Úvod > Články > Rozhovor: Vodafone stále posiluje svou LTE síť

Rozhovor: Vodafone stále posiluje svou LTE síť

V loňském roce měl podle našeho měření nejrychlejší internet v síti LTE operátor Vodafone. Co za zrychlováním stojí a jak se Vodafone připravuje na nástup 5G sítí nám prozradil ředitel rozvoje sítě ve Vodafone Jiří Švarc.

ředitel rozvoje sítě ve Vodafone Jiří Švarc

Co říkáte na to, že měl Vodafone podle našeho měření v roce 2016 nejrychlejší LTE internet?

Samozřejmě jsme velice rádi. Kvalita naší sítě odráží investice a úsilí, které jsme v posledních čtyřech letech do výstavby sítě vložili. Od roku 2013 jsme investovali 14 miliard korun a tato investice se vrací našim zákazníkům právě v kvalitě sítě. V tuto chvíli se nebojím říct, že máme nejmodernější síť v České republice.

Předání ocenění Vodafonu za rok 2016

foto: Vodafone Czech Republic a.s.

Co způsobilo, že jste v porovnání s rokem 2015 průměrně zrychlili o 15 procent?

V roce 2015 a 2016 jsme uvedli do provozu přes 400 nových vysílačů, na velkém počtu vysílačů jsme spustili LTE na frekvenci 800 MHz, a definitivně jsme vypnuli LTE na frekvenci 900 MHz, která dovolovala o něco nižší rychlosti. Intenzivně jsme také pokračovali v posilování kapacity sítě ve městech, a to prostřednictvím agregace dvou a tří pásem. Toto spojení frekvencí nám umožňuje dosahovat rychlostí až stovek Mb/s a samozřejmě zvýšit kapacitu.

Navíc zavádíme do sítě úplně nové technologie, jako je například technologie 4x4 MIMO, modulace 256 QAM atd., které mají zatím sice jen omezenou podporu ze strany zařízení, ale postupně bude jejich důležitost narůstat.

Mnozí namítají, že máte oproti ostatním velkých operátorům nejméně vytíženou síť, že pokud by Vodafone měl skoro dvojnásobek zákazníků, rychlost by klesla. Jaký je váš názor?

Počet zákazníků je jedním z parametrů, který ovlivňuje rychlost sítě, důležitější ale je, jak aktivně zákazník data používá. Z údajů zveřejněných o Vánocích 2016 mě zaujala informace o celkovém objemu přenesených dat v sítích jednotlivých operátorů. A právě objem dat přenesený v síti Vodafone byl ze všech největší, což mě utvrzuje v tom, že naši zákazníci využívají datové služby nejvíce a naše síť je schopná je opravdu kvalitně obsloužit.

Vodafone - vytíženost sítě

Na našich sociálních sítích vaši zákazníci zmiňují, že mimo Prahu se často ani k LTE internetu nepřipojí. Vy ovšem máte pokryto LTE internetem 99 % populace, jak je to možné?

V naší strategii budování LTE jsme začínali právě mimoměstskými oblastmi, proto mě tato informace překvapuje a mohu potvrdit, že máme skutečně pokryto přes 99 % populace LTE. Bohužel v reálném životě není možné pokrýt 100 % území či populace, vždy se najdou místa, kde pokrytí mobilním signálem nebude, nebo bude slabší.

A to se týká všech mobilních operátorů, ne jenom Vodafonu. Hodně také záleží, jaká zařízení zákazníci používají. Mám zkušenost se svým kamarádem, který si neustále stěžoval, že nemáme dostatečné pokrytí, že se k internetu nikde nepřipojí, a nakonec jsme společnými silami zjistili, že má telefon, který nepodporuje LTE na frekvencích využívaných v ČR.

V únoru jste splnili důležitou podmínku z aukce kmitočtů z roku 2013 a pokryli jste LTE internetem všechny okresy České republiky. Co je na řadě teď?

Dále pokračujeme ve výstavbě a posilování naší LTE sítě. Samostatnou zajímavou oblastí, které se teď velice intenzivně věnujeme, je úprava sítě pro internet věcí NB-IoT (narrow band IoT). Výhodou technologie NB-IoT je právě skutečnost, že běží v úzkém, vyhrazeném pásmu v rámci existujícího LTE. Takže není potřeba stavět žádné nové speciální vysílače a velice rychle budeme schopni poskytnout kvalitní celoplošné pokrytí republiky.

Vodafone NB-IoT

A jak se připravujte na nástup technologie 5G?

V listopadu jsme jako první v České republice představili technologii 4,5G, kdy se nám podařilo spojit 4 LTE pásma, 4x4 MIMO, modulaci 256 QAM a dosáhli jsme tak v laboratorních podmínkách rychlosti přes 1.2 Gb/s. Jak jsem již zmiňoval, postupně tyto technologie zavádíme přímo do živé sítě. To je jakýsi první krok směrem k 5G. Proto, abychom mohli budovat 5G ale potřebujeme naše základnové stanice připojovat ke kvalitní optické síti, a té je v Česku jako šafránu.

Zatím co v jiných zemích pochopili, že budování optických sítí je pro rozvoj digitální ekonomiky a i příchod 5G nezbytný, Česká republika významným způsobem digitalizaci ekonomiky podceňuje. Optická síť je nezbytným předpokladem dostatečné kapacity mobilních sítí pro přenosy velkých datových objemů a také pro zavedení 5G. Získat přístup do existující chráničky je skoro nemožné, a to jich jsou pod zemí milióny kilometrů. A když se musí nová linka kopat, je vyřízení stavebního povolení v ČR velmi náročné. Například ve Finsku trvá 65 dní, u nás je to v průměru 247 dní. Takže na budování 5G se samozřejmě připravujeme, ale současně vidíme velmi reálná omezení, kterým musíme čelit.

Připojení bez kabelu Naplno

Vodafone představil nový tarif Připojení bez kabelu Naplno. Při zakoupení máte k dispozici objem dat 60 GB jen za 449 Kč. Ověřte si, zda je u vás doma nový internet dostupný.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    26. 6. 2017

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    4GLTEpřipojení k internetuVodafone

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     

    Přečtěte si také

     

    Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

    Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

    Nejčtenější články

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

     

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

    Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

     

    Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...