Úvod > Články > Vyzkoušeno: O2 Smart Box má lepší Wi-Fi!

Vyzkoušeno: O2 Smart Box má lepší Wi-Fi!

Smart Box od O2 jsme již testovali v roce 2017. Protože nám zákazníci stále píší dotazy, jak je to doopravdy s reklamovanou supervýkonnou Wi-Fi, rozhodli jsme se Smart Box otestovat ještě jednou, trochu jinak.

Vyzkoušeno: O2 Smart Box má lepší Wi-Fi!

Zatímco v minulé recenzi jsme zkoumali, co je součástí balení a co všechno Smart Box nabízí nad rámec domácího modemu s Wi-Fi routerem, dnes se podíváme na to, jak je to s dosahem Wi-Fi v reálných podmínkách a jestli se investice 4 752 korun vyplatí.

Jak jsme testovali?

O2 Smart Box jsme zkoušeli společně se základními modemy O2. Konkrétně jsme modem porovnávali s DSL zařízením ZyXEL VMG1312-B30B a TP-Link TD-W9960, které byly v nabídce O2 za poloviční cenu než Smart Box. Dnes TP-Link pořídíte v elektru za cenu lehce nad 1000 Kč a ZyXEL zhruba za dvojnásobek TP-Linku.

Smart Box - srovnání s konkurencí

Test probíhal tak, že jsme modem umístili záměrně na místo v domě co nejvíce u kraje a ze starého iPhone 7 jsme měřili rychlost internetu na 4 různých místech v domě. K měření jsme použili aplikaci DSL.cz, která je dostupná zdarma jak pro Android, tak pro iOS.

Na obrázku níže je modem znázorněn jako modrý Wi-Fi signál, umístěný v kuchyni a místa měření označené od 1 do 4.

O2 Smart Box - dosah Wi-Fi

Testování probíhalo na VDSL internetu s rychlostí stahování 20 Mb/s a odesílání 2 Mb/s. Jak Smart Box obstál oproti levným modemům od ZyXELu či TP-Linku?

Test rychlosti internetu jsme prováděli vždy několikrát po sobě, abychom předešli případným odchylkám v síti. U všech modemů jsme testovali jen ve 2,4 GHz Wi-Fi.

Co se materiálu budovy týče, jedná se o cihlovou stavbu s železobetonovými stropy.

První test: 1 metr od modemu

První měření probíhalo přímo v kuchyni ve vzdálenosti 1 metr od modemu bez překážek mezi modemem a telefonem.

Smart Box - test měření rychlosti č. 1

Jak je vidět z výsledků, Smart Box má naprosto stabilní průběh měření a dosahuje nejvyšších hodnot. U downloadu jsme se dostávali s rychlostí lehce nad 20 Mb/s a u uploadu se rychlost držela kolem 2 Mb/s. Z linky jsme vymáčkli 100% rychlosti.

U dalších dvou modemů jsou výsledky o poznání horší. Rozdíly jsou zejména u rychlosti stahování, kde se ZyXEL dostával k hodnotám nepřevyšující 17 Mb/s a TP-Link dokonce jen 12 Mb/s.

Rozdíly jsou i v čase odezvy, kdy jsme se Smart Boxem naměřili 17 ms, ZyXEL se dostal na 35 ms a TP-Link až na 49 ms.

Druhý test: 20 metrů od modemu, 3 zdi

Druhé měření jsme prováděli ve stejném podlaží, v garáži. V cestě nám stály 3 zdi, z toho jedna nosná. Pro většinu modemů či Wi-Fi routerů je tato vzdálenost spojená s třemi zdmi limitní a ve většině případech je pokrytí Wi-Fi téměř nepoužitelné.

Jak si ale vedly naše testovací modemy?

Smart Box - test měření rychlosti č. 2

Z výsledků je patrné, že ZyXEL ani TP-Link si na vzdálenost 20 metrů skrz 3 zdi moc neškrtají. Největší propad je u downloadu, který se pohyboval mezi 1 - 2 Mb/s, což je v dnešní době rychlost téměř nepoužitelná.

Smart Box si ale vedl skvěle. V podstatě vykazoval podobných hodnot, jako při měření z kuchyně a i přes celý dům jsme mohli využívat plnou rychlost internetu. Jediný rozdíl byl v odezvě, která se zdvojnásobila na 30 ms, což je stále skvělý výsledek.

