Úvod > Články > Vodafone si stěžuje na vysoké ceny DSL přípojek

Vodafone si stěžuje na vysoké ceny DSL přípojek

Vodafonu se nelíbí vysoké ceny za DSL přípojky. Podává proto stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k prošetření společnosti CETIN ve věci zneužívání dominantního postavení na trhu pevného vysokorychlostního internetu. Podle Vodafonu, CETIN stejně jako dříve O2, poškozuje hospodářskou soutěž, bránění inovacím a omezuje výběr pro zákazníky.

Vodafone si stěžuje na vysoké ceny DSL přípojek

Červený operátor vyvolává další spor. Po boji prosti sdílení sítí operátorů O2 a T-Mobile se nyní zaměřuje na CETIN. Jako důvod sporu uvádí, že CETIN svou novou velkoobchodní nabídkou pevného připojení k internetu pomocí technologie DSL porušuje principy hospodářské soutěže a jako dominant stále diskriminuje alternativní operátory na tomto trhu.

CETIN zvýšil ceny oproti původní velkoobchodní nabídce DSL, čímž dále zabraňuje vstupu nových konkurentů na trh a současným konkurentům brání v získávání nových zákazníků. Podmínky nastavené v nové velkoobchodní nabídce společnosti CETIN jsou tak výhodné pouze pro hráče s velmi širokou zákaznickou bází, tedy především pro vlastnicky propojenou společnost O2. Stále tak dochází k omezení volby na straně zákazníků a zpomalení rozvoje vysokorychlostního internetu v České republice.

"Vodafone o nových podmínkách se společností CETIN aktivně jednal a stále jedná. Obrátili jsme se také na Český telekomunikační úřad, který má za úkol podporovat rozvoj hospodářské soutěže v telekomunikacích," uvedl Balesh Sharma, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic, a dodal: "Vzhledem k tomu, že CETIN je dominantním poskytovatelem pevného internetového připojení, ČTÚ by v této věci měl uplatnit cenovou regulaci a zajistit tak rovný přístup ke službě."

CETIN začal nově požadovat 1258 korun včetně DPH za zřízení každé DSL přípojky a zdražil i některé další služby. Toto protisoutěžní jednání si CETIN mohl dovolit díky neúčinné regulaci na českém trhu pevného připojení k internetu. Velkoobchodní nabídka DSL společnosti CETIN neumožňuje ostatním operátorům (kromě sesterské společnosti O2) ziskové podnikání. Výše uvedené zdražení velkoobchodních služeb je Vodafone nucen promítnout do svých koncových cen a proto od 15. 2. 2016 zavádí aktivační poplatek na službu DSL pro nové zákazníky.

Vodafone již vůči společnosti O2 uplatnil náhradu škody ve výši 385 milionů Kč vzniklou v důsledku dosavadního zneužívání dominantního postavení na trhu DSL. Pokud však společnost CETIN bude i nadále své dominantní postavení zneužívat, Vodafone je připraven se opět bránit soudní cestou.

18. 2. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

ADSLpřipojení k internetuVDSLVodafone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...