Úvod > Články > Rodiče neví, co jejich děti dělají na internetu, ukazuje studie

Rodiče neví, co jejich děti dělají na internetu, ukazuje studie

Vodafone ve spolupráci s Avastem vynalezl novou aplikaci, která má ochránit děti před nástrahami internetu. Prostřednictvím telefonu je totiž k internetu připojeno 97 % dětí, což je o 60 % víc než před osmi lety. Více než čtvrtina je pak na internetu více než čtyři hodiny denně. Vyplývá to ze studie EU Kids Online – the Czech Republic 2018, v níž bylo zapojeno více než 2600 dětí ve věku devět až šestnáct let.

Rodiče neví, co jejich děti dělají na internetu, ukazuje studie

Aplikace Family Security má pomoct rodičům kontrolovat, jak se jejich děti v online prostředí chovají a uchránit je před nebezpečím. "Děti dnes používají k přístupu na internet dominantně mobilní telefony. Zdá se však, že rodiče kontrolují tyto telefony jen minimálně. Podíly rodičů, kteří používají software ke kontrole konzumovaného online obsahu, dokonce za posledních osm let poklesly. Chtěl bych doporučit rodičům, aby věnovali online bezpečnosti dětí větší pozornost. Rodiče by také neměli zapomínat si s dětmi povídat o tom, co a proč dělají na internetu,“ říká profesor David Šmahel z Masarykovy univerzity, vedoucí projektu EU Kids Online – the Czech Republic 2018.

Projekt totiž odhalil poměrně smutný fakt, a to ten, že jen 15 % rodičů mluví se svými dětmi o tom, co na internetu dělají a více než polovina to s nimi neřeší nikdy nebo zřídkakdy. Přitom prostředí internetu pro děti může být nebezpečné, a to i když 77 % dětí tvrdí, že ví, jak si nastavit na internetu soukromí. I tak totiž mohou narazit na velmi nevhodný obsah, který poškodí jejich psychiku.

Vodafone proto ve spolupráci s Avastem vyvinul appku, která dokáže filtrovat a zakazovat jednotlivé stránky, aplikace nebo jejich skupiny (gambling, erotický obsah apod.) a nabízí i doporučené filtry pro různé věkové skupiny dětí. Rodiče s ní mohou i pozastavit přístup k internetu na dálku.

"Ve Vodafonu intenzivně studujeme, jaké změny přináší rostoucí popularita mobilního internetu do života rodin. Jsou to nejčastěji maminky, které mají rostoucí strach z toho, kde se jejich děti v neomezeném světě internetu vlastně pohybují. Aplikace Vodafone Family Security jim dovolí tento svět objevovat a přitom zůstat v bezpečí,“ říká David Novák, marketingový ředitel Vodafonu. "

Rodiče si stěžují, že, když s dětmi mluví, za chvíli ztratí pozornost a začnou něco dělat na mobilu. Jenže když jsme mluvili s dětmi, co je štve na rodičích, řekly to samé - místo toho, aby si s nimi rodiče hráli, koukají, co nového jim vyskočilo na telefonu," doplnil na tiskové konferenci.

Všechno je teda víc než o čemkoliv jiném o komunikaci mezi rodičem a dítětem. Appka ale může rodičům pomoci ověřovat, jestli dítě v pořádku dorazilo ze školy domů nebo do kroužku. Nastavte si notifikaci polohy, abyste dostali zprávu, jakmile váš potomek dorazí na místo. Ale velkou část práce musíte udělat taky sami.

Vodafone_appka

Appka je kompatibilní s operačním systémem Android verze 5.0 a vyšší nebo iOS verze 10 a vyšší. Nainstalovat si ji můžete od začátku října na Android, o cca měsíc později pak pro iOS. Mobilní aplika cestojí jen 149 Kč měsíčně, ale pokud máte SIMku od Vodafone, dostanete ji klidně nejdřív na zkoušku na měsíc zdarma. I když appku zaplatíte jen jednou, můžete ji využívat až na šesti zařízení. Stačí, kdy SIMku od Vodafonu bude mít jen jedno. Ostatní čísla mohou být tedy vedená u jiného operátora.

"Děti jsou přirozeně zvídavé a zajímají se o technologie, což je určitě pozitivní, ale musíme dát pozor na možné negativní důsledky. S tím, jak se častěji připojují k internetu přes mobil, se totiž objevují nová nebezpečí jako třeba riziko, že se dostanou na stránky s obsahem pro dospělé nebo že uvidí násilí. Avšak na rozdíl od počítačů se s telefonem tyto situace mohou přihodit i mimo domov, kde rodiče nemohou dohlédnout na to, co jejich potomci dělají v online světě,“ popisuje odbornice na mobilní bezpečnost z Avastu Petra Tošnarová. „Tyto situace chceme řešit právě díky mobilní aplikaci určené k rodičovské kontrole. Umožňuje maminkám a tatínkům blokovat stránky s nebezpečným obsahem a zároveň díky ní mohou dostávat zprávy, kde se jejich dítě zrovna nachází,“ dodává.

Celou studii najdete na irtis.muni.cz.

Vodafone_appka

 

Máte doma dostatečně rychlý internet?

Třeba existuje na vaší adrese lepší řešení právě od Vodafone. Ověřte si to v našem formuláři.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    27. 9. 2018

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    MBBmobilní internetpřipojení k internetuVodafone

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     

    Přečtěte si také

     

    Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

    Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

    Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

    Nejčtenější články

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

     

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

     

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...