Třetí test: o patro výš

Do třetice jsme testovali o patro výš, v pokoji, který leží přímo nad kuchyní. Mezi modemem a smartphonem byl pouze železobetonový strop a plovoucí vinylová podlaha.

Smart Box - test měření rychlosti č. 3

Z výsledků testů je patrné, že opět největší problém dělá modemům download. Základní modemy přes stropní konstrukci nepustí ani polovinu rychlosti linky. ZyXEL se nedostal s rychlostí stahování nad 9 Mb/s a TP-Link nepřekročil rychlost 7 Mb/s.

Smart Box opět bodoval. Stropní konstrukce jakoby nebyla a výkon Smart Boxu je stejný, jako při testování na vzdálenost 1 m.

Z průběhu grafu je i vidět, že Smart Box nabízí stabilní připojení a základní modemy kolísají.

Čtvrtý test: o patro výš, 15 metrů od modemu

Poslední měření probíhalo z prvního podlaží, z koupelny. Wi-Fi signálu stál v cestě železobetonový strop a 2 zděné příčky.

Smart Box - test měření rychlosti č. 4

Základní TP-Link se stává nepoužitelným, ZyXEL ještě jede, ale na běžné surfování po internetu to moc není. A Smart Box? Opět se s tímto nelehkým úkolem popral na jedničku.

U downloadu dosahuje přibližně poloviční rychlosti linky. Nicméně běžný uživatel smartphonu, si takového poklesu ani nevšimne a v pohodě může např. streamovat videa z YouTube.

Funguje Smart Box i na jiném internetu než od O2?

Spoustu zákazníků řeší otázku jestli jim Smart Box bude fungovat i na jiném internetu. Při pořízení jim prodejce vysvětlí, že na jiném internetu než od O2 Smart Box nefunguje.

No jo, ale co když se musíte stěhovat na novou adresu, kde O2 nemá dostupnost? Má smysl investovat téměř 5 tisíc do zařízení, které mi jinde fungovat nebude?

Rozhodli jsme se to otestovat! První měření probíhalo na xDSL internetu od T-Mobile a Smart Box s tím neměl jediný problém. Smart Box jsme testovali i na VDSL od Vodafone a opět bez problémů. Takže pokud na vaší adrese bude dostupnost DSL internetu, nemusíte mít strach. Smart Box funguje bez problémů.

Zjistit dostupnost internetu na vaší adrese si můžete ihned.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    Co když nemám dostupný DSL internet?

    Smart Box se dá použít i jako Wi-Fi router. Pokud tedy na nové adrese nebude DSL internet dostupný a budete muset použít jinou technologii, můžete použít Smart Box.

    Na zadní straně je totiž kromě DSL konektoru i WAN vstup, díky kterému můžete Smart Box využívat například v kombinaci s LTE modemem, Wi-Fi nebo optikou.

    O2 Smart Box - zadní panel

    Závěr

    Z našeho testu vyplývá, že ne vždy je dobré šetřit. Když si při pořízení internetu pořídíte i nejlevnější možný modem, může se vám stát, že celková spokojenost nebude taková, jakou očekáváte.

    I když budete mít stabilní a rychlý internet, tak levný modem způsobí, že s internetem nebudete spokojeni a Wi-Fi signál nepokryje celou domácnost.

    Když už levný modem doma máte, můžete k němu dokoupit kvalitní W-Fi router a bezdrátovou síť si postavit sami. Ve výsledku vás to ale bude stát víc, než si pořídit rovnou prémiový modem.

    Smart Box se mezi prémiové modemy určitě řadí a i po našem druhém testování, můžeme konstatovat, že stojí za vyšší investici. Kromě modemu a Wi-Fi routeru získáte i srdce chytré domácnosti, na které si můžete připojit kamery, čidla, atd. Ale to už je na samostatný článek.

    4. 5. 2020

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    ADSLO2pevný internetpřipojení k internetuVDSL

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     
    Cena za měsíc: 598 Kč
    Cena za měsíc: 299 Kč
    Cena za měsíc: 299 Kč

    Přečtěte si také

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

     

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    Nejčtenější články

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

    Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

     

    Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

     

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...