Úvod > Články > T-Mobile vloni zpětinásobil počet LTE-A vysílačů

T-Mobile vloni zpětinásobil počet LTE-A vysílačů

V roce 2016 přibylo 969 vysílačů s technologií LTE-Advanced. Operátor začal pokrývat v Čechách, letos bude pokračovat i na Moravě.

T-Mobile vloni zpětinásobil počet LTE-A vysílačů

Operátor během loňského roku přibližně zpětinásobil počet svých vysílačů s LTE-Advanced (LTE-A). Tato technologie je založena na spojení frekvenčních pásem pomocí funkce Carrier aggregation, což umožňuje dosáhnout vyšších datových rychlostí než u klasického LTE. Na konci roku 2015 měl T-Mobile 256 základnových stanic LTE-A, a to převážně jen v polovině Prahy a jejím blízkém okolí. O rok později už bylo v celé západní části České republiky a v Brně v provozu 1 225 těchto vysílačů. Na letošek operátor plánuje LTE-A rozšířit na více než třetinu svých základnových stanic LTE. Spojení frekvenčních pásem v současné době podporuje zhruba 40 % chytrých telefonů z nabídky T-Mobile.

Velkou většinu LTE-A vysílačů v roce 2016 postavil operátor v západní části České republiky a v Brně v konfiguraci pásem 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 2 100 MHz (o šířce 10 MHz), která po spojení nabízejí maximální rychlosti 150 Mb/s pro stahování a 50 Mb/s pro odesílání – dvakrát více, než v těchto oblastech umožňuje klasické LTE.

Několik desítek LTE-A vysílačů přibylo také v centru Prahy. V tomto případě šlo o spojení pásem 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 1 800 MHz (o šířce až 20 MHz) poskytující teoretickou maximální rychlost 225 Mb/s pro stahování a 50 Mb/s pro odesílání.

Na několika vysílačích v Praze – Petrovicích pak T-Mobile spojil tři pásma (800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz) včetně využití technologie 4x4 MIMO založené na zdvojnásobení anténních systémů, a dosáhl tak v této lokalitě teoretické rychlosti pro stahování až 335 Mb/s.

Pro letošní rok je v plánu výstavba dalších více než 1 100 LTE-A vysílačů po celém území České republiky a navíc další rozšíření pokrytí touto technologií v hlavním městě a jeho okolí. Na konci roku 2017 by tak LTE-A mělo být nainstalováno na 38 % všech vysílačů nejrychlejšího mobilního internetu T-Mobile. Operátor spustil LTE-A jako první v České republice na konci června 2014 v Mladé Boleslavi spojením pásem 800 MHz a 1 800 MHz. V prosinci 2015 pak poprvé spojil tři pásma 800 MHz, 1 800 MHz a 2 100 MHz ve dvou lokalitách v Praze a okolí, čímž zvýšil teoretickou maximální rychlost ve své síti na 375 Mb/s.

8. 2. 2017

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

LTET-Mobile

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v lednu 2024

Podívejte se na první statistiky rychlostí internetu roku 2024 od DSL.cz. Jak si vedly jednotlivé technologie a...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...