koncové spotřebitele a korporát.

Telefonující.cz zmapovali všechny veřejně dostupné nabídky operátorů v celé EU a pro srovnání vytvořili čtyři typické skupiny spotřebitelů. Z analýzy vyplývá, že čtyřčlenná rodina v ČR zaplatí za volání a data 2499 korun a v EU průměrně 1994 korun. Nejlevnější tarif v EU by rodinu vyšel na 815 Kč.

Matka samoživitelka s jedním dítětem v ČR zaplatí za volání a data 1298 korun, v EU 760 korun. Nejlevnější tarif v EU by matku vyšel na 376 Kč. Důchodkyni v ČR vyjde volání na 549 korun, v Evropě na 372 korun. Za nejlevnější tarif v EU by zaplatila 188 Kč. Obchodní cestující v ČR zaplatí 1599 korun, v EU průměrně 891 korun a nejlevnější tarif v EU by ho vyšel na 345 Kč. Nejméně nevýhodný z českých tarifů je podle studie Vodafone RED+ 40 GB, který je však vhodný pro čtyřčlenné rodiny. Všechny nejlevnější tarify pro vybrané spotřebitelské skupiny jsou z Polska.

Spotřebitelská organizace Telefonují.cz byla založena teprve v únoru a klade si za cíl dostáhnout snížení cen českých hlasových a datových služeb na úroveň obvyklou v ostatních zemí EU. Nyní připravuje podnět pro Evropskou komisi a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za tzv. podbízivé ceny. Od toho si sdružení slibuje, že bude vydán zákaz podnákladových cen a odstraní se částečně jedna z příčin neférově vysokých cen pro koncové spotřebitele.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v následujících dnech zahájí šetření mobilních operátorů pro podezření z kartelu. V pondělí o tom informoval tiskový mluvčí úřadu Martin Švanda.

17. 3. 2017

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní internetO2T-MobileVodafone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 399 Kč

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